Beeldrecept Hylke Knot: Blokarten op Ameland

Cameranu
10 maanden geleden

In het Beeldrecept ontdek je hoe een bepaalde foto gemaakt is. Denk bijvoorbeeld aan de camera-instellingen, welke apparatuur en benodigde voorbereidingen. In dit Beeldrecept vertelt outdoor fotograaf Hylke Knot hoe hij deze spectaculaire actiefoto heeft gemaakt in Ameland voor de Cameranu serie “Terug Naar Toen”.

Het Beeldrecept van Hylke Knot - 1

Hoe bereid je je voor op actiefoto's?

Ter voorbereiding op mijn fotoshoots kijk ik per sport wat ik nodig heb qua apparatuur. In dit geval had ik al gelijk een panning shot in gedachten aangezien dat al gauw iets creatiefs zou creëren en ik heb een paar leuke lenzen mee die ik daarvoor kan gebruiken. Van tevoren bepaal ik wat voor foto's ik wil maken en aan de hand daarvan neem ik de spullen mee die ik nodig heb. In dit geval nam ik een extra broek mee, want ik wist dat ik vies zou worden...

Het Beeldrecept van Hylke Knot - 2

Welke instellingen heb je gebruikt?

Het diafragma dat ik gebruikt heb is f/32. Ik hou mijn diafragma volledig dicht. Op deze manier zorg je voor een maximale scherpte in je foto. Om toch een wazige achtergrond te krijgen heb ik een 400mm lens gebruikt. Hierdoor creeer je namelijk een onscherpe achtergrond. Daarna stel ik altijd pas mijn sluitertijd in en die heb ik hier ingesteld op 1/20e van een seconde. Dit is bij telelenzen net het kantelpunt dat je wel beweging in je foto hebt, maar je alsnog nog een scherpe foto kunt maken. Ik houd de ISO-waarde in mijn foto's altijd zo laag mogelijk. Dat heb ik in deze foto ook gedaan. Hier was de ISO ingesteld op 100. Als ik ruis in mijn foto wil, voeg ik dit later wel toe in de nabewerking.

Hoe creëer je deze beweging in je foto?

Het is heel moeilijk om met een lange lens de exacte snelheid te krijgen en dan precies de persoon in focus te krijgen. Om het hoofd van mijn model scherp te krijgen beweeg ik constant mee met het onderwerp. Ik pak de beweging eerder op, ik wacht tot de kart op de juiste plek is en dan houd ik de back focus knop ingedrukt.

Back button focus is een techniek waarbij je de autofocus van een camera achter een specifieke knop plaatst. Als je dit doet en je drukt op de ontspanknop, dan zal de camera scherpstellen en als je doordrukt zal de camera een foto maken. Door te werken met de burst modus heb ik iets van twintig foto's gemaakt en daar kies ik dan het beste uit.

Wat daarnaast handig is bij dit soort foto's, is als het bewegende onderwerp op dezelfde afstand blijft rijden. In dat geval heb je veel minder focus werk. Als ze schuiner gaan rijden moet je veel meer focussen en een veel snellere lens hebben, maar het is makkelijker als je ze op één horizontale lijn laat rijden zodat je alleen daarop scherp hoeft te stellen.

Waar heb je op gelet bij het maken van deze foto?

Bij deze foto heb ik gewacht totdat iemand verder in beeld was. Mijn broer heb ik op één derde van de grond geplaatst in de compositie en ik wilde heel graag het effect dat je zag dat hij door iemand heen reed. Je ziet nu wel iets, maar je ziet niet wat er precies gebeurd. Dit is puur een creatieve keuze.

Daarnaast wil je de persoon niet laten wegvallen op de achtergrond en dat ging daar best moeilijk. Als ik de andere kant op ging fotograferen had ik last van een witte zee. Op deze manier was er nog wat groen dat voor contrast met de zeilen zorgde en door de compressie van de telelens kwam er een waas over de foto. Als je dit trouwens met een wijde lens wilt doen, dan moet je onderwerp veel sneller rijden.

De lijnen van de zee en strand heb ik mee laten werken met de kart. In deze foto zie je alleen maar schaduwen van links naar rechts. Als je harde schaduwen hebt die de andere kant op gaan, kan dat qua snelheid ook weer tegenwerken. Daarom heb ik expres een stukje water aan de onderkant mee gepakt voor extra lijnen en een stukje weerspiegeling dat je ziet

Wat heb je gedaan aan nabewerking?

Meestal maak ik tijdens het bewerken gebruik van presets die ik in de loop van de jaren zelf gemaakt en verbeterd heb. Bij deze foto heb ik ook gebruikgemaakt van een preset, maar daarnaast heb ik de foto iets gecropt zodat er meer focus kwam op het scherpe gedeelte. Als laatst pas ik de kleuren iets meer op elkaar aan, zodat ze een geheel vormen en de kleuren meer tot hun recht komen, terwijl andere kleuren juist wat minder belicht worden.

"Als ik naar een foto kijk, dan vraag ik mijzelf af wat mijn eerste indruk is. Wat valt het meeste op? Daarna denk ik na over wat hetgeen is waarvan ik wil dat het opvalt."

Waarom vind jij deze foto zo mooi?

Dat komt omdat dit nog best wel een uitdagend panning shot was in verband met het feit dat ik door twee mensen heen wilde fotograferen. Ik moet het dus heel erg timen en dat is dan super leuk als dat lukt en ik de actie in een foto krijg die ik graag wil. Zijn hoofd is scherp en daaromheen is alles een grote waas en dat zorgt ervoor dat hij er enorm snel op staat.

Wat is een tip voor andere fotografen?

Begin met het fotograferen van makkelijke onderwerpen zoals auto's of fietsers. Gebruik een statief en draai mee met het onderwerp. Dit is makkelijker dan wanneer je het vanuit de hand doet.

Het fijne aan auto's en fietsers als onderwerp gebruiken, is dat je op veel plekken kunt oefenen omdat je ze bijna overal tegenkomt. Begin niet direct met een extreme telelens, want dat maakt het veel moeilijker. Experimenteer liever met sluitertijden tussen 1/15e en 1/50e van een seconde om bewegingsonscherpte te creëren en verminder dit beetje bij beetje.

Als laatste is het slim om bij het terugkijken van je foto's even in te zoomen om de scherpte te controleren. Want wat op het kleine schermpje van je camera scherp lijkt, kan op je computerscherm al gauw onscherp zijn.

Over Hylke

Hylke Knot is inmiddels al zeven jaar lang een professionele fotograaf en documentairemaker. Momenteel focust hij zich vooral op het vastleggen van de bergsport. Hij wordt ingehuurd door programma's zoals 3 op reis en door zijn diverse vaardigheden wordt hij vaak ingehuurd voor projecten waarbij hij zowel fotografeert als video's maakt. Door gebruik te maken van de R3-camera kan hij dit moeiteloos combineren en zorgt hij voor indrukwekkende beelden. Met zijn passie voor bergsport en zijn artistiek oog weet Hylke Knot de prachtige natuurlijke landschappen en avontuurlijke ervaringen vast te leggen. Wil jij meer zien van Hylke zijn werk? Bekijk dan zijn Instagram.

Bekijk de Canon EOS R3 systeemcamera

Auteur

Cameranu

Als dé community voor beeldmakers van de Benelux maken wij het creëren van mooie beelden voor iedereen toegankelijk!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.