Beeldrecept Joris Vegter: Slapende klokjesdikpoten

Cameranu
3 maanden geleden

In het Beeldrecept ontdek je meer over hoe een bijzondere foto gemaakt is. Denk bijvoorbeeld aan de camera-instellingen, voorbereidingen, het licht dat is gebruikt en de apparatuur die je nodig hebt. Winnaar van de Groene Camera fotowedstrijd Joris Vegter vertelt in dit Beeldrecept over hoe hij deze mooie foto van twee slapende klokjesdikpoten heeft gemaakt en daarmee de Groene Camera van 2023 won!

Het Beeldrecept van Joris Vegter - 1

Welke voorbereidingen heb je getroffen?

Ik wist op welke plek ik moest zoeken, namelijk bij een bloemenperkje vlak bij mij in de buurt. Hier groeit de Bloedooievaarsbek. Dit is een geraniumsoort waar deze bijen in slapen. Ik ging op pad toen het ging schemeren, want dan gaan ze slapen en dus in de bloemen zitten. En uiteraard heb ik al mijn materiaal gecheckt voordat ik naar buiten ging.

Welke apparatuur heeft Joris gebruikt?

Wat zijn de instellingen die je hebt gebruikt?

Deze foto is uit de hand geschoten en ik heb gebruikgemaakt van focus stacking. Focus stacking is een manier om de scherptediepte in je foto's te vergroten. Dit deed ik door de functie focus bracketing op mijn camera te gebruiken. Heel snel werden er tien verschillende foto's gemaakt.

Om maximale scherptediepte te krijgen zonder in te leveren op de scherpte van mijn lens heb ik gekozen voor een diafragma van f/8.0. De sluitertijd was 1/50e van een seconde. Dit is de snelste sluitertijd die mijn camera aankan voor het flitsen met de elektronische sluiter. Omdat ik een flitser gebruik maakt de sluitertijd gelukkig niet veel uit en bevriest de veel snellere lichtflits mijn onderwerp. Deze foto heeft een ISO van 400. Dit is iets hoger dan mijn basis ISO-stand. Dat is ISO 200, maar ik heb ‘m hoger gezet zodat mijn flitser op een lagere stand kan en dus sneller kan herladen. Dit is belangrijk bij focus stacking.

Heb je nog ergens extra op gelet tijdens het fotograferen?

Ik heb extra goed opgelet tijdens het fotograferen, zodat ik de bijen niet zou storen en ze met rust kon laten. Het is voor mij heel belangrijk om de natuur zo min mogelijk te verstoren. Daarom ben ik voorzichtig geweest en heb ik rustig bewogen. Op die manier wilde ik ervoor zorgen dat de bijen niet werden gewekt. Zo kon ik mijn foto's maken en tegelijkertijd de natuur respecteren.

Wat heb je bij deze foto aan bewerking gedaan?

Voor deze foto heb ik verschillende bewerkingen toegepast. In de eerste stap selecteerde ik de foto met scherpe ogen uit de tien gemaakte foto's. Daarna heb ik de belichting aangepast door de hooglichten en schaduwen te verminderen, zodat de details maximaal naar voren kwamen. Ook heb ik kleine wijzigingen in de witbalans aangebracht.

Vervolgens heb ik deze aanpassingen gekopieerd en geplakt op de andere negen foto's, om consistent te blijven. In de derde stap heb ik gebruikgemaakt van het programma Zerene Stacker om de foto's te stapelen. Indien nodig heb ik handmatig aanpassingen gedaan om het best mogelijke resultaat te bereiken.

In de vierde stap heb ik de gestackte foto verder bewerkt. Ik heb de foto gecropt en gedraaid om de compositie te optimaliseren. Daarna heb ik een subtiel vignet toegevoegd om de aandacht naar het midden van de foto te trekken. De belichting heb ik nog iets verder aangepast voor het gewenste resultaat. Ten slotte heb ik ruisreductie toegepast om wat eventuele ruis te verminderen en verscherping toegepast om de details te verbeteren.

Waarom deed je mee aan de wedstrijd?

Ik heb deze foto ingestuurd voor de Groene Camera fotowedstrijd omdat hij niet alleen technisch goed scherp is en mooie kleuren heeft. Maar juist omdat het beeld bij mij een gevoel van warmte en liefde oproept en het verhaal vertelt van slapende bijen, iets wat niet veel mensen weten of zien. Voor mij zijn verhaal en emotie belangrijker dan een technisch perfecte foto. De wedstrijd op natuurfotografie.nl vond ik erg goed georganiseerd, met strenge maar duidelijke en eerlijke regels. De foto's mochten alleen in België en Nederland gemaakt zijn en er waren strikte eisen voor de bewerking, zodat er een gelijk en eerlijk speelveld ontstond voor alle fotografen. Het feit dat alle winnende foto's en eervolle vermeldingen een jaar lang worden geëxposeerd in het Omniversum in Den Haag vind ik fantastisch. Het geeft al deze prachtige foto's het podium dat ze verdienen.

Waarom vind je juist deze foto zo mooi?

Ik vind deze foto vooral prachtig omdat het bij mij warme en liefdevolle gevoelens oproept. De kleuren in de foto passen perfect bij elkaar en vallen lekker op. Ze trekken echt mijn aandacht. Daarnaast geniet ik enorm van de kleine details in de foto. Ze zijn zo fijn om naar te kijken en telkens weer nieuwe dingen te ontdekken.

Heb je nog handige tips voor andere fotografen?

Ik heb drie handige tips voor fotografen! Ten eerste: ga vroeg op pad, want de natuur is vaak op zijn mooist in de vroege ochtend. Het zachte ochtendlicht en de serene sfeer kunnen echt magische momenten creëren. Ten tweede: heb geduld en neem de tijd om de beste resultaten te behalen. Soms moet je wachten op het perfecte moment, de juiste compositie of het ideale licht. Door geduldig te zijn, kun je prachtige foto's maken die de moeite waard zijn. En tot slot: maak veel foto's. Hoe meer foto's je maakt, des te groter de kans is dat er een echte topper tussen zit. Experimenteer met verschillende instellingen, composities en perspectieven.

Over Joris

Joris Vegter is een 36-jarige inwoner van Groningen stad. Fotografie is voor hem meer dan een hobby; het is een passie die de afgelopen jaren is gegroeid. Hoewel het geen beroep is, geeft Joris zo nu en dan workshops en lezingen over macrofotografie.

Zijn fotografie avontuur begon bijna zes jaar geleden, toen hij een instapmodel systeemcamera kocht toen zijn eerste kind werd geboren. Joris begon met het fotograferen van bloemen en insecten in zijn eigen tuin. Al snel kocht hij een macrolens en was hij helemaal verkocht.

Joris zijn favoriete macro-onderwerpen zijn insecten en spinnen. Als hij tijd en ruimte heeft, fotografeert hij ook graag vogels en landschappen. Fotografie helpt Joris tot rust te komen, de natuur en de wezens die erin leven beter te leren kennen, creatief bezig te zijn en zowel zichzelf als anderen te laten verwonderen over de pracht van de natuur, hoe klein het ook is.

Handig voor macrofotografie

Auteur

Cameranu

Als dé community voor beeldmakers van de Benelux maken wij het creëren van mooie beelden voor iedereen toegankelijk!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.