Beeldrecept Josefien Hoekstra - Emotioneel zelfportret

Cameranu
6 maanden geleden

In het Beeldrecept ontdek je hoe een bijzondere foto tot stand is gekomen. Denk aan welke camera-instellingen, de nodige voorbereidingen en welke apparatuur je nodig hebt. In dit Beeldrecept vertelt fotograaf Josefien Hoekstra meer over de spotlight foto uit de podcast Scherptediepte. Ze legt uit hoe ze dit zelfportret heeft gemaakt tijdens een bijzonder moment uit haar leven.

Beeldrecept Josefien Hoekstra - 1

Wat was de aanleiding voor het maken van deze foto?

De dag dat ik deze foto had gemaakt had ik de laatste afspraak met mijn psycholoog. Dit was toch een bijzonder moment, want vanaf dat moment stond ik er weer alleen voor. Die middag was ik bezig in mijn studio, alleen merkte ik dat ik toch te veel emoties ervaarde om me goed te kunnen focussen. Ik besloot dus op dat moment mijn werk neer te leggen en mijn gevoelens vast te leggen in een zelfportret.

Welke voorbereidingen heb je getroffen?

Ik vond de jurk en sluier die ik droeg ooit in een kringloopwinkel. Ze hingen in mijn studio te wachten op het perfecte moment! De foto ontstond heel spontaan, en ik gebruikte muziek en mijn eigen ervaringen om de juiste sfeer vast te leggen.

Deze apparatuur gebruikt Josefien

Wat zijn de instellingen die je hebt gebruikt?

De standaardinstelling voor de ISO-waarde in de studio is voor mij ISO 200. Door de ISO op 200 te houden, zorg je ervoor dat de donkere gebieden net iets meer licht krijgen. Met een diafragma van f/8.0 bereik je een mooie scherpte in het gezicht met nog steeds een subtiele diepte.

Heb je nog ergens extra op gelet tijdens het fotograferen?

Voor mij draaide het vooral om de emotie en sfeer in de foto. Ik lette op de houdingen en gezichtsuitdrukkingen, en zorgde ervoor dat het rode licht van onderen op een flatterende manier werd gebruikt. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met het belichten van onderen, want het kan snel verkeerd uitpakken. Ik wilde dat het licht er rustig uitzag, maar tegelijkertijd een bepaalde spanning opriep. Daarom heb ik zorgvuldig de verhouding tussen het witte en rode licht afgestemd.

Wat heb je bij deze foto aan bewerking gedaan?

Ik heb een textuur aan de achtergrond toegevoegd en de huid bewerkt om een vlekkeloze uitstraling te creëren. Ik heb ook de hooglichten en schaduwen aangepast om het beeld in balans te brengen. Omdat de oorspronkelijke foto te veel rode tinten had, heb ik de kleuren aangepast door wat groen toe te voegen als tegenhanger. Ten slotte heb ik een lichte korrel aan het hele beeld toegevoegd om het een afgewerkte uitstraling te geven.

Waarom vind je juist deze foto zo mooi?

De emotie die ik wilde overbrengen, is goed voelbaar in de foto. De tinten zijn aangenaam om naar te kijken, en alle details komen prachtig naar voren. De verschillende texturen en kleuren werken mooi samen.

Heb je nog handige tips voor andere fotografen?

Je beste werk kan niet ontstaan als je aarzelt om de camera op te pakken. Dus mijn tip is, aarzel niet! Ik kan je talloze technische tips geven, maar het belangrijkste is dat je de camera daadwerkelijk in je handen neemt en aan de slag gaat. Heb vertrouwen in je creatieve intuïtie en laat je inspiratie de vrije loop. Ga gewoon lekker fotograferen!

Over Josefien Hoekstra

Josefien Hoekstra, 32 jaar oud en woonachtig in Nijkerk, is een gepassioneerde fotografe. Haar Instagram-account is haar platform voor het delen van haar creatieve werk.

Fotografie is zowel haar beroep als haar grootste passie. Het begon allemaal toen ze de digitale camera van haar moeder gebruikte om haar omgeving vast te leggen. Van katten en bloemen tot zelfportretten, Josefien kon niet stoppen met fotograferen.

Josefien richt zich voornamelijk op het vastleggen van mensen en zelfportretten, vaak gecombineerd met inspirerende elementen zoals zonsondergangen of bijzondere bloemen. Haar werk is divers en boeiend, met opdrachten van verschillende aard. Ze zweert bij haar Canon 5D Mark III en Hensel-flitsers vanwege hun betrouwbaarheid en kwaliteit. Een favoriete lens is de Lensbaby Velvet 85mm, die prachtige portretten mogelijk maakt.

Handig voor portretfotografie

Auteur

Cameranu

Als dé community voor beeldmakers van de Benelux maken wij het creëren van mooie beelden voor iedereen toegankelijk!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.