Top 10 tips voor een loveshoot

Arlene Londema
6 jaar geleden

Loveshoots vind ik eigenlijk de allerleukste shoots om te doen. Niet alleen is het altijd mega gezellig, je hebt een heleboel creatieve vrijheid en vaak de rust én de tijd om een beetje te experimenteren met je instellingen of camerastandpunt. Bovendien: wat is er nu leuker dan een lekker verliefd stel vast te mogen leggen, precies zoals ze samen zijn?! De combinatie van dit alles maakt het geweldig om een loveshoot te doen. In dit blog geef ik je tien tips!

10 handige tips voor een loveshoot - 1

Tip 1: Zo kies je een goede locatie

De locatie doet ontzettend veel voor de foto’s, maar ook voor wie je voor de camera hebt. Het is belangrijk dat zij zich op hun gemak voelen waar ze zijn en dat het bij ze past. Misschien is er wel een plek die ze allebei heel mooi vinden en waar ze regelmatig samen naartoe gaan? En waar hebben ze elkaar leren kennen?

Kies een plek met meerdere mogelijkheden
Starten in een binnenlocatie als een oude fabriekshal met mooie ramen biedt tal van mogelijkheden, zeker als de hal mooie buitenmuren heeft en er een stukje bos in de buurt is. Een goede buitenlocatie is voor mij een plek waar ik binnen een paar honderd meter een goede afwisseling heb qua hoekjes, achtergronden en zelfs schaduw, maar waar het liefst niet al te rumoerig is met verkeer en voorbijlopende mensen. Een aantal foto’s uit dit blog zijn op een zondagavond in mei gemaakt in Harderwijk, een prachtig oud centrum met tal van mooie pleintjes en steegjes (schaduw!). Verder zijn er twee totaal verschillende parken. En alles is op loopafstand!

In een drukke omgeving hebben mensen vaak toch iets minder aandacht voor elkaar, zeker als er veel mensen voorbijlopen die jolige opmerkingen maken... Wil het stel toch graag een paar foto’s op zo’n plek, zoals in het midden van een plein waar ze elkaar voor het eerst hebben ontmoet? Maak deze foto’s dan tegen het einde van de shoot en niet aan het begin, zo geef je ze eerst de tijd om aan jou en je camera te wennen.

10 handige tips voor een loveshoot - 2
10 handige tips voor een loveshoot - 3

Tip 2: Gebruik deze objectieven

Een loveshoot kun je met elke spiegelreflexcamera of systeemcamera fotograferen. Daarom wil ik de aandacht op de keuze voor de objectieven leggen. Ik neem vaak twee en soms drie objectieven mee. Met een standaard zoom zoals een 24-70mm of een 24-105mm lens zit je sowieso goed: je kunt snel uitzoomen als je meer van de omgeving erbij wilt laten zien en zo weer inzoomen op een mooie, intieme blik. Soms is het prettig om wat meer afstand te nemen.

Neem ook een telezoom mee
Om de aandacht echt op het stel te leggen, kies ik een telezoom zoals de 70-200mm. Dit geeft meteen een hele andere sfeer dan een foto die je maakt met de 24-70mm. Een lichtsterke 35mm of 50mm is een 'bonus' die ik niet altijd bij me heb, maar beide objectieven zijn zeer geschikt voor een loveshoot. Zo’n lens is heerlijk als je een rustige foto met een bijzondere bokeh wilt creëren.

Tip 3: Gebruik je flitser spaarzaam

Tijdens een loveshoot gaat het om het samen zijn en het fotograferen van de mensen zoals ze zijn. Een gaaf shot met een knalharde flits achter het paar is spectaculair voor je portfolio, maar een volledige shoot in zo’n setting is echt niet nodig. Het leidt best wel af. Ik raad je aan om niet non-stop te flitsen en het alleen op specifieke momenten in te zetten. Bij voorkeur werk ik met daglicht en verzin ik vooraf één of twee setups met een off-camera flitser voor een extra wauw-effect. Eén flitser doet vaak al genoeg! Test van tevoren goed of je triggers nog werken en zorg ervoor dat de accu’s of batterijen van de flitser vol zijn.

10 handige tips voor een loveshoot - 4

Tip 4: Fotografeer in het gouden uurtje

Het meest bekende tijdstip voor een loveshoot op een buitenlocatie, is vlak voor het bekende 'gouden uurtje'. Het daglicht is dan echt op z’n allermooist. Spreek circa een uur of anderhalf uur voor zonsondergang af - tegen de tijd dat de zon ondergaat zijn ze helemaal aan je gewend en dus lekker relaxed voor de camera.

Probeer ook eens 's ochtends net na zonsopkomst te fotograferen
Afhankelijk van het tijdstip van het jaar, is het meestal na zonsondergang vaak te donker om verder te fotograferen en je wilt voor een shoot als deze toch echt de tijd nemen! Een loveshoot duurt al snel anderhalf uur. Is ‘s avonds fotograferen geen optie? Probeer de shoot dan ‘s morgens vroeg of in de namiddag te plannen.

Tip 5: Poseren

Op internet zijn heel veel voorbeelden te vinden van goede poses, maar kijk vooral goed hoe het paar op je instructies reageert. Aan het begin van een shoot laat ik het stel tegenover elkaar staan, naast elkaar zitten of een stukje lopen en bouw daar op gevoel verder op door. Niet iedereen is bijvoorbeeld even knuffelig en maar weinigen voelen zich snel comfortabel voor een camera.

Laat tussendoor al wat resultaten zien
Laat tussendoor een paar keer wat foto’s zien zodat ze weten wat je doet en een idee hebben hoe én hoe leuk ze op de foto staan. Je zult merken dat ze steeds zelfverzekerder worden. Vraag of ze vooraf wat voorbeeldfoto’s willen opsturen of op hun telefoon willen zetten. Bij het zien van die foto’s zie je meteen bij wat voor poses zij zich waarschijnlijk fijn voelen.

10 handige tips voor een loveshoot - 5

Tip 6: Gebruik accessoires

Tijdens een loveshoot kun je goed gebruik maken van accessoires. Laat ze een Polaroid of Instax foto van elkaar maken of maak er eentje van hun samen, dan hebben ze meteen een herinnering van de shoot. Laat ze kleine dingen meenemen! Hebben ze de kaartjes van de eerste film of het eerste concert waar ze samen naartoe zijn geweest nog? Wie weet, wil hij wel een liedje voor haar spelen op zijn gitaar? Of vinden ze het helemaal leuk om los te gaan met confetti of gekleurd poeder?

10 handige tips voor een loveshoot - 6

Tip 7: Maak ook detailfoto’s

Het is belangrijk om niet alleen portretfoto’s te maken, maar ook op de details te letten en daar foto’s van te maken. Een persoon hoeft er niet volledig op te staan. Een close-up van handen die elkaar vasthouden, de speciale ringen die ze dragen. De armband die hij om heeft. Laat ze knuffelen en maak een close-up van haar lach of dichte ogen. Misschien hebben ze matchende schoenen? Speel hier een beetje mee!

Tip 8: Zorg voor neutrale kleding

Laat het stel kleding uitkiezen die bij ze past en lekker zit én - het allerbelangrijkste - neutraal is. Als er eentje groot fan is van streepjes, dan is het voor het beeld rustiger als de ander een neutraal shirt zonder tekst aan heeft. Maar het matchen van kleuren alleen al, doet heel veel. Heeft de één een donkergroen shirt? Laat de ander dan voor een groen-tint kiezen met de kleding of een accessoire zoals een hoedje.

Meerdere setjes kleding
Voor de afwisseling in de foto’s ben ik een grote fan van een tussentijdse kledingwissel. Halverwege even een ander shirt, blouse of jasje aantrekken. De hoge hakken verruilen voor comfortabele sneakers. Een andere sjaal, of juist geen sjaal meer. Andere oorbellen of een andere lippenstift…, je zult zien dat het werkt!

10 handige tips voor een loveshoot - 7

Tip 9: Ga goed voorbereid op pad

Een goede voorbereiding is het halve werk..., niet alleen jij hoeft je voor te bereiden op de fotoshoot! Kleine dingen zoals lipbalsem, een doekje voor het poetsen van een bril of een nagelvijltje zijn geen overbodige luxe. Het is fijn als het stel dat soort dingetjes zelf meeneemt in een tasje. Het is sowieso verstandig om een leuke of mooie deken mee te nemen. Ze kunnen er op zitten en het is een uitkomst als het ineens snel kouder wordt (zeker na zonsondergang!). En vertrouw je de weersvoorspelling niet, dan is een paraplu geen overbodige luxe!

Tip 10: Maak de shoot tastbaar

Het is natuurlijk zonde om de foto’s digitaal uit te leveren en dat er daarna verder niets meer mee gebeurt…, maak de shoot tastbaar! Vaak willen mensen een paar afdrukken of een canvas bestellen. Bied bijvoorbeeld een klein album of een leuk harmonica-boekje aan bij de fotoshoot. Zo hebben ze iets leuks om op terug te kijken en met anderen te delen!

10 handige tips voor een loveshoot - 8

De 10 tips op een rij

  • Kies een locatie die bij het stel past en meerdere plekjes heeft
  • Neem een groothoek zoom en telelens mee, eventueel aangevuld met een 50mm prime
  • Verzin van te voren wat je met flitsers wil gaan doen
  • Fotografeer tijdens het gouden uurtje
  • Probeer verschillende poses en let goed op hoe het stel hier op reageert
  • Neem leuke accessoires mee
  • Fotografeer ook de kleine details
  • Kies voor neutrale kleding die bij het stel past
  • Laat je 'modellen' zelf de handige dingen meenemen
  • Maak de shoot tastbaar door een afdruk of album aan te bieden
10 handige tips voor een loveshoot - 9

Auteur

Arlene Londema

Fotograaf Arlene Londema richt zich op het maken van conceptueel werk, portretten en reportages. Ze heeft een voorliefde voor beelden met natuurlijk licht, maar voelt zich ook thuis in een fotostudio. De sfeer en puurheid van een beeld zijn voor haar heel belangrijk.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.