Review Benro Bas Meelker filterkit

Dave Zuuring
5 jaar geleden

Als snel na de introductie van de Benro Master filters in 2017, wist ik dat er ook resin filters zouden komen. Een logische keuze om zo in het middensegment een product te bieden. Een opvallende toevoeging aan de resin filters is de nieuw ontwikkelde universal filterhouder. En Benro doet er nog een stapje bovenop door - in mijn beleving - ’s Neerlands bekendste en beste landschapsfotograaf te laten verbinden aan een filterkit. Hoe gaaf is het om als landschapsfotograaf om je eigen filter kit te hebben?! Ik zou denk ik nog net niet naast mijn schoenen lopen. Maar als je met filters wil beginnen, is deze Benro Bas Meelker filterkit dan de oplossing - het ideale vertrekpunt?

Review Benro Bas Meelker filterkit - 1

De filterkit

In een mooi stevig doosje, met een kenmerkende Bas Meelker foto, zit de houder, met extra schroefjes en een inbussleuteltje, een 82mm ring en een etui met daarin de drie filters. Voor deze test ontving ik ook het optioneel leverbare polarisatiefilter. Maar waarom er gekozen is voor een 82mm ring? Ik vermoed dat de keuze voor de 82mm ring te maken heeft met het inschroefslot op de voorzijde van deze ring waarin het polarisatiefilter past. Mijn advies aan Benro is om nog een andere step-down ring in de kits mee te leveren. Dan is het al helemaal een concurrerende filterset.

Review Benro Bas Meelker filterkit - 2

De Benro filterhouder

De houder is kenmerkend Benro, met subtiel blauwe schroefjes op de voorzijde. Ze hebben aan de houder een prima eigen draai gegeven. In tegenstelling tot de duurdere Lee houder, schuif je aan de onderzijde met twee nokjes de ring in de houder en schroef je met het bronskleurige knopje bovenop de houder vast op de ring. Dit is een veilige keuze. Eenmaal vastgedraaid is vast! Maar zoals legende Cruijff ooit zei: "Ieder voordeel heb zijn nadeel." De houder er op plaatsen en er af halen vind ik na een week lang intensief werken, niet intuïtief. Ik moest telkens zoeken en manoeuvreren om de kwalitatief aanvoelende houder goed op de ring te krijgen.

Schroefvergrendeling
Er zitten twee kunststof nokjes die aan de onderzijde in de ringhouder vallen en aan de bovenzijde het schroefje. Soms moet je zoeken of ze goed zitten en als je het eerste filterslot dichtbij in gebruik hebt, dan is dat bronzen schroefje ook niet makkelijk om weer vast te draaien op de houder. Als ik iets zou mogen veranderen aan deze houder dan is het de plaatsing van deze schroefvergrendeling. Ik had de plaatsing liever aan de zijkant gehad.

Een handigheidje
De Benro houder voelt super degelijk aan en doet het erg goed. Bijna te goed, want filters plaatsen gaat mij niet soepel en vlot af. Een te losse filterhouder wil je ook niet, want dan blijven die prachtige filters wellicht niet goed zitten. Dat het stug gaat is geen probleem. Maar ik vermoed dat het filter onder iets oploopt zodra je deze bovenin steekt. Hierdoor raakt deze net de volgende rand aan en glijdt net niet lekker door. Het vraagt oefening en gewenning, maar met de houder op de camera vraagt dit wel aandacht. Tel daarbij op dat je idealiter dan de houder eraf wilt halen, dat je dan dit kunstje goed doet met de eerder beschreven plaatsing op de ring. Op zich geen showstopper, maar je moet er een handigheid in krijgen.

Combineren met het polarisatiefilter
Je moet ook opletten als je het polarisatiefilter in gebruik hebt in de ring. Als je het filter onachtzaam plaatst besluipt mij het gevoel dat de rand van het polarisatiefilter net het achterste slot kan raken. Dus tijdens deze review heb ik niet het polarisatiefilter en drie filters gebruikt.

De houder heb ik gebruikt op mijn Canon EF 16-35 mm f/4L en de Canon 24-70 mm f/2.8 L II. De Benro FGF100 Univeral Filter Holder was standaard gemonteerd met drie slots, zodat je de ND64 6-stops en twee grijsverloopfilters kunt gebruiken. Óf het polarisatiefilter dat niet in een slot, maar in de ring wordt geschroefd met twee filters in de houder. Vignettering heb ik totaal niet als een probleem ervaren. En dat is goed nieuws, want hiermee heeft Benro weer een voordeel. Zo heb je geen speciale duurdere groothoekring nodig! Knap.

Review Benro Bas Meelker filterkit - 3

Etui voor zes filters

De Bas Meelker kit wordt compleet geleverd met een etui. Deze is met een stevige klittenbandsluiting uitgerust. Bij het openmaken heb je makkelijk toegang tot de producten. Het etui waarin de drie filters zitten heeft ruimte zat om je verzameling nog verder uit te breiden tot zes filters. Het is een prima tasje, met een stevige afwerking en afsluiting. Het etui is mooi afgewerkt en slim qua indeling. Zo zijn er twee lagere vakken waarin je grijsfilters perfect passen en ook het polarisatiefilter. De filters zijn vooral heel goed uitneembaar, ook in de koude periode waarin ik mijn dunne handschoenen droeg! Kortom: ik word wel vrolijk van dit etuitje. Ik zou er hoogstens nog een lusje of koordje aan maken zodat ik 'm aan mijn statief kan hangen, zoals ik gewend ben met mijn huidige etui. Anderzijds, heeft mijn winterjas dermate ruime jaszakken waar dit etui perfect in past.

Review Benro Bas Meelker filterkit - 4

De filters

Nu de filters zelf. Ik heb hier geen wetenschappelijke studie van gemaakt. Ook zal ik niet ingaan op de zin en onzin van filters. Dat is en blijft echt een persoonlijke keuze. De afgelopen periode heb ik hoogstens gewacht op de momenten die aanleiding zouden kunnen geven om de filters in te zetten. Ik gebruik filters waarvoor ze bedoeld zijn: land en lucht balanceren qua belichting. Maar ook om meer uit mijn beelden te halen en kleurrijke beelden te tonen naar mijn eigen smaak. De foto’s in dit blog hebben allemaal op mijn manier een nabewerking gehad. Het oog wil immers ook wat...

En daar waar het kon heb ik een vergelijk gemaakt met de 'benchmark' in de markt, de Lee filters en een ander vergelijkbaar geprijsd merk filters, 84.5mm, die ik sinds enkele jaren ook naar grote tevredenheid gebruik. In het gebruik valt mij één ding op. De grijsverloopfilters van Benro kleuren ietwat koeler, de Lee’s wat warmer en de 84.5mm’s wat groeniger. Zijn het grote verschillen? Nee, voor mij niet.

Review Benro Bas Meelker filterkit - 5

Sowieso zal iedere fotograaf zijn eigen kleur– en nabewerkingsstijl hebben. Voor mij betekent filteren meer ruimte hebben om in de nabewerking nog de puntjes op de i te zetten. De pure rol van grijsverloopfilters is in mijn beleving om zonder effect op de kleur de optimale belichting te realiseren, zodat je een perfecte lichtbalans hebt tussen voorgrond en lucht. Beide spelen bij landschapsfotografie een grote rol.

Review Benro Bas Meelker filterkit - 6

Kleurneutraal

Ik heb geen vreemde of storende zweem kunnen ontdekken. Dus qua kleurneutraliteit doen de Benro grijsfilters een prima job. Kijk je daarbij ook naar de prijs waarvoor ze aangeboden worden, dan zijn de universal filters een uitstekende aanbieding. Een praktisch dingetje waar ik wel tegenaan liep: het aflezen van de type aanduiding van de grijsfilters is bij de Benro’s ietwat lastig. Nu zegt dat misschien iets over mijn leeftijd en over de kwaliteit van mijn ogen. Tijdens de test heb ik een klein gekleurd stickertje op het filter geplakt zodat ik in 1 oogopslag zie welke filter ik gebruik en pak, want op het filter lees ik het moeilijk af. In de praktijk heb ik het merendeel de hard grad gebruikt en naarmate de zon feller werd tijdens de zonsopkomst, de soft grad toegevoegd.

Het grijsfilter

Kijk je naar het meegeleverde grijsfilter, het ND64 6-stops grijsfilter dat 'licht wegneemt', dan kan ik alleen maar zeggen: "Hier biedt Benro je een voordeel ten opzichte van de vergelijkbare Lee 6-stopper!". Kleuren blijven een geval van smaak, maar in vergelijkbare lichtcondities zie je direct dat de Lee 6-stops blauw afkleurt. Dit is weliswaar in de nabewerking direct op te lossen, maar de Benro heeft dit effect totaal niet. Het voordeel is, en dat is direct ook waarom ik onder andere graag grijsverloop- en grijsfilters in zet, dat je minder tijd achter de computer nodig hebt voor allerlei HDR-, photoblend- of andersoortige nabewerkingen. Kortom, een puik stukje glas dat de set en je fotografie naar andere creatieve niveaus helpt.

Review Benro Bas Meelker filterkit - 7

De echte test
De echte test met filters is ze met tegenlicht in te zetten en dan te zien hoe ze zich gedragen. Dan zie je dat de Benro's het prima doen met tegenlicht. Er ontstaat amper flare en de zon tekent zich ook mooi als een ster af! Naarmate het tegenlicht feller is, wil je dat felle licht verder afstoppen. Hoe gedragen gestapelde filters zich? Persoonlijk is dit iets wat ik niet vaak doe, omdat reversed grads een ideale uitkomst zijn bij een zonsopkomst en zonsondergang.

Review Benro Bas Meelker filterkit - 8
Review Benro Bas Meelker filterkit - 9

Kijk ik naar de resultaten van de Benro ND4 0.6 hard grad die ik gestapeld heb met de Benro ND8 0.9 soft grad, dan ben ik met deze uitdagende koude ochtend zonsopkomsten behoorlijk enthousiast. Want het leuke is: je koopt een set zoals de Bas Meelker Kit om met één investering óók in de meest uitdagende tegenlicht situaties de juiste filter oplossing in je tas te hebben.

Smaak

En wil je stacken, dan kun je stacken! Mijn conclusie: "Stapelen kan en je krijgt er erg fijne 'magenta kleuren' in je beeld voor terug die mij aanspreken en de foto in mijn ogen geen afbreuk doen." Nu is kleur in fotografie aan smaak onderhevig. Je kunt het altijd zelf aanpassen, via onder meer de witbalans, kleurprofielen of andere trucjes in Lightroom of Photoshop. De hard en soft grad zijn prima resin filters als je het mij vraagt. Vergelijk ik ze met de duurdere Lee’s dan valt me in de nabewerking hoogstens op dat deze laatste wat 'warmer' kleuren dan de Benro’s.

Conclusie

De Bas Meelker filterkit is het ideale vertrekpunt want het is de meest complete aanbieding op de markt en de investering meer dan waard. Je kunt creatief fotograferen met langere sluitertijden dankzij het perfecte ND64 6-stops master pro glass filter. Je krijgt er een degelijke houder bij en alles is makkelijk, veilig en schoon op te bergen in het prima etui.

Heb je al filters of een houder?
Heb je al grijsfilters van een ander merk, dan passen deze ook in de meegeleverde houder en dan kun je eventueel de Benro Universal Landscape Starter Resin filterkit aanschaffen. Deze bevat dan niet het pro glass filter. Heb je al een houder en is bijvoorbeeld je hard grad aan vervanging toe of heb je interesse in het uitbreiden van je filterset? Dan zou ik zeker de Benro universal resin filters overwegen. Beschik je over een ruimer budget, overweeg dan de glazen filters.

Prijs-kwaliteitverhouding
De verwachting die je krijgt van ’s Neerlands bekendste en beste landschapsfotograaf en filteraar Bas Meelker en zijn filterkit, die wordt in mijn ogen volledig waargemaakt. En is qua kwaliteit en prijs niet te negeren!

Samengevat

  • Filteren is een keuze, je doet ’t of je doet ‘t niet
  • De bijbehorende Benro universal filterhouder is goed
  • Fijne etui voor veilig en praktisch opbergen en meenemen van je filters
  • Kleurneutrale grijsverloopfilters die stapelbaar zijn
  • Het polarisatiefilter is prima, gebruiksgemak achter de filters en ermee werken vraagt handigheid met de universal houder
  • Uitstekend en kleurneutraal 6-stops ND64 master series grijsfilter
  • Complete set met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding voor de beginner
  • De filters zijn een prima keus voor de reeds ervaren filteraar, overweeg de glazen filters uit de Master series die ook in de universal houder passen

Bekijk de Bas Meelker filter kit van Benro op Cameranu

Lees ook

Auteur

Dave Zuuring

Dave Zuuring, ook bekend als nldazuu, is naast zijn fulltime baan en de tijd die hij met zijn gezin doorbrengt, een gepassioneerde fotograaf die fotografeert vanuit de gedachte "Make your memory today". Hij legt graag landschappen in de breedste zin van het woord, cityscapes, interieurs en reportages vast. Vooral cityscapes in het blauwe uur zijn een rode lijn door zijn fotografie belevingen.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.