Zo fotografeer je kinderen tijdens een bruiloft

Hoe fotografeer je kinderen op een bruiloft? Bruidsparen hebben meestal allerlei ideeën om de aanwezige kinderen in hun reportage in beeld te kunnen krijgen. Soms komen ze met allerlei voorbeeldfoto’s met de meest mooie locaties en ongetwijfeld de meest lieve kinderen die er maar bestaan. Maar gaat dit op hun dag ook zo gebeuren? Waarschijnlijk niet...

De bruiloft is één grote speelplaats
Ook voor kinderen brengt de grote dag een gezonde spanning met zich mee, vaak mogen ze de ringen komen brengen of bloemblaadjes strooien, de bellenblaas bedienen, enzovoorts. Een trouwdag is ook voor een kind een grote speelplaats en gelukkig maken wij veel bruidsparen mee die het voorbeeldige gedrag van kinderen los kunnen laten en van het principe uitgaan 'We zien wel hoe het gaat'.

Kinderen zijn een extra dimensie voor reportages
Een hele goede instelling vinden wij, want we hebben al heel wat bruiloften meegemaakt en bijna op elke bruiloft maken we weer gekke en leuke dingen mee met kinderen. Kinderen hebben over het algemeen nu éénmaal niet veel geduld en blijven niet de hele ceremonie stilzitten, blijven bij de ceremonie niet mooi in het gareel staan en tijdens het diner rennen ze vaak van tafel. Is dat nou erg? Nee, voor ons helemaal niet juist. Het geeft vaak die extra dimensie aan een trouwreportage, die onverwachte momenten waar je als fotograaf alert op moet zijn.

Let op de onverwachte momenten
Omdat wij met ons tweeën fotograferen is het wel wat gemakkelijker om ook fotografische aandacht aan kinderen te geven. Juist op de momenten dat je als fotograaf gefixeerd bent op het bruidspaar, gebeurd er iets geks met de kinderen. Met een beetje geluk is één van ons er dan als de kippen bij om dat alsnog vast te leggen.

Momenten om extra alert te zijn
Welke momenten zijn dat nou? Eigenlijk te veel om op te noemen. ’s Ochtends bij de voorbereidingen, dat duurt meestal vrij lang en kinderen hebben dan vaak al wel hun momentjes. Voor ons goede momenten om dan de kinderen af en toe te observeren. Tijdens de shoot geven wij altijd aan dat wanneer er kinderen bij zijn, we ze in het begin van de shoot erbij te betrekken, alles is dan nog nieuw namelijk.

De ceremonie of kerk, tja blijf als kind maar eens de hele tijd op een stoel zitten... Kans dat dit lukt is niet al te groot en ze vallen soms in slaap. Maar kinderen en taart... meestal een super moment om er als fotograaf op te letten! Die twinkelende ogen richting de bruidstaart of stiekem toch even kijken of niemand het ziet en dan snel wat proeven. Eigenlijk zijn wij de hele dag door wel scherp op momenten met kinderen, het is altijd spontaan, het gaat allemaal heel snel en ja het kost wel veel energie.

Welke objectieven gebruiken je?
Zijn kinderen echt aan het spelen en of rennen én wil je dat vastleggen, dan zetten we de camera op continu focus en op de burst modus om maar geen moment te missen. Lenzen die we hiervoor gebruiken zijn de 35mm 1.4 lens voor een mooie zachte scherptediepte en de 24-70mm f/2.8 lens als echte allrounder. Tevens wordt de 70-200mm f/2.8 lens regelmatig ingezet om het tafereel van een afstandje te fotograferen zodat kinderen totaal niet het idee hebben dat je als fotograaf aanwezig bent.

10 tips op een rij

  • Blijf constant alert
  • Gebruik met regelmaat een lange lens
  • Zet je camera bij bewegende kinderen op de Al Servo stand
  • Zet je sluitertijd snel en ISO-waarde hoog vanwege bewegingen
  • Kies voor één scherpstelpunt in je camera en richt deze op de ogen
  • Laat de kinderen eerst even aan je wennen en toon interesse in ze
  • Wacht bij een shoot niet te lang, kinderen zijn vaak ongeduldig
  • Wacht op interactie en laat ze juist niet in de camera kijken
  • Probeer niet zelf de kinderen aan het lachen te krijgen
  • Let op je standpunt en fotografeer op ooghoogte

Auteur

Wim en Kristin Wilmers

Na ruim 25 jaar natuurfotografie heeft Wim Wilmens samen met zijn vrouw Kristin met succes de trouwfotografie opgepakt en ze boeken op jaarbasis zo’n 45 á 50 bruidsparen. De unieke combinatie van twee trouwfotografen heeft al meerdere nationale en internationale trouwfoto awards opgeleverd. Ze werken met Canon en Profoto apparatuur en blijven zich graag verder ontwikkelen.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.