Wat mag er voor een fotoreis niet ontbreken in jouw tas?

Yolanda Wals
5 jaar geleden

Heb jij dat ook altijd? Dat je niet weet wat je allemaal in moet pakken? Dat geldt voor je kleren, maar zeker ook voor je foto-apparatuur. Wat neem je mee en wat laat je thuis? Veel mensen zijn geneigd veel te veel mee te sjouwen, om bij thuiskomst erachter te komen dat ze die ene lens of het statief eigenlijk niet of nauwelijks gebruikt hebben tijdens de vakantie en net zo goed thuis hadden kunnen laten. Bedenk vooraf goed wat je daadwerkelijk nodig hebt.

Bedenk goed wat je gaat gebruiken

Ga je veel landschappen fotograferen en is daarbij een groothoeklens handig, of houd je juist meer van dierenfotografie en wil je graag een groot zoombereik hebben? Of ga je helemaal voor de kleine beestjes en planten en mag een macrolens niet ontbreken in jouw fototas?

En is dat statief nu echt nodig? Ga je met langere sluitertijden aan de gang? Ja, dan is een statief onmisbaar. De meeste mensen kunnen tot ongeveer 1/30e van een seconde uit de hand fotograferen. Er zijn handige kleine reisstatiefjes te krijgen, die je behoorlijk ver in kunt klappen. Een groot statief mag overigens niet als handbagage mee in een vliegtuig en zal je in jouw reiskoffer moeten stoppen.

Ga voor een lens met een groot zoombereik

Wil je niet al te veel apparatuur meenemen, maar toch op alles voorbereid zijn, dan is een zoomlens ideaal. Als je een lens aanschaft met een bereik van groothoek tot tele (bijvoorbeeld een 18-200mm of 18-300mm), hoef je tijdens de vakantie geen lenzen meer te wisselen en kun je vrijwel alles met één lens doen.

Toegegeven, hoe meer zoombereik, hoe minder de beeldkwaliteit van een lens meestal is. Maar zie jij als hobbyfotograaf dat verschil werkelijk? Wil jij jouw hele muur met de foto behangen of gaat het je slechts om foto’s voor een fotoboek en misschien een mooie uitvergroting voor aan de muur? In dat laatste geval volstaan deze lenzen uitstekend.

Welke fototas is geschikt?

Welke tas er voor jou geschikt is, is geheel afhankelijk van je eigen wensen. Grofweg kun je tassen opdelen in vier soorten: de kleine cameratas, de schoudertas, de rugtas en de slingtas. De kleine cameratas is handig voor wanneer je niet te veel mee wilt nemen. De schoudertas is vooral handig voor profs die snel bij hun apparatuur moeten kunnen, maar doordat je deze aan één kant van je lichaam draagt, is deze slechter voor je rug. Voor lange wandelingen of fietstochten is een schoudertas af te raden. Als je met een (huur)auto op reis bent, kan zo’n tas juist wel weer heel handig zijn.

Het beste voor je rug is een rugtas. Rugzakken voor apparatuur zijn zo geconstrueerd dat ze het gewicht perfect over je rug verdelen, waardoor je de last amper voelt. Tenslotte is er nog de slingtas, hier kan je jouw apparatuur gemakkelijker uithalen door de tas voor je te 'slingeren', maar vaak zijn deze tassen wat kleiner dan een rugtas. Let bij de aanschaf van een fototas op de maximale afmetingen voor de handbagage als van plan bent om te gaan vliegen. Dit verschilt namelijk per vliegmaatschappij.

Vergeet de kleine accessoires niet

Wat vaak vergeten wordt zijn de kleine accessoires zoals een lensdoekje, een snel geheugenkaartje of een extra accu voor de fotocamera. Zorg dat de batterijen altijd goed opgeladen zijn. Het zou doodzonde zijn als je halverwege de dag niet verder kunt fotograferen, omdat de accu van jouw fotocamera leeg is of dat de geheugenkaartjes vol zijn... En dat net terwijl zich dat ene unieke moment voordoet, wat je tijdens jouw droomreis zo graag had willen fotograferen!

Kies voor een snelle geheugenkaart

Neem niet alleen voldoende kaartjes mee, maar vooral ook geheugenkaartjes die snel genoeg zijn. Soms heb je lang moeten sparen om de camera te kopen waar jij je zinnen op hebt gezet. En als je dan eindelijk in de winkel tot de aankoop over gaat, moet er ook nog een geheugenkaartje in. "Ach, doe maar een goedkoop kaartje." denk je dan. Zonde!

Investeer in goede en snelle geheugenkaartjes, die foto’s snel wegschrijven. Stel, je bent op safari en een paar gemsbokken krijgen het met elkaar aan de stok? Je pakt je camera en begint te fotograferen. Maar na drie foto’s kun je de ontspanknop niet meer indrukken. Een langzaam kaartje moet eerst de foto’s wegschrijven, voordat je verder kunt fotograferen. Eeuwig zonde, want het bijzondere moment waar je net getuige van was en wat je vast had willen leggen, is inmiddels voorbij. Ga dus voor snelle geheugenkaartjes met een schrijfsnelheid van minimaal 90 MB/sec.

Auteur

Yolanda Wals

Yolanda is een allround fotograaf. De laatste tien jaren richt ze zich vooral op het overbrengen van haar kennis op anderen. Ze doet dat middels fotocursussen en –workshops, maar ook via fotoreizen. Bij de fotografiereizen combineert ze haar vak 'fotografie' met haar hobby 'reizen'. "Mooier werk bestaat er niet!", zegt ze.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.