Review: Canon EF 70-200mm f/4.0L IS USM II objectief

Wij kregen de kans om het Canon 70-200mm f/4.0L IS USM II objectief te vergelijken met de eerste variant, het Canon EF 70-200mm f/4.0L IS USM objectief. Zelf bezitten we de 70-20mm f/4.0L IS USM type I en de 70-200mm f/2.8 II lens en konden deze drie lenzen mooi naast elkaar leggen. Qua uiterlijk zijn er tussen de 70-200mm f/4.0L IS USM I en II geen verschillen. Zien we die wel in de eindresultaten..., de beelden? En wat zijn de voordelen van de type II ten opzichte van de type I? Lees snel verder!

Verschil met de 70-200mm f/2.8 II

Leggen we de 70-200mm f/4.0L naast de f/2.8-versie dan zien we én voelen we vooral hele grote verschillen. De f/2.8 weegt bijna het dubbele van de f/4.0 en ook de prijs is bijna het dubbele. Om van f/4.0 naar f/2.8 te gaan, die ene stop dus, heb je veel meer van dat hele dure glas nodig. Het verschil voel je zeker in de portemonnee.

Maar zien we die verschillen in de praktijk nu ook tussen een f/4.0 en f/2.8 lens? Qua scherpte zie ik weinig tot geen verschil. De f/4.0 II is bijna net zo snel als de f/2.8 en op de opening f/4.0 van zie ik ook geen noemenswaardige verschillen tussen deze twee lenzen. Verschillen bemerk ik wel tussen de versie I en II van de f/4.0. Vooral met tegenlicht blijft de versie I langer pendelen met de scherpstelling dan de II. Ik heb ze allebei op dezelfde body, een Canon EOS 5D Mark IV spiegelreflexcamera, uitgeprobeerd.

Maximale sluitertijden

Waar zie ik nog meer verschillen? Bij de type I kan ik uit de hand op 200mm tot 1/60e van een seconde gaan om tot een aanvaardbare scherpte te komen. Met de Type II kan ik op 200mm makkelijk tot 1/40e van een seconde gaan om tot een mooi resultaat te komen. En zelfs met 1/25e van een seconde uit de hand zijn er hele beste resultaten te halen!

Review: Canon EF 70-200mm f/4.0L IS USM II - 5

Voordelen van de type II

Wij hebben de nieuwe 70-200mm f/4.0L IS USM II lens mee gehad naar een aantal bruiloften en fotoshoots waarvan je in dit blog wat voorbeelden ziet. Bijna alle foto's zijn op het laagst mogelijke diafragma gemaakt. Deze hele fijne nieuwe lens heeft over het volledige bereik een fraaie scherpte heeft! Maar wat zijn de voordelen van de type II ten opzichte van Type I :

  • Een nog betere stabilisatie
  • Een nog snellere scherpstelling
  • Een nog scherper beeld op het laagste diafragma f/4.0
  • Kortste scherpstelafstand van 1 meter in plaats van 1.2 meter

Een kortere scherpstelafstand

Met de onderstaande foto’s zie je duidelijk dat je met de nieuwe versie veel dichterbij je onderwerp komt. De minimale scherpstelafstand van 1 meter ten opzichte van 1.2 meter scheelt best wat wanneer je naar de beelden kijkt.

Review: Canon EF 70-200mm f/4.0L IS USM II - 6
Review: Canon EF 70-200mm f/4.0L IS USM II - 7

Een ideale walkaround lens

Waarom zou ik nog een f/2.8 lens kopen als de f/4.0 II zo goed is? In ons geval is de lichtsterkte van de f/2.8 een must bij trouwreportages. Dus niet perse omdat hij veel scherper is, maar omdat we vaak in slechte lichtcondities werken en dan maakt die ene stop nét het verschil.

Wil je lekker een hele dag op stap met een ideale 'walkaround lens', kies dan zeker voor de f/4.0 II, omdat hij de helft lichter is en qua beeld bijna geen verschil geeft met de f/2.8 uitvoering. Vooral na een lange dag op reportage of een dag in de natuur merk je heel goed het verschil in gewicht. Met de 70-200mm f/4.0L IS USM II lens heeft Canon weer een heel fijn en mooi allround objectief in zijn arsenaal opgenomen!

Bekijk het Canon EF 70-200mm f/4.0L IS USM II objectief

Auteur

Wim en Kristin Wilmers

Na ruim 25 jaar natuurfotografie heeft Wim Wilmens samen met zijn vrouw Kristin met succes de trouwfotografie opgepakt en ze boeken op jaarbasis zo’n 45 á 50 bruidsparen. De unieke combinatie van twee trouwfotografen heeft al meerdere nationale en internationale trouwfoto awards opgeleverd. Ze werken met Canon en Profoto apparatuur en blijven zich graag verder ontwikkelen.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.