Product review: Wacom Intuos Pro Small tekentablet

Marco ter Beek
4 jaar geleden

Eén van de belangrijkste gereedschappen voor mijn fotografie is een tekentablet. Hier kun je veel preciezer mee werken dan dat je ooit met een muis zou kunnen. Oké..., je moet het ook leren. Maar als je het onder de knie hebt gaat er een wereld voor je open, de wereld van Photoshop!

De afgelopen vijf jaar heb ik met meer dan volle tevredenheid gewerkt met de 'oude' Wacom Intuos Pro. De bovenkant is helemaal kaal gesleten en de dongel werkt totaal niet meer. De USB-kabel zit eraan vastgeroest, maar hij doet het nog. Het is net zo'n oude spijkerbroek waar de gaten inzitten, maar die nog zo lekker zit, je wilt die niet wegdoen. Maar daar kwam een telefoontje met de vraag of ik de nieuwe Wacom Intuos Pro Small tekentablet wilde testen? Aangezien ik al zo lang met de oude versie werk is dit een uitgelezen kans om te kijken wat er veranderd is. En geloof me, dat is veel!

De pen en de penhouder

Bij het uitpakken was het eerste wat mij opviel de penhouder. Dat was altijd een onding, omdat die echt altijd omver viel. Dat is nu echt wel verleden tijd, hij is lekker zwaar en in het midden zitten verschillende stiften verscholen die allemaal verschillende eigenschappen hebben. Voor mijn werkzaamheden heb ik ze (nog) niet nodig gehad, maar als je van digitaal schilderen en tekenen houdt, dan kan ik mij voorstellen dat je die punten pakt!

Dan de Wacom Pro Pen 2 zelf. De ergonomie is veranderd en het gewicht voelt anders aan. De druk / het gewicht is verplaatst naar voren, wat lekker aanvoelt. Hij is ook iets smaller heb ik het idee. De drie knoppen zijn nog steeds instelbaar en het aantal pen drukpunten is, in vergelijking met mijn oude tekentablet, gestegen van 2048 naar maar liefst 8192. Je snapt dat dit het tekenen ten goede komt.

De Wacom Intuos Pro Small

Het formaat van de Wacom Intuos Pro is kleiner en dunner, maar het actieve gedeelte is groter geworden. Het oppervlak voelt geweldig aan, het is net papier en het mooiste is dat het oppervlak vervangen kan worden door een nieuwe laag.

De Wacom Intuos Pro Small heeft een USB-aansluiting en Bluetooth 4.2 voor een draadloze verbinding. Deze heeft af en toe wel een kleine vertraging. Ik kan mij voorstellen dat als je veel tekenwerk doet, je dit een beetje vervelend vindt. Ikzelf heb hier geen last van en vind het heerlijk dat de verbinding tussen mijn Mac en tablet zeer snel tot stand komt.

Mocht de batterij van de tekentablet op zijn dan kun je 'm opladen met een USB-C kabel die wordt meegeleverd. Alle knoppen die op het tablet zitten zijn programmeerbaar. Op de Small zitten zes programmeerbare knoppen. Aan de zijkant van de tablet zit een schuifknopje waarmee je het tablet om kunt zetten en daarna als een trackpad met je vingers kunt bedienen.

De installatie

Voor alle zekerheid heb ik het laatste stuurprogramma en de drivers gedownload bij Wacom en geïnstalleerd. Tijdens de installatieprocedure werd gevraagd of ik de mijn oude instellingen over wilde zetten. Natuurlijk wilde ik dat, zeker aangezien ik linkshandig ben. Al mijn instellingen zijn van mijn oude tablet gekopieerd en zo stond alles meteen ingesteld zoals ik het gewend was. En kon ik direct aan de slag!

Mijn conclusie?

De Wacom Intuos Pro Small zit in mijn tas en ik neem hem overal mee naar toe. Ik kan niet meer zonder en het werkt wel heel makkelijk en mooi. Vooral de nieuw ontworpen drukpunten: druk je harder, dan komt er een diepere lijn dan wanneer je zacht drukt. Net zoals je vroeger met een echt potlood deed. Ook de druk van de pen kun je instellen als je (zoals ik) altijd een zware druk uitoefent op de pen.

Als je nog nooit met een tekentablet gewerkt hebt, zul je 'm echt een tijdje moeten gebruiken om tot een goed resultaat te komen, maar oefening baart kunst en als je het eenmaal kunt dan werkt het zoveel fijner!

Bekijk de Intuos Pro serie

Auteur

Marco ter Beek

Marco ter Beek is een professionele portret-, fashion- en beautyfotograaf die woont in Almere. Hij is na het halen van de status "Commended photographer" van de Sony World Photography Awards in 2017 ambassadeur geworden van het merk Sony en fotografeert met de A7 R III systeemcamera.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.