Hoe kun je omgaan met prestatiedrang als trouwfotograaf?

Denise Motz
4 jaar geleden

Ken je het gevoel dat je eigenlijk heel gehaast en onzeker aan de dag begint als trouwfotograaf, omdat je moet presteren? In dit blog leg ik uit hoe ik mijn prestatiedrang heb om weten te zetten naar het ‘genieten van de dag’ zonder stress en onzekerheid. Alles zit namelijk al in jou en het is helemaal niet nodig om het jezelf moeilijker te maken!

Laat de controle los

Om de controle los te kunnen laten, moet je eerst kijken naar waar het vandaan komt. De drie meest voorkomende redenen zijn onzekerheid, perfectionisme en faalangst.

Je wilt dat het bruidspaar blij is met jouw foto’s, maar waren ze dat niet al toen ze met jou in zee gingen? Je bent een mens en natuurlijk gaat niet altijd alles goed, maar probeer je niet door onzekerheid te laten leiden. Bij perfectionisme gebruik je controle als een middel om geen fouten te maken, terwijl niets fout is. Het is maar net hoe je hier zelf tegenaan kijkt. Je zit je eigen creativiteit in de weg, omdat je alle safe shots wilt hebben, dat lijstje met ‘deze foto’s moet ik hebben’.

Faalangst is de angst om het niet goed te doen. Dit kan weer leiden tot vluchten of bevriezen in een situatie waar je geen grip op hebt. Bij stress produceren bijnieren ‘noradrenaline’. Deze stof verstoort het logisch denken waardoor je een black-out krijgt. Tijdens een black-out gaat alles op de automatische piloot. Wanneer zich dit voordoet op een bruiloft probeer eens een paar keer diep in te ademen, dit brengt zuurstof in je hersenen.

We hebben eigenlijk veel minder controle dan we denken. Te veel controle hebben werkt zelfs averechts. De planning loopt altijd net even anders dan je had gedacht, want ja bijna geen enkele bruiloft loopt op schema. Door teveel te willen controleren ga je juist fouten maken, laat de controle los en go with the flow!

Het moment missen?

Stel je voor dat je een moment mist. Wat is het ergste dat er dan kan gebeuren? Juist, niemand die dat doorheeft, behalve jij. Je bent een mens en kan niet overal tegelijk zijn. Schiet niet wezenloos in het rond om maar alles op de foto te zetten. Negen van de tien keer heb je niet het juiste moment. Observeer de mensen, volg het verhaal en neem de tijd voor de echte pareltjes.

Wil je je niet hoeven verantwoorden als er achteraf toch door het koppel gevraagd wordt om bepaalde foto’s, vraag dan vooraf of er mogelijk foto’s zijn die écht in de reportage moeten. Stel ze op de hoogte dat er overal momenten zijn en je ze niet allemaal kan hebben, maar dat je vanuit jouw oogpunt deze zal vastleggen. Zo creëer je ook weer meer rust voor jezelf tijdens de trouwdag.

Welke verwachtingen stel je?

Het bruidspaar moet tevreden zijn met de foto’s die ik aflever, ik moet onzichtbaar zijn op de dag zelf, Ik moet mij open opstellen tegen de gasten... En zo zijn er nog veel meer verwachtingen die je jezelf kunt opleggen. Hoe hoger je verwachtingen, hoe groter de kans op teleurstellingen. Jouw verwachtingen zorgen er namelijk voor dat je het die dag op één manier benaderd, namelijk de manier die aansluit bij jouw verwachtingen. We kunnen onszelf onder zo’n sterke prestatiedrang zetten, dat het gevaar ontstaat niet meer aan onze eigen eis te kunnen voldoen.

Begin met minder verwachtingen en laat het over je heen komen. Ervaar het moment zoals het zich aandient, geniet vooral tijdens de dag en heb plezier in het maken van de trouwfoto’s. Probeer wat minder te fotograferen voor het eindproduct (de foto’s), maar experimenteer en ontdek! Wat er op een bruiloft gebeurt valt toch niet helemaal te plannen. Misschien ontdek je wel hele nieuwe mogelijkheden die ook mooi zijn, iets wat je nooit had verwacht! En een dansje meedoen mag gerust!

Omgaan met prestatiedrang als trouwfotograaf - 4

Minder stress door goede voorbereiding

Prestatiedrang is niet zomaar iets waarbij je de knop meteen kunt omzetten. Wel zijn er mogelijkheden en goede voorbereidingen die het je makkelijker kunnen maken en minder stress bezorgen tijdens de dag:

Zet je tas op tijd klaar

Pak je tas een dag van tevoren in. Zorg ervoor dat je sensor en objectieven schoon zijn, laad alle je batterijen en accu’s op, neem genoeg SD-kaartjes mee en formatteer deze van tevoren zodat je dat tussendoor niet meer hoeft te doen.

Neem extra geheugenkaartjes mee

Probeer met camera’s (minimaal twee) te werken die twee SD-kaart sleuven hebben. Hiermee kun je hetzelfde op beide kaarten schieten, zo hoef je niet bang te zijn dat er een kaart sneuvelt.

Regel een second shooter

Wil je toch graag dat lijstje in je hoofd afwerken, maar ook je eigen creativiteit niet in de weg zitten? Vraag een tweede fotograaf mee om de ‘safe shots’ te maken of probeer wat vaker met andere fotografen mee te lopen. Het liefst iemand die misschien wel wat meer ervaring heeft dan jij, zo kun je er ook weer van leren. De druk neemt hierdoor meteen af.

Fotografeer in RAW

Een RAW-bestand bevat veel meer informatie dan een JPG-afbeelding. Hiermee kun je nog heel veel doen in de nabewerking. Een foutje in de belichting kan soms gebeuren, maar is meestal prima te verhelpen.

Maak altijd uitgebreid kennis

Past het koppel wel echt bij jou? Vraag altijd naar het aantal locaties, zodat je hier zelf van op de hoogte bent. Vertel er altijd bij dat meerdere locaties veel stress kan opleveren, niet alleen voor jou, maar ook voor het bruidspaar zelf en hun gasten. Laat vooral het koppel aan het woord en vraag genoeg door over hun wensen en of er speciale momenten zijn die ze echt vastgelegd willen hebben.

Maak een spiekbriefje

Je kunt een klein spiekbriefje met wat punten op zak houden die je eraan helpen te herinneren hoe je relaxed de dag doorkomt:

  • Adem in, adem uit, go with the flow
  • Neem je tijd, kies zorgvuldig jouw momenten en je zult ze hebben
  • Je hebt afspraken gemaakt over de bruiloft dus laat alle verwachtingen los, experimenteer en ontdek
  • Geniet van de dag en de momenten tussen mensen
  • Je bent goed voorbereid dus laat negatieve scenario’s achterwege
  • Wees vooral jezelf!

Auteur

Denise Motz

Denise heeft een grote passie voor fotojournalistieke fotografie, waarin humor een belangrijke rol speelt. Terwijl haar beelden zich verder ontwikkelden kreeg ze een zwak voor bruidsfotografie. Door haar eigen werk daaraan te koppelen is er een geheel eigen beeldtaal ontstaan. Ze houdt ervan om met het paar en de gasten een vertrouwensband op te bouwen. Denise kijkt altijd uit naar een nieuwe trouwdag!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.