10 tips voor het fotograferen van abstracte landschappen

Albert Dros
4 jaar geleden

Als landschapsfotograaf ben ik een groot fan van weidse landschappen en groothoeklenzen. Soms kunnen juist de kleine dingen op de grond net zo indrukwekkend zijn! In dit blog geef ik je 10 inspirerende tips voor het fotograferen van abstracte landschappen. Als je ze eenmaal ziet, dan kun je er bijna niet meer om heen en moet je ze wel fotograferen.

Tip 1: Kijk naar beneden

We zijn gewend om vooruit te kijken. Als fotografen zijn we vaak op zoek naar een mooi wijds landschap. Vaak kun je juist laag bij de grond erg mooie onderwerpen vinden. Kijk daarom regelmatig naar beneden. Je vind hier allerlei interessante dingen. Denk aan structuren in stenen, lijnen, kleine bloemetjes, patronen en contrasten. Kortom, heel veel interessante abstracte vormen om te fotograferen.

Tip 2: Je hebt geen macrolens nodig

Abstracte landschappen kun je met vrijwel elk type lens fotograferen. Ik gebruik vaak een 24-70mm lens en soms een langere lens om structuren ver van me af te fotograferen. Het is wel belangrijk dat je een lens gebruikt die redelijk dichtbij kan scherpstellen. Maar een macrolens is echt niet nodig.

Tip 3: Ga op zoek naar lijnen

Als je naar je onderwerp kijkt, ga dan op zoek naar lijnen en probeer ze in evenwichtig in je foto te krijgen. Lijnen van de ene hoek naar de andere hoek werken vaak goed. Golvende lijnen zorgen ook vaak voor een fijne foto.

Tip 4: Kijk naar kleurcontrasten

Het gebruik van complementaire kleuren (kleuren die tegenover elkaar liggen in het kleursysteem) werken vaak goed in een foto. Ga daarom op zoek naar kleurcontrast of zoek lichte en donkere tinten in één foto.

10 tips voor abstracte landschappen - 6

Tip 5: Verlies het perspectief

Als je abstracte landschappen wil fotograferen dan is het belangrijk om de omgeving niet te laten zien. Hierdoor heeft de kijker geen idee van de schaal en het perspectief. Als je rimpels in het zand op de juiste manier fotografeert dan kan lijkt het net op een woestijn vanuit de lucht. Het is leuk om de kijker hiermee te verwarren en langer naar je foto te laten kijken.

10 tips voor abstracte landschappen - 8

Tip 6: Zoek onderwerpen met veel negatieve ruimte

Deze tip spreekt eigenlijk voor zich. Als je een onderwerp klein in beeld brengt met veel negatieve ruimte er omheen dan zijn het al snel heel abstracte beelden. Kijk maar naar de foto’s hieronder.

10 tips voor abstracte landschappen - 9

Tip 7: Ga naar het strand

Het strand is de ideale plek voor het maken van abstracte beelden. Je vind hier vaak veel texturen in het zand, zeker als het eb is. Soms is het net alsof een foto van grote hoogte met een drone is gemaakt.

10 tips voor abstracte landschappen - 11

Tip 8: Fotografeer water

Water is een geweldig onderwerp. Denk aan vallend water van een waterval of zelf uit de kraan thuis. Dit water zorgt voor prachtige structuren. Gebruik een snelle sluitertijd (1/1000ste of sneller) en laat je verrassen! Naast vallend water zijn de golven in de zee en bevroren water natuurlijk ook interessant. Het juiste licht op de golven of barsten in het ijs zijn geweldig om te fotograferen.

Tip 9: Hard licht en schaduwen

Hard licht is vaak niet heel interessant voor landschapsfotografie. Voor abstracte foto’s kan het juist wel interessant zijn! Door te spelen met vormen en lijnen in de schaduw kun je soms heel interessant foto’s maken.

10 tips voor abstracte landschappen - 15

Tip 10: Bekijk het van dichtbij

Abstracte landschappen zijn overal, je moet ze alleen leren zien. Texturen in stenen, lijnen in planten en wolken. De truc is om denkbeeldig in te zoomen. Bekijk alles wat je in het dagelijks leven ziet eens van dichterbij en je zelf verbaasd zijn over hoeveel interessante dingen je ziet. En wees voorzicht, want het is erg verslavend!

Volg Albert Dros op Facebook of Instagram of bekijk zijn website.

Auteur

Albert Dros

Albert Dros is een gepassioneerd landschaps- en reisfotograaf. Zijn kracht zit hem in het zo mooi mogelijk vastleggen van plaatsen en momenten. Hier kan hij helemaal in opgaan, waardoor hij soms dagenlang op één plek verblijft om het perfecte plaatje te maken. Albert is altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Met zijn verhalen, blogs en lezingen inspireert hij velen, zowel nationaal als internationaal.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.