Review Leofoto LP-324C Poseidon Carbon Statief

Roy Poots
2 jaar geleden

De Leo Foto Poseidon-serie is op technisch vlak de must-have onder de professionele statieven. Met name voor natuur-en landschapsfotografen die zich vaak in en rondom water bevinden, is het een ideaal statief: Het is stevig, licht, en bestendig tegen water, zand en stof! Om het Leofoto LP-324C Poseidon Carbon Statief tot het uiterste te testen heb ik deze een paar maanden meegenomen met mijn reizen naar onder andere Italië en IJsland. Ik heb alle voor-en nadelen kunnen ervaren, dus laten we erin duiken!

Ga naar het Leofoto LP-324C Poseidon Carbon Statief

Review Leofoto LP-324C Poseidon Carbon Statief - 1

Samen op reis

Wanneer je net begint met fotograferen, merk je snel genoeg dat je een statief nodig hebt. Voornamelijk om foto’s te maken met lange sluitertijden is een statief essentieel om te hebben. Je reis begint met een goedkoop statief, om eraan te wennen hoe het is om te fotograferen met een statief. Na een tijdje merk je dat de stabiliteit afneemt, wat betekent tijd voor een nieuwe.

Dit heb ik zelf jarenlang gedaan tot ik een statief gemaakt van carbon ontdekte. Carbon is het beste van beide werelden: het gewicht is gelijk aan een reisstatief en het is net zo stevig als aluminium. Ik belandde bij het carbon statief van Leofoto met de Leofoto LX-284CT urban carbon statief. Ik was laaiend enthousiast, maar blijf ik dit statief voor altijd gebruiken?

Review Leofoto LP-324C Poseidon Carbon Statief - 2

Een nog beter statief

Ik werkte met veel plezier met mijn statief en was niet actief op zoek naar een nieuw statief. Tot ik tegen een aankondiging aanliep van een splinternieuw statief van Leofoto. Buiten dat ik het een prachtig model vond, waren het vooral de nieuwe aspecten die mijn interesse opwekte. Tijd om te upgraden!

Review Leofoto LP-324C Poseidon Carbon Statief - 3

Mijn eerste indruk van de Leofoto LP-324C

Het statief ligt in de wat hogere prijsklasse, waardoor ik ook verwacht dat alles tot in de puntjes uitgevoerd is. Het statief komt in een luxe waterafstotende draagtas, met handige tools in de zijvakken. Zo zitten er drie spikes bij die grip leveren bij een onverharde ondergrond. Daarnaast komt er een haak meegeleverd, waarmee je meer gewicht aan het statief kan hangen voor weerstand.

Mijn favoriete tool is toch echt wel de multi-tool. Met deze accessoire kan je op elke locatie je statief verstellen en aanpassen waar nodig. De multi-tool bevat onder andere een muntsleutel, schroevendraaier en een inbussleutel. Als leuk oog voor detail zit er ook een flesopener op!

Review Leofoto LP-324C Poseidon Carbon Statief - 4
Review Leofoto LP-324C Poseidon Carbon Statief - 5

Stevigheid van het statief

De Leofoto Poseidon-serie is gemaakt van 10-laags geweven carbon, wat het zeer sterk maakt maar tegelijkertijd ook erg licht: Het complete statief weegt maar 1,44 kilogram! Hierdoor wordt het statief aantrekkelijk om overal mee naartoe te nemen, zonder te veel moeite. Daarbovenop geeft het koolstofweefsel het statief een robuuste en opvallende uitstraling.

De poten

Om de statiefpoten vast te zetten en los te draaien, gebruik je de robuuste draairingen, ook wel TwistLocks genoemd. Dit zijn vrij grote draairingen en ze zien er bijzonder robuust uit. Doordat er rubberen handgrepen op zitten, zijn ze gemakkelijk open en dicht te draaien. Verder voelt het alsof er een coating op de poten zit.

De accessoires

Zowel de spikes als de rubberen voetjes die onderaan de poten zitten, zijn erg groot en het ziet er niet uit alsof dat snel kapot kan gaan. Overigens zijn deze gemaakt van corrosiebestendig titanium, wat de duurzaamheid verhoogd. Titanium staat er bekend om goed om te kunnen gaan met corrosie, ook bij zeewater.

Review Leofoto LP-324C Poseidon Carbon Statief - 6
Review Leofoto LP-324C Poseidon Carbon Statief - 7

Het draaggewicht en lengte

Het statief kan maximaal 15 kilogram dragen, dit is meer dan genoeg voor menig fotograaf. Het statief heeft een maximale werkhoogte van 139,5cm en een statiefpoot bestaat uit vier segmenten. Als je alles inklapt, krijg je een lengte van 49,5cm. Zeker als je op reis gaat is dit een mooie lengte, het past makkelijk in een koffer of een weekendtas.

De verschillende standen

Door middel van de vergrendeling aan de bovenkant van de poten, kun je de poten desgewenst breder uit elkaar zetten dan het standaard. Dit kan vervolgens in 23, 55 en 85 graden. In de meest brede stand, kun je heel laag bij de grond komen voor een laag standpunt en bereik je een zelfs een werkhoogte van 16,5 centimeter.

Review Leofoto LP-324C Poseidon Carbon Statief - 8

Een statief zonder middenkolom

Het bijzondere van de Leofoto Poseidon-serie is dat het geen midde kolom heeft. Dit in combinatie met de werkhoogte van maximaal 1,30m riep wel wat twijfels bij mij op. Zelf ben ik 1,80 en wil ik liever niet de hele tijd gebukt zijn tijdens het fotograferen en in sommige gevallen moet je de hoogte in om een bepaalde foto te kunnen maken. Door de hoogte van het balhoofd valt dit in de praktijk gelukkig mee. Wat mooi meegenomen is dat camera’s tegenwoordig een flipscherm hebben waardoor je niet meer hoeft te bukken. Het gemis van de midden kolom blijkt eigenlijk een groot voordeel: wanneer je een middenkolom uitschuift, wordt het statief minder stabiel en heb je een vergrote kans op trillingen. Dit maakt het statief het meest stabiele wat op de markt is te krijgen!

Dichtbij de grond fotograferen

De stabiliteit is een groot voordeel, maar voor mij is er een nog groter pluspunt. Zonder middenkolom kan het statief veel lager bij de grond komen. Wanneer er wel een middenkolom tussen zit, komt de onderkant vaak tegen de grond of moet je het middenkolom omdraaien. Dit is iets wat ik vaak tegenkom in de praktijk en daarom is dit voor mij echt een absolute vooruitgang!

Water, stof en zandbestendig

Een statief heeft veel zorg nodig. Vooral na bezoekjes aan het strand, maakte ik elk onderdeel zorgvuldig schoon. Het is makkelijk om te doen, maar het vergt wel wat tijd. Met dit Leofoto statief zijn deze lange schoonmaakbeurten in principe verleden tijd. Het statief is voorzien van een waterdicht afdichtingssysteem dat voorkomt dat water, zout, zand, stof of andere onwenselijke elementen niet in de beenbuizen komen. Iedereen die graag aan de kust fotografeert, weet hoe funest zeewater en zand kunnen zijn en met dit statief kun je met een gerust hart in het water gaan staan. Door de extra ringen op de Twist-locks, wordt voorkomen dat water, zand en stof in de beenbuizen kan komen. Voorwaarde is wel dat je de twist-locks volledig dichtdraait uiteraard. Achteraf afspoelen is dan voldoende om het statief goed te onderhouden. Dit is voor mij bij lange na het grootste voordeel aan dit statief!

Review Leofoto LP-324C Poseidon Carbon Statief - 9

Opvallend en professioneel

De leofoto valt direct op door de felle kleur die het statief heeft. Dit is een kwestie van smaak, maar tegenover alle statieven springt deze er zeker uit. De kleur geeft het statief een professionele uitstraling en ik kreeg meerdere malen de vraag van voorbijgangers welk statief ik bij me had.

Review Leofoto LP-324C Poseidon Carbon Statief - 10

Werken met de statiefkop

De bijgeleverde statiefkop is de Leofoto LH-40, welke 491 gram weegt en een professioneel balhoofd is. Deze is Arca-Swiss compatible en kan op zichzelf 20 kg dragen. De statiefkop is 460 graden verstelbaar en kan gekanteld worden van portret naar landschap ligging.

Ondanks dat de LH-40 een uitstekende kop is, ben ik reeds in het bezit van het Leofoto LH-40GR balhoofd, dit is in feite een geared versie van het meegeleverde balhoofd. De onderkant van het balhoofd is exact hetzelfde, alleen zit er bovenop de kogel een extensie met het geared panning head gedeelte. In tegenstelling tot de normale versie, heb je op de geared versie extra knoppen waar je aan kunt draaien om afzonderlijk van je balhoofd zeer nauwkeurig af te kunnen stellen. Voor mij werkt dit vrij goed, omdat je met kleine aanpassingen de perfecte rechte lijnen kunt krijgen of net de juiste balans kunt creëren zonder direct je gehele compositie aan te passen. Daarnaast wordt de totale hoogte van het statief nog hoger doordat de geared versie 4,5 cm hoger is dan de meegeleverde LH-40.

Review Leofoto LP-324C Poseidon Carbon Statief - 11

De nadelen van het statief

Geen enkel statief is perfect en vaak moet je concessies doen om tot het meest ideale statief te komen. Na een paar maanden het statief gebruikt te hebben, loop ik wel tegen een paar dingen aan.

Geen rubberen grip

Sommige statieven hebben een rubberen grip om de poten heen en ik had dit waarschijnlijk zeer prettig gevonden in het koude IJsland. Dit statief heeft dat niet. Uiteraard is dit zelf op te lossen door zelf een hoes te kopen en die om de poot heen te wikkelen.

Lage werkhoogte

Met de bijgeleverde statiefkop is de maximale werkhoogte 148cm en met de geared versie komt de totale werkhoogte op 152,3cm. Voor mij is dit acceptabel, maar ik kan me voorstellen dat de hoogte voor, met name gebruikers zonder klapscherm, niet ideaal lijkt. Ik zou er zelf ook niet aan moeten denken om steeds te moeten bukken om op mijn scherm te kijken.

Zwakkere haak en schroef

Zowel de haak als de schroef lijken niet zo stevig als de rest van het pakket. Nu gebruik ik de haak vrijwel nooit, maar mocht jij daar wel behoefte aan hebben, is dat zeker een punt om rekening mee te houden.

Review Leofoto LP-324C Poseidon Carbon Statief - 12

Mijn conclusie over de Leofoto Poseidon

Zonder twijfel is de Leofoto Poseidon een aanwinst voor iedereen die natuur- en stedelijke landschappen fotografeert. De stabiliteit is uitermate goed gebleken en in de praktijk is het werken met de robuuste twist-locks ideaal. De wetenschap dat er geen water in de buizen komt als je aan de kust aan het fotograferen bent stelt gerust en komt uiteindelijk ten goede van de duurzaamheid. In de praktijk is het heerlijk om heel laag te kunnen fotograferen zonder dat er een midden kolom in de weg zit. Zelfs tijdens de reis in IJsland heb ik geen moment het gevoel gehad dat het statief om zou vallen of niet bestand zou zijn tegen de ruwe wind.

Met zijn lage gewicht laat je hem niet ongebruikt thuis liggen. Gewicht in combinatie met de 49,5 cm na het opvouwen maakt dit statief de ideale reispartner. Daarnaast komt het statief in een compleet pakket, waardoor Leofoto een concurrerend model op de markt heeft gezet tegen een scherpe prijs.

Review Leofoto LP-324C Poseidon Carbon Statief - 13

Gerelateerde producten

Auteur

Roy Poots

In 2009 kocht Roy Poots zijn allereerste spiegelreflexcamera. Na een tijdje van alles gefotografeerd te hebben, zag hij in dat hij landschappen, architectuur en (nachtelijke) cityscapes veruit het leukst vond. Sindsdien heeft hij zich toegelegd op deze onderwerpen en hij maakt fotografie vlogs.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.