Productreview Rode Wireless GO II microfoonset

Tom de Wit
8 maanden geleden

Goed geluid bij video is belangrijk. Dat weten we ondertussen allemaal. Want uiteindelijk bepaalt het geluid voor 80% hoe goed het beeld overkomt. Hoe vervelend is het dan dat lange tijd, fatsoenlijk geluid bij beeld toch vaak een dure grap was. Helemaal voor beginnende contentmakers en/of filmmakers die al een klein fortuin in hun camerabody’s en lenzen hebben gestoken is geluid een after thought. Maar de tijden veranderen en steeds meer merken komen met microfoons die zeer goede kwaliteit leveren voor een acceptabele prijs. En Rode is met de Rode Wireless Rode Wireless GO II microfoonset op de markt gekomen, een van de aanvoerders van deze nieuwe ontwikkeling.

Bekijk de Rode Wireless GO ll

Mijn eerste indruk van de microfoon

De Rode Wireless GO II is een microfoonset met een ontvangstunit en een of twee microfoons die daaraan gekoppeld zijn. De units zijn vierkant met afgeronde hoeken en voelen verrassend licht aan. De units zijn gemaakt van kunststof met een glimmende bovenlaag. Een klein minpuntje is dat dit wat vingersporen achter kan laten.

Zoals op de foto’s te zien is, valt de vorm van de microfoon op. Doorgaans zijn microfoons niet vierkant ontworpen. Ik weet nog steeds niet of ik dit een positief of negatief iets vind. Het springt in elk geval in het oog en zal in verband met de techniek aan boord een functie hebben. De daadwerkelijke microfoon van de units is duidelijk zichtbaar aan de bovenkant, maar zit wel netjes verzonken in de units zodat ze redelijk goed stof- en vuilvrij blijven.

De opname units hebben twee LED's. Eentje om aan te geven dat de unit goed verbonden is met de ontvanger en de ander om de batterijstatus aan te geven. De eerste LED zal gaan knipperen als de units aan het opnemen zijn. Ook zal je, als je de microfoons op opname hebt staan, op de ontvanger in kleine rode letters REC zien staan, wat toch in live situaties een fijne extra bevestiging is dat het werkt.

Op zowel de microfoons als de ontvangstunit zit een nette, iets verzonken USB-C aansluiting voor het opladen en overzetten van data. Het opladen van deze units gaat vrij snel en in twee uur tijd zijn alle units op te laden zodat ze daarna zeven uur mee kunnen. Dit kan voor documentairemakers of interviewers een factor zijn om rekening mee te houden. Persoonlijk leert de ervaring dat zeven uur batterijtijd genoeg is voor een complete shoot op een dag, maar dat is natuurlijk situatie verschillend.

De microfoons hebben een simpele mini jack aansluiting om eventueel een lavalier microfoon of andere externe microfoon op aan te sluiten. Jammer genoeg zijn deze aansluitingen niet voorzien van een schroefring voor zekering, maar dat is in mijn geval geen dealbreaker geweest. De ontvangst unit heeft een mini jack aansluiting voor een koptelefoon zodat je live kunt afluisteren hoe het geluid binnen komt.

De magische Ø knop

Op de onderkant van de microfoons zit een knop met daarop de bekende Ø. Hiermee wordt de microfoon aan en uitgezet door deze drie seconden ingedrukt te houden. Om de opname te starten of te stoppen kun je een keer kort op diezelfde knop drukken. Heel simpel dus.

Op de ontvangst-unit zit ook een Ø-knop om de unit aan en uit te zetten. Daarnaast zitten op de bovenkant twee knoppen om het volume mee te dempen (Muting) of zachter te zetten (Padding) en een andere knop om te wisselen tussen de opname modes Merged en Split.

Split versus merged modus

De Rode Wireless GO ll heeft verschillende opname-mogelijkheden. Het verschil tussen deze twee modes is dat in Split mode beide units op een losse laag worden opgenomen, wat erg handig is als er bijvoorbeeld een interview met meerdere sprekers wordt opgenomen. De Merged mode combineert de signalen van beide ontvangers samen in één stereo feed, wat bijvoorbeeld bij het opnemen van slechts één spreker ideaal is omdat het volle stereobeeld dan voor deze persoon gebruikt kan worden.

Interessant aan deze set, is dat zowel in de microfoon units als in de hoofdontvanger er opname mogelijkheden aanwezig zijn. In de bijgeleverde Rode firmware kan dit ingesteld worden, dat is een gouden greep. Stel een van de twee units valt uit, dan is het fijn om te weten dat er op de hoofdunit een backup-opname staat en het hele stuk dat net opgenomen moest worden niet helemaal “weg” is.

De microfoon in de praktijk

Wat positief opvalt bij opnames is de radius van de microfoon. Het is duidelijk gebouwd als een richtmicrofoon voor stemopnames onder video en zelfs met grote windstoten en/of achtergrondgeluiden valt het op dat Rode er werk van heeft gemaakt de stem of de bron altijd de hoofdmoot te laten zijn. Het is mij al meermaals in de praktijk opgevallen dat de units alleen globaal gericht in de richting van iemands mond al een zeer goed resultaat opleveren. Hier zit natuurlijk wel een grens aan. Als je drie meter verderop gaat staan met de microfoon wordt het lastig, maar daar is deze set ook niet voor bedoeld.

De Wireless GO II voelt robuust aan, zelfs al zijn het verrassend lichte units. Ik ben de eerste om toe te geven dat ik houd van spullen die tegen een stootje kunnen. Zo heb ik een complete Rode set al eens op straat zien kletteren en toen werkte het nog compleet zonder problemen. En dat is bij werken in de praktijk, toch een erg fijne toevoeging. Tuurlijk, je moet er niet mee gaan gooien, maar deze units zijn goed gebouwd.

De units zijn aan de achterkant voorzien van een nette clip die je aan bijvoorbeeld een jasje, overhemd of t-shirt kan bevestigen. Dit voelt robuust aan en blijft stevig op de plaats. Tevens is de Wireless GO II set met hulp van een speciaal hiervoor ontworpen handvat door bijvoorbeeld Smallrig en andere fabrikanten makelijk te gebruiken als inteview microfoon. Schuif een plopkap over de opname unit heen en je hebt een zeer fatsoenlijke interview microfoon.

Het RØDE Central programma

Op de Rode website kun je de RØDE Central software downloaden en met dit programma kun je de gemaakte opnames van de units naar je pc of laptop overzetten om te gebruiken in je edits. Het mooie aan deze software is dat het eigenlijk allemaal redelijk hufterproof en simpel is. De functies zijn duidelijk uitgelegd en elke knop spreekt voor zich.

Tevens zijn de units zo in te stellen dat deze direct als harde schijven op een pc herkenbaar zijn en dat de bestanden direct naar de harddisk te slepen zijn op zowel Mac als Windows. Op het moment van schrijven heb ik dit nog niet op Linux kunnen testen.

Wat opvalt is dat deze units qua opnamekwaliteit verrassend helder en gebalanceerd klinken. Zeker in 70% van de gevallen zal het geluid dat deze units opneemt direct bruikbaar zijn met goede resultaten zowel qua volume als qua geluid dynamiek.

De opnames kunnen worden gemaakt in de 44.1/16 bit instelling en op 48/24 indien gewenst. Dat laatste is bijvoorbeeld voor documentaires of professionele interview toepassingen een zeer prettige optie. De opnames worden standaard als raw audio opgenomen en kunnen worden omgezet naar WAV (24 bit PCM), WAV (32 bit float) en MP3.

Firmware updates van de Wirelles Go ll

Tot nu toe ben ik zeer tevreden over de Rode Wireless Go II, maar toch is niet alles 100% zonder problemen verlopen tijdens mijn testperiode. Rode pushed, zoals elk groot bedrijf tegenwoordig, updates voor de Wireless GO II via het Rode Home programma. Firmware upgrades zijn daardoor aan de orde van de dag. Ik moedig dit alleen maar aan, want producten zijn nooit foutloos en als iets in gebruik wordt genomen komen er altijd ineens nieuwe problemen aan het licht.

Echter, wat Rode niet echt duidelijk doorgaf is dat de firmware van één apparaatje, niet altijd even lekker communiceert met de firmware van een ander apparaat. Daarnaast kunnen sommige dingen die je hebt ingesteld op je Rode ineens weer teruggezet worden naar de fabrieksinstellingen en dat kan stress opleveren.

Bijvoorbeeld een collega die (zonder overleg) de units een firmware update heeft gegeven waardoor je op je volgende klus ineens op locatie erachter komt dat dat ene interview niet opgenomen is, omdat auto record in de laatste firmware update was uitgezet.

Dit is natuurlijk geen mega deal breaker, want dit hoort soms bij firmware updates van apparatuur, maar ik wil het graag meegeven. Zorg ervoor dat alle units dezelfde firmware hebben en als je blij bent met hoe het nu werkt en je hebt een klus liggen, dan kun je die firmware-update wellicht beter erna doen.

Conclusie over de Rode Wireless GO II set

Doorgaans ben ik een kritische gebruiker die niet in wil gaan op hypes, maar ik kan, op de enigszins abstracte vorm na, weinig verkeerds vinden aan deze Rode Wireless GO II set.

Het firmware verhaal was wat verwarrend en zorgde op dat moment voor wat hoofdpijn. Daar zit ook een stuk eigen verantwoordelijkheid in, dus daar reken ik Rode niet op af. Los van dat, ben ik eigenlijk vooral heel tevreden en blij met hoe gemakkelijk de Rode Wireless GO II microfoonset zorgt voor goede, solide opnames.

Heeft Rode met de Wireless Go II een van de beste draadloze interview microfoons gemaakt die je in deze prijsklasse kan krijgen? Wat mij betreft, jazeker. Want waarom zou ik genoegen nemen met mindere kwaliteit als ik voor deze prijs een set als deze kan krijgen? Dus ben je een contentmaker op YouTube, maak je documentaires met ‘pratende koppen’, of moet je interviews opnemen voor professionele doeleinden: haal deze set. Het zal je producties een stuk makkelijker maken!

Bekijk de Rode Wireless GO II

Auteur

Tom de Wit

Tom de Wit is een componist, schrijver, zanger, regisseur, streamer, podcastmaker en content creator. De creatieve identiteit van Tom is enorm en breed en kan vele vormen aannemen, maar heeft altijd herkenbare kenmerken die het samenbrengen.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.