Review Sony ZV-E1 Content Creators camera

Alwin Ritstier
1 jaar geleden

Als content creator en trouwe fan van Sony producten was ik erg enthousiast toen ik hoorde over de nieuwe Sony ZV-E1 Content Creators camera. In mijn ogen is dit dé camera die ik nodig heb bij het maken van mijn content. Tijdens een werkdag heb ik deze camera intensief getest en in deze blog lees je over al mijn bevindingen.

Bekijk de Sony ZV-E1 systeemcamera

Eerste indruk van de ZV-E1

Toen ik de productpagina van deze camera bekeek, kreeg ik de indruk dat dit een camera was die mij erg kon helpen bij de content die ik maak. Het zou het maken van mijn beelden makkelijker moeten maken. Daarnaast, door de specificaties die ik las, verwachtte ik ook dat de beeldkwaliteit goed zou zijn.

Eigenlijk verwachtte ik dat het iets beter is dan de camera die ik nu gebruik. Dit kwam door de sensor, maar op creatief gebied kan je je veel meer uitleven met de Sony ZV-E1 vlog camera. Als ik bijvoorbeeld een productshot wil maken en de camera focust automatisch op het product, dan is dat voor mij een hele handige functie.

Bij het uitpakken merkte ik dat de bouwkwaliteit erg goed is. Het is vergelijkbaar met mijn huidige camera, de Sony A7C camera. Het is voor mij een heel handzaam en fijn model. De camera is licht en klein waardoor je het zo in je tas kan doen. Dat is erg belangrijk voor mij. Met het type content dat ik maak wil ik het zo compact en licht mogelijk houden.

Toen ik de camera ging instellen moest ik wennen aan het menu. Dit was voor mij nieuw een nieuw menu. Het was wat uitzoek werk, maar uiteindelijk vond ik dit menu veel praktischer dan het menu op mijn huidige camera.

De Sony ZV-E1 in de praktijk

Na het instellen van de camera ben ik het gaan gebruiken voor verschillende soorten content. Eerst heb ik de camera gebruikt voor het maken van productfoto's voor een spel dat ik verkoop. Hier heb ik de bokeh-functie gebruikt om mooie beelden te maken.

Later die dag ben ik naar de Westfield Mall gegaan om een YouTube-video op te nemen waarin ik een deal van de Starbucks ging testen. Hier gebruikte ik dezelfde functie weer. Alleen merkte ik dat het toen wat minder goed werkte. De camera stelt scherp op het product dat ik liet zien, alleen het duurde vervolgens wel lang voordat die weer terugschakelde naar mijn gezicht.

Binnen in de Mall moest ik natuurlijk vanuit de hand filmen. Toen ik de beelden later terug keek zag ik dat de stabilisatie van deze camera erg goed is. In een winkelcentrum zijn de lichtomstandigheden natuurlijk niet ideaal, maar hier kon de camera goed mee omgaan en het zorgde in totaal voor een mooie beeldkwaliteit.

Eerder vertelde ik al dat ik er graag van hou om mijn camera zo compact mogelijk te houden. Als ik buiten film zet ik er vaak een externe microfoon op, maar tijdens het filmen in de Mall had ik deze microfoon er niet op. Toen merkte ik dat het geluid van twee kanten werd opgenomen. Dit zorgde voor een goede kwaliteit aan geluid.

AIles in één creatorscamera

De camera bevat diverse AI-functies en is in mijn ogen daarmee een camera van de toekomst. Ik vind de opkomst van AI super handig en leuk, maar ik zie het wel heel erg als hulpmiddel. AI is handig om je te ondersteunen bij het maken van content, maar ik vind dat je eigen creativiteit altijd het belangrijkste blijft. De Sony ZV-E1 bevat automatisch detectie met het licht. Een andere mogelijkheid is auto-framing. Hiermee zorgt de camera ervoor dat het onderwerp constant in het midden van het beeld blijft. Dit kan handig zijn als ik bijvoorbeeld tijdens het vloggen andere mensen aan het filmen ben.

Hoge beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van deze camera is erg mooi, maar eigenlijk is dit altijd zo bij Sony-producten. De ZV-E1 bevat een fullframe sensor en neemt op in 4K. Deze camera is voor mij wel een verbetering als ik het vergelijk met de vorige camera die ik gebruikte.

Wat ik zo mooi vind is dat het heel uitgebreid is. Zo kan ik onder andere mijn eigen kleurprofielen instellen. Als beginner kan je er heel veel mee, maar als professional kun je er ook goed mee filmen. De camera bevat namelijk een S-log. Je kan er heel goed mee color graden.

Mijn conclusie over de Sony ZV-E1

Deze camera is in mijn ogen een combinatie van een compact camera en een fullframe camera. Het is een mengelmoes van deze twee en dan met nieuwe functies erin. Deze functies zullen heel handig zijn voor mij en andere creators.

De prijs-kwaliteitverhouding vind ik goed. Alleen denk ik wel dat voor een beginnende creator de prijs aan de hoge kant is. Mocht je een beginner zijn en dit te duur vinden, zou ik eerst de Sony ZV-1 aanraden.

De fullframe sensor en het compacte formaat vind ik de beste onderdelen van deze camera. De stabilisatie in de camera zelf is heel goed, waardoor ik fijn uit de hand kan filmen. En als laatste is de camera heel gebruiksvriendelijk ook voor een beginnende beeldmaker.

Bekijk de ZV-E1 en accessoires

Auteur

Alwin Ritstier

Alwin Ritstier is een content creator en filmmaker die video’s maakt op zijn YouTube kanaal Vet Gezellig. Hij maakt video's over het dagelijks leven en doet regelmatig challenges in verband met eten.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.