Het Beeldrecept van Steven Verhaegen: landschap met portret

Cameranu
1 jaar geleden

In het Beeldrecept ontdek je meer over hoe een bijzondere foto gemaakt is. Denk bijvoorbeeld aan de camera-instellingen, voorbereidingen, het licht dat is gebruikt en de apparatuur die je nodig hebt. Steven Verhaegen vertelt in dit Beeldrecept over hoe hij deze mooie landschapsfoto met een ‘portret’ heeft gemaakt!

Hoe bereid je je voor?

Voor de foto heb ik niet veel voorbereidingen getroffen. Ik kende de locatie niet op voorhand en meestal neem ik foto’s van iets waar mijn oog spontaan op valt. Wel wist ik dat het ging regenen, dus daar moest ik mij zeker op voorbereiden. Zo neem ik bijvoorbeeld altijd wat microvezeldoekjes en een lens blower mee om mijn lens schoon te maken. Ik wilde namelijk voorkomen dat mijn lens nat werd, want dan zijn al je foto's onbruikbaar.

Welke apparatuur heeft Steven gebruikt?

Welke instellingen heb je gebruikt voor deze foto?

De foto is gemaakt met een sluitertijd van 1/100e van een seconde, met een diafragma van f/5.6 en een ISO-waarde van 100. De foto is gemaakt met een brandpuntsafstand van 14mm.

"Ik wilde zoveel mogelijk van de omgeving in beeld hebben, dus heb ik voor een wijde brandpuntsafstand van 14mm gekozen. Ook wil ik mijn ISO-waarde altijd zo laag mogelijk houden. Door de donkere condities heb ik mijn diafragma wel verder open gezet. Aangezien het geen close-up is, wist ik ook dat de foto ondanks het meer open diafragma nog steeds scherp zou zijn. Dankzij de beeldstabilisatie in mijn Panasonic camera wist ik dat sluitertijd van 1/100e seconde geen enkel probleem zou zijn en ik de foto gewoon vanuit de hand kon nemen."

Heb je ergens extra op gelet?

Tijdens het maken van deze foto heb ik op een aantal dingen gelet. Zo zorgde ik er voor dat het koppe op een derde van het frame stond en lette ik op dat de zichtbare horizonlijn niet gelijk lag met de rotsen.

Deze foto heb ik met natuurlijk licht gemaakt. Door de HDR-techniek te gebruiken is de foto het eindresultaat van drie beelden die in de nabewerking zijn samengevoegd. De eerste foto maakte ik voor de hooglichten. De tweede foto was voor de schaduwen en de laatste had een neutrale belichting. Het beeld dat je hier ziet is één van de drie losse foto’s:

Wat heb je bij deze foto aan bewerking gedaan?

Ik heb de drie foto’s samengevoegd zodat ik geen overbelichting of te donkere schaduwen in het beeld zou hebben. Daarnaast heb ik Adobe Lightroom gebruikt om de lucht er meer uit te laten komen. Ik heb doordrukken en tegenhouden technieken (dodge en burn) gebruikt om de foto meer diepte te geven. Hieronder knn je het verschil tussen een enkele foto en het eindresultaat goed zien:

Waarom vind je juist deze foto zo mooi?

Eén van mijn beste vrienden is voor de pandemie naar Ierland verhuisd. Na elkaar bijna twee jaar niet gezien te hebben, kon ik hem eindelijk gaan bezoeken. Hij en zijn vriendin namen me mee naar Saint John’s point, een vuurtoren aan de kust van Donegal county. Het was aan het regenen en ik begon de omgeving te verkennen.

Toen ik opmerkte dat hij zijn vriendin een knuffel gaf op de rots, nam ik deze foto. Ik hou van de foto, niet alleen door de geweldige condities, de locatie en de compositie, maar ook omdat deze foto voor mij een moment in de tijd is dat ik nu nooit zal vergeten. Daarnaast vind ik het persoonlijk altijd leuk om mensen in een foto te plaatsen die je een idee geven van de schaal. Zonder hen in beeld weet je niet hoe hoog de rotsen zouden zijn.

Wat zou je andere fotografen willen meegeven?

Wat ik zelf vooral belangrijk vind in deze tijd is dat je jezelf niet laat leiden door social media. Als je jezelf gedemotiveerd voelt door het aantal likes dat een foto krijgt, ga je misschien aan jezelf twijfelen terwijl dat niet nodig is. Het heeft geen nut jezelf te vergelijken met anderen. Sommigen doen het misschien al jaren, anderen zijn er misschien sneller mee weg. Zolang je er zelf plezier aan hebt en je de foto’s zelf mooi vindt, is dat het belangrijkste. Dus zeker nooit iets opgeven waar je van houdt!

Over Steven

Steven Verhagen is een 34-jarige natuur- en landschapsfotograaf uit België. Een paar jaar geleden zat Steven in een stressvol moment in zijn leven. Toen merkte hij dat YouTube-filmpjes van fotografen op locatie hem rust brachten. Dat inspireerde Steven om een camera te kopen en dat ook te proberen. Fotografie voelt voor Steven nu als meditatie. Samen met zijn camera op pad gaan, rustig de omgeving opnemen en even stilstaan waar je bent. In een bos proberen orde te brengen in chaos. Dat is voor hem hemels.

Momenteel gebruikt hij de Panasonic Lumix S5 systeemcamera, maar de meeste van Steven's foto’s zijn genomen met zijn vorige camera, de Panasonic G9. Hij was heel erg geïntrigeerd door het micro four thirds formaat, omdat het zo compact is om mee op stap te gaan. Uiteindelijk besloot hij om over te stappen, omdat hij steeds vaker in donkere situaties terecht kwam. Wil jij meer foto's zien van Steven? Volg hem op Instagram!

Handig voor landschapsfoto's

Auteur

Cameranu

Als dé community voor beeldmakers van de Benelux maken wij het creëren van mooie beelden voor iedereen toegankelijk!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.