Beeldrecept Wendy Leyten: de tragische watersnoodramp van België in beeld

Cameranu
5 maanden geleden

In het Beeldrecept ontdek je hoe een foto tot stand is gekomen. Denk aan welke camera-instellingen, de nodige voorbereidingen en welke apparatuur je nodig hebt. Wendy Leyten maakte in 2021 deze bijzondere foto van de waternoodsramp in België die de 1ste juryprijs van National Geographic won. In dit Beeldrecept vertelt zij hoe ze dit bijzondere beeld heeft gemaakt.

Hoe ben je bij het maken van deze foto gekomen?

In 2021 kreeg België te maken met bijzonder veel neerslag die in verschillende streken van het land aanleiding gaf tot zware overstromingen. De schade was enorm: overleden mensen, huizen die op instorten stonden en van alles dat werd meegesleept door het kolkende water.

"Tijdens deze enorme overstroming hielp ik als hulpverlener. Tussen het verzamelen van hulpgoederen en het opruimen van kelders, besefte ik dat ik meer kon doen. Ik wilde de verhalen van de mensen die door deze tragedie zijn getroffen een gezicht geven. Dat kon ik doen door middel van fotografie. Dit leidde tot het maken van dit beeld om het verhaal van de overstroming te documenteren en te delen."

Welke voorbereidingen tref je?

Eigenlijk heb ik weinig voorbereidingen getroffen om de foto te maken. Daarmee behoud ik de spontaniteit en blijft het originele verhaal onaangetast. Bij binnenkomst in dit huis heb ik aan de persoon in beeld gevraagd of hij aan de tafel wilde gaan zitten en of ik een foto mocht maken. Het verhaal moest worden vastgelegd zoals het was. Dat is hier gelukt.

Welk apparatuur heeft Wendy gebruikt?

Wat zijn de instellingen die je hebt gebruikt?

Voor deze foto heb ik de ISO op 10.000 gezet. In de ruimte had ik te maken met beperkte lichtinval. Deze hoge instelling verlichte de foto precies zoals gewenst. Het diafragma stond op f/9. Dit zorgde voor een net wat diepere scherptediepte. Dat brengt meer dimensie in de foto. Met deze instellingen was de sluitertijd op 1/60e van een seconde voldoende om eventuele bewegingsonscherpte te minimaliseren. Het brandpuntafstand voor dit beeld is 28mm.

Heb je nog ergens extra op gelet tijdens het fotograferen?

Tijdens het fotograferen heb ik vooral extra aandacht besteed aan de compositie en kadering. Mijn doel was om via het beeld het volledige verhaal te vertellen van wat deze situatie had aangericht. Het zorgvuldig kiezen van de compositie stelde mij in staat om de elementen in het frame op zo’n manier te plaatsen, dat ze samen het verhaal op de meest krachtige en betekenisvolle manier communiceerden.

Wat heb je bij deze foto aan bewerking gedaan?

Ik heb geen andere bewerkingen toegepast dan het omzetten naar een zwart-witte foto. Dat doe ik in Lightroom. Hiermee vereenvoudigde ik het beeld, waardoor het over het algemeen een rustigere uitstraling creëerde. Dit versterkte het verhaal, zonder dat ik verdere aanpassingen maakte aan het oorspronkelijke beeld. Eigenlijk doe ik met mijn foto’s alleen wat ik vroeger ook in de DOKA zou gedaan hebben.

Waarom vind je juist deze foto zo mooi?

Ik vind juist deze foto zo mooi vanwege zijn eenvoud en klassieke fotografische stijl. De compositie met doordachte lijnen leidt de kijker steeds dieper in de foto. Nieuwe ontdekkingen komen bij elke blik tevoorschijn. Hierdoor wordt het verhaal dat achter de foto schuilt geleidelijk onthuld en steeds duidelijker. Het vermogen van dit shot om een verhaal te vertellen en de kijker steeds opnieuw te boeien, maakt het voor mij een bijzonder mooie foto.

Met deze prent wilde ik de verwoestende impact van de overstromingen in België laten zien. En daarbij ook gezicht geven aan de persoonlijke verhalen van degenen die hierdoor zijn getroffen. De foto is bedoeld om de kijkers bewust te maken van de omvang van de ramp en empathie op te wekken voor de mensen die hierdoor zijn getroffen.

Heb je nog handige tips voor andere fotografen?

Durf jezelf uit te dagen! Begin eerst met het beheersen van je techniek. Denk daarbij aan de basis van fotografie. Ga dan experimenteren met het vertellen van verhalen. Het is de combinatie van technische vaardigheden en creatieve expressie die leidt tot unieke en betekenisvolle foto’s.

Over Wendy Leyten

Wendy Leyten is een 37-jarige fotograaf uit Arendonk. Ze is het fotograferen ingerold tijdens haar tienerjaren, nadat ze een workshop rondom fotografie volgde. Sindsdien is ze fotografie gaan studeren op de middelbare school. Deze vroege passie heeft al snel een pad gevormd in de wereld van fotografie.

Tegenwoordig is Wendy professioneel fotograaf. Ze focust zich voornamelijk op menselijke emoties, de schoonheid van de natuur en het vertellen van verhalen via beelden. Ze probeert kijkers op een dwaalspoor te zetten en hen bewust te maken van het feit dat er zoveel meer is dan wat je op het eerste gezicht ziet. Meer indrukwekkende foto’s van Wendy zien? Volg haar op Instagram of Facebook.

Handig voor jou!

Auteur

Cameranu

Als dé community voor beeldmakers van de Benelux maken wij het creëren van mooie beelden voor iedereen toegankelijk!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.