Alles over Nikon

Nikon is al ruim een eeuw een van de meest invloedrijke en bepalende merken op het gebied van fotografie, verrekijkers en technologie. Met de fullframe Z-serie systeemcamera's en objectieven laat Nikon nadrukkelijk zien dat het nog altijd succesvol innoveert en vooroploopt in de fotografiewereld. Naast de Z-serie herbergt het assortiment van Nikon vele populaire DSLR's, compact camera's, verrekijkers, alsook foto- en videoaccessoires die je overal ter wereld om je heen in gebruik ziet.


Oprichting van Nikon

Nikon werd in 1917 opgericht in Tokyo. Een jaar later startte het onderzoek naar optisch glas. De Mikron ultrakleine prisma verrekijker was in 1921 een van de eerste binoculaire modellen van Nikon. Geprezen vanwege de compactheid en functionaliteit is de populaire Mikron gereproduceerd in 1948 en 1997.

Ontwikkeling

Sinds de oprichting was Nikon betrokken bij de ontwikkeling van de microscoop en richtte het bedrijf zich op de massaproductie van optisch glas.

Nikkor lenzen

Om aan de wens te voldoen zelf lenzen te ontwikkelen, werd in 1932 het merk Nikkor gelanceerd als merknaam voor cameralenzen. Hiervoor had Nikon met succes een reeks lensmodellen geproduceerd. Een jaar later werden Aero-Nikkor voor luchtfotografie geleverd.

Eerste Nikon camera

In 1948 kwam voor het eerst een camera op de markt met de naam Nikon. Er was enorm veel vraag naar en Nikon heeft alle feedback verwerkt in de opvolger: de Nikon M en Nikon-S. Op deze manier heeft Nikon zijn camera steeds doorontwikkeld en is het bedrijf uitgegroeid tot een van de grootste spelers op de fotografiemarkt in de wereld.

Innovatie in camera's

De kenmerkende en legendarische Nikon SP werd in 1957 uitgebracht en groeide uit tot het vlaggenschip van meetzoekercamera's. Het belangrijkste kenmerk van deze camera was de ingebouwde universele zoeker die zes verwisselbare lenzen ondersteunde. Twee jaar later kwam de Nikon F, Nikon's eerste spiegelreflexcamera. In 1971 volgde de Nikon F2. In datzelfde jaar gebruikte Nikon voor het eerst ED-glas, waarmee chromatische aberratie wordt tegengegaan. De Nikon F3 werd in 1980 geïntroduceerd.

Autofocus

De eerste Nikon compact camera is in 1983 op de markt gebracht. Dit was de Nikon L35AF met autofocus. In hetzelfde jaar verscheen de F3AF SLR, uitgerust met een autofocus-mechanisme. De F-501 had 3 jaar later voor het eerst autofocus-bediening vanuit de camerabody. Een onderwatercamera met autofocus verscheen in 1992: de Nikonos RS.

Digitale camera's

Ontwikkeld in samenwerking met het huidige Fujifilm, werden in 1995 de E2 en E2s digitale fotocamera's uitgebracht. Twee jaren later volgden de Coolpix 100 en 300, als eerste Nikon digitale compact camera's. De Coolpix 900 volgde in 1998. Dat was ook het jaar dat de populaire en baanbrekende digitale spiegelreflexcamera Nikon D1 uitkwam. Als beste spiegelreflexcamera voor video's werd in 2006 de Nikon F6 uitgebracht.

Geavanceerde camera's

De ontwikkelingen op het gebied van digitale camera's volgen zich razendsnel op. Met de Nikon 1 J1 en V1 in 2011 en de D4 spiegelreflexcamera in 2012 blijft Nikon toonaangevend. In 2015 komt Nikon met de Coolpix P900, een camera met een 83x optische zoomlens. Als nieuw vlaggenschip van de digiale Nikon DSLR's volgt in 2016 de D5, als opvolger van de D4. De veelzijdige fullframe spiegelreflexcamera D850 verscheen in 2017.

Z-serie

Nikon lanceerde in 2018 voor het eerst fullframe systeemcamera's met de Z6 en Z7. Voor de Nikon Z lensmount ontwikkelt Nikon ook objectieven.