This page is displayed in Dutch because it is not available in English. We're sorry for the inconvenience.

Flitsers of continulicht kopen?

Wat zijn de verschillen tussen flitslicht en continulicht? Zowel flitsers als continulampen hebben hun eigen voordelen en nadelen. Op deze pagina leggen we uit wat voor invloed de keus van het soort licht heeft op hoe je fotografeert, op wat je kunt fotograferen en wat de ‘gevolgen’ zijn voor de camera instellingen.

Flitslicht

Flitslicht

De lichtopbrengst is hoger dan continulicht
Je kunt de meeste onderwerpen fotograferen
Bewegingen bevriezen en scherpere foto's
Er zijn meer lichtvormers beschikbaar
Je ziet niet meteen wat het licht doet
Een flitser moet na elke flits opladen
Je hebt een lichtmeter nodig

Bekijk studioflitsers

Continulicht

Continulicht

Je ziet direct wat het licht doet
Je kunt continu fotograferen zonder oplaadtijd
Je kan de lichtmeter van de camera gebruiken
De lichtopbrengst is vaak lager dan flitslicht
Invloed van ander licht in de omgeving
Soms minder lichtvormers beschikbaar
Je kunt niet alles fotograferen

Bekijk continulampen

Gebruiksgemak

Eén van de grootste verschillen tussen flitsers en continulampen is het gebruiksgemak. Bij continulicht zet je de lamp aan en zie je meteen hoe het licht op je onderwerp valt. Daarna kun je de camera instellingen bepalen en starten met fotograferen. Met flitslicht zie je niet direct wat het licht doet. Je zal vooraf testfoto's moeten maken en daarna je instellingen moeten finetunen. Natuurlijk heb je wel een instellicht waarmee je kan zien hoe het licht valt, maar dit is niet te vergelijken met het werken met continulicht.

Flitsers hebben een hogere lichtopbrengst

De maximale lichtopbrengst van een gemiddelde flitser is veel hoger dan het licht van een continulamp. Omdat de meeste continulampen een relatief laag vermogen hebben kun je last hebben van andere lichtbronnen uit de omgeving. Flitsers zijn krachtiger waardoor je hier geen last van hebt. Voor de gemiddelde fotoshoot is het vaak niet eens nodig om een flitser op maximaal vermogen te zetten.

Continulicht heeft geen oplaadtijd

Na het afgeven van een flits moet een flitser weer opladen voordat hij de volgende flits kan geven. Als je lekker aan het fotograferen bent kan de oplaadtijd van een flitser tussendoor best lang zijn. Sommige professionele flitsers hebben een korte oplaadtijd van nog geen halve seconde of hebben een pulse functie. Hierdoor kun je alsnog gebruik maken van de burst-modus van je camera. Continu licht hoeft tussendoor niet op te laden waardoor je continu door kan fotograferen.

Met flitsers heb je meer mogelijkheden

Door de hoge maximale lichtopbrengst van een flitser kun je zelfs met een kleiner diafragma (hoog getal) en een lagere iso met snelle sluitertijden fotograferen. Wil je met continulicht én een klein diafragma nog met snelle sluitertijden fotograferen dan moet de ISO vaak omhoog. Bij portret- food- of productfotografie kun je vaak gewoon gebruik maken van continulicht. Maar wil je je onderwerp echt bevriezen? Dan heb je flitslicht nodig. Denk bijvoorbeeld aan het fotograferen van beweegelijke kinderen, boksers in de studio of opspattende vloeistoffen. Dit kan wel met een flitser, maar lukt niet met continulicht.

Keuze in lichtvormers

Voor flitsers zijn er allerlei lichtvormers beschikbaar waarmee je het licht ‘vorm’ kan geven. Denk aan reflectoren, softboxen, beautydishes, snoots, grids en gekleurde gels. Op LED-panelen kun je deze lichtvervormers niet gebruiken. Als je alleen zicht licht wil gebruiken is dat niet erg, maar wil je meer mogelijkheden dan ben je met deze panelen beperkt. Gelukkig zijn er ook al heel veel continulampen met dezelfde aansluitingen als flitsers. Hierdoor worden de lichtvormers universeel en kun je op continlucht dezelfde accessoires gebruiken als op je flitsers.

Bekijk studio accessoires

Conclusie

Flitsers of continulicht? Er is niet per se één de beste. De keuze voor flitsers of voor continulicht hangt deels af van persoonlijke voorkeur, maar ook van wat je gaat fotograferen.

Wil je bewegingen bevriezen of met een klein diafragma werken? Kies dan voor flitslicht. Door de kracht van flitsers kun je gemakklijker grote onderwerpen fotograferen. Daarnaast kun je flitsers beter gebruiken als je details en textuur van make-up, kleding of interieur zichtbaar wil maken.

Met continulicht is de lichtopbrengst lager, maar zie je wel direct wat je doet en kun je continu door fotograferen. Daardoor is continulicht perfect voor portretfotografie, foodfotografie en productfotografie. Doordat je met continulicht werkt en er geen flitsen af gaan is dit licht ook ideaal voor newborn shoots enhet fotograferen van huisdieren.

Dit heb je nodig

Meer lezen?

Welke studioflitser moet ik kopen?
Welke studioflitser moet ik kopen?
Welke flitser past er bij jou en waar moet je op letten bij het kopen van een studioflitser? Op deze pagina staat alles uitgelegd!
Read on
Welke continulamp moet ik kopen?
Welke continulamp moet ik kopen?
Er is veel keus en een continulamp moet passen bij wat jij er mee wilt belichten. Welke lamp kun jij het beste kopen?
Read on