Review: Benro Master Filter Holder Mark II (FH100M2)

5 jaar geleden

In 2017 was de lancering van de glazen Benro Master filter series. Ik mocht toen een grote set met de filterhouder en verschillende filters aan de tand voelen, wat resulteerde in één van mijn eerste blogs. Deze gebruiksreview over de nieuwe Benro FH100M2 filterhouder, oftewel de Master Filter Holder Mark II, is daar een logisch vervolg op!

Eerste indruk

Toen ik de houder voor het eerst zag met de filters in een glazen ruitje dacht ik: "Dit is een test set van Benro, mede door de robuuste frames rondom de bekende glazen verloopfilters!". Ik dacht dat ze kunststof frames om de filters gemonteerd hadden om zo beschadigingen te voorkomen. Die extra bescherming sprak me wel aan. Toevallig verscheen net dat weekend, waarin ik aan de Franse Opaalkust was, meer informatie over deze filterhouder. Dat hielp mij de ware aard van de houder en frames te ontdekken. En vooral hoe de opvallende rode draaiknop van deze next level filterhouder, zoals Benro het stoer noemt, werkt. Want dat is een van de twee 'next level' ideeën achter deze houder als je het mij vraagt.

Review: Benro FH100M2 filterhouder - 1

Als traditioneel Lee filterhouder-gebruiker maakt deze nieuwe Benro FH100M2 houder indruk op me. Dit komt vooral door de rode schroefknop en de klem waarmee je houder aan de verloopring van een lens bevestigt. Over de verloopringen ga ik niet veel zeggen. Ze zijn slank met een reliëf, zodat je grip hebt bij het erop en eraf schroeven. Ze leveren in mijn ogen een positieve bijdrage aan het voorkomen van vignettering.

Review: Benro FH100M2 filterhouder - 2

De filterhouder

De houder oogt breed en de rode klem rechtsboven vereenvoudigt het bevestigingssysteem. Je haakt hem van linksonder naar boven vast, althans dat werkt voor mij het beste. En dan is het ook: vast is vast. Met de blauwe schroefknop op de klem kun je de houder, als je deze schroef ontspant, over de bevestigingsring verschuiven mocht dit nodig zijn. Mijn indruk is dat je echt je best moet doen om het geheel los te krijgen. Ik moet eerlijk zeggen, ten opzichte van mijn eigen houder is dit een stap vooruit.

Daarmee heeft ieder systeem zo zijn voor- en nadelen. Het voordeel van mijn eigen filterhouder is dat je hem snel los haalt en filters in- en uitsteekt, wat filters plaatsen makkelijk maakt. Maar deze Benro filterhouder kun je, als je er een handigheidje in hebt, ook eenvoudig vanaf halen door de klem te ontspannen. Of je zorgt met de blauwe schroef dat een en ander draaibaar is en je kantelt de houder 90 graden. Dan schuif je de filters met de kunststof rand er eenvoudig in en uit.

De FH100M2 houder van Benro is erop ingericht dat het klemsysteem niet snel losraakt. Dit vraagt dus iets meer aandacht bij het eraf halen van de houder. Ten opzichte van de Master serie houder die ik ruim een jaar geleden probeerde, vind ik dit nieuwe systeem veel prettiger. Je hoeft maar aan één schroef te draaien om te ontgrendelen in combinatie met de klem.

De gebruikte materialen zijn top. Op de achterzijde zijn duidelijke markeringen voor de bovenzijde van de houder gemaakt en de draaisleuven voor de polarisatie aangegeven. Want door de markering 'up', is het duidelijk dat je daarmee de filters altijd juist insteekt in combinatie met het stelwiel.

Geïntegreerd polarisatiefilter

Een andere belangrijke vernieuwing van de houder is niet alleen de markering, maar vooral het geïntegreerde polarisatiefilter. Dit kon ook al met de andere houders, maar nu schroef je het polarisatiefilter er mooi in, zonder dat er een aparte ring nodig is. Wel dien je rekening te houden met het juiste polarisatiefilter, zodat deze niet te veel uitsteekt als je het eerste slot met filters wilt gebruiken. Ik kom hier verderop blog op terug.

Ik heb de nieuwe houder met het Benro MACPL82 polarisatiefilter gebruikt. Hoewel er een accessoire wordt meegeleverd om het polarisatiefilter los te schroeven, heb ik deze niet nodig gehad. Gewoon rustig bevestigen. En wil je het polarisatiefilter eraf halen, dan houd je met je ene hand de draairing op de houder tegen en je schroeft het zeer dunne polarisatiefilter los, dan werkt dit soepel. Hoewel ik erg gecharmeerd ben van de Lee Landscape polariser, die best wel wat meer warmte qua kleur afgeeft, heb ik met erg veel plezier de Benro gebruikt. Een aanrader dus!

De kunststof frames

En ja, dan het volgende opvallende 'next level' ding aan deze set. De filters zitten in een kunststof rand. Je kunt er 100x100 en 100x150 filters van maximaal 2mm dikte, zoals de glazen Benro master serie, in plaatsen. Dus je kunt de filters die je al hebt houden en in deze kunststof behuizingen plaatsen. Ik heb dit getest met mijn Lee filters.

In mijn beleving lost Benro met deze frames daarmee een aantal problemen met filteren op. Je hebt meer grip op de filters zodat ze minder makkelijk uit je vingers glippen. Ook heb je minder snel vingers ophet glas. En..., een ervaring uit de praktijk: de kunststof rand beschermt het filter mocht je deze laten vallen (sorry Benro!). Dit laatste gebeurde toen ik de filtertas op een randje had liggen en deze niet goed had afgesloten. Er gleed zo een filter uit! Zonder gevolgen gelukkig, want het frame ving de schok op.

Filters in het frame vervangen

Ook het plaatsen van filters in de ruitjes zoals ik ze noem, is na een keer al simpel. Aan de bovenzijde duw je het kenmerkende blauwe Benro schroefje naar links. Daarmee haal je de spanning van het frame af. Je draait het filter om (herkenbaar door de aan de achterzijde zichtbare grotere rand). En door het filter zachtjes bovenin naar je toe te drukken wipt het filter zo uit het kunststof frame. Omgekeerd idem dito. Onderstaand even stap voor stap in beeld.

Kortom, je kunt je eigen filters blijven gebruiken, in mijn geval enkele Lee filters. Hoewel ik de kwaliteit van de glazen filters die in de test set zaten echt top vind. Maar dat had ik al geconcludeerd in mijn allereerste test. Dit laatste is slechts een kwestie van budget. Anderzijds, ook de Benro resin filters passen probleemloos! En een setje van die frames zijn los verkrijgbaar, naast de twee die je bij de houder krijgt meegeleverd.

Review: Benro FH100M2 filterhouder - 7

Nauwkeurig filteren

Terug naar de filterhouder. Eerlijk, de functie van de draaiknop links op de houder vraagt uitleg, zoals ik meldde in het begin. Zeker als je zonder handleiding of uitleg voor het eerst het systeem in je handen hebt. Voordat je dit kunt gebruiken dien je even handigheid in het plaatsen van de filters te krijgen. Het insteken van de 100x100 en 100x150mm filters met kunststof rand kan op zich niet misgaan. Ze kunnen er maar op één manier in en je kunt ze nooit helemaal door de houder heen drukken. Handig! Wel moet je bij de 100x150mm filters opletten tot hoever je ze insteekt. Immers, de vertanding van de ruitjes moet aangrijpen op de vertanding van het stelwiel in de houder.

Als je de rode draaiknop helemaal ingedrukt hebt, dan staat deze in de neutrale stand. Dit is de positie die je moet aanhouden bij het plaatsen van nieuwe filters. N staat voor neutraal en A, B en C staan voor de positie van de drie filters. Wanneer je de knop helemaal uittrek, kun je het frame bedienen dat vooraan bij de lens is. Druk de knop met één klik in en je bedient het tweede filter. Druk je de knop voor de tweede keer in, dan kun je het derde filter bedienen.

Na er even mee te spelen, weet je zo hoe het werkt. Alleen de 'lange filters' (100x150mm) bevatten de vertanding om met de draaiknop te verstellen. De grijsfilters (100x100mm) kun je gewoon insteken en naar beneden drukken. Ze vallen er echt niet doorheen en zitten daarmee altijd perfect op hun plaats in de houder. Handig!

In de praktijk

In het begin vraagt het plaatsen van het filter met het frame wat gewenning. Het naar beneden plaatsen gaat ietwat stroef als je de nieuwe frames net in de houder plaatst. Dit herken ik wel van mijn eigen filters die soms wat stroef in de filterhouder naar de juiste positie gaan. Leer jezelf aan om ze tot halverwege de vertanding in de houder te plaatsen en dan, afhankelijk van de plaats waar je filter zich in de houder bevindt, de rode stelschroef te benutten.

Als je de grijsverloopfilters erin plaatst op bovengenoemde wijze, dan heb je in mum van tijd het frame en dus het filter op de juiste hoogte. Voor mij voelt dit net zo aan als het werken met mijn statiefkop, die ook over draaiknoppen beschikt voor een juiste positiebepaling. Je werkt hierdoor rustiger en meer geconcentreerd. Zeker als je een hard of reversed grad gebruikt en op de juiste plek moet manoeuvreren. Het systeem is simpel en doeltreffend!

Wat ik ervan vind?

Zelf ben ik zo’n kluns die wel eens wat uit zijn handen laat vallen en dat is niet handig als je tot aan je knieën in het water staat. Met deze houder en de filters in het kunststof frame heb ik iets stevigs en vertrouwds in handen. De houder oogt modern maar vrij fors. Daarmee wekt het de indruk dat je met groothoeklenzen op fullframe camera’s vignettering of misschien zelfs wel het filter kan zien als je op de grootste beeldhoek fotografeert.

Niets is minder waar, blijkt uit de praktijk als ik met mijn Sony FE 16-35mm f/2.8 GM lens fotografeer. Probleemloos combineer ik het polarisatiefilter en een stel andere filters. Dit kunnen zelfs een tweetal grijsfilters en één hard grad zijn. Dat laatste lukte me niet met mijn huidige houder. Kortom: ik kan nu met de Benro FH100MII vier filters (wat wel erg extreem is) gebruiken, inclusief een polarisatiefilter, zonder noemenswaardige vignettering. Met mijn huidige houder kan ik dit feitelijk ook, maar als ik de Lee landscape polariser voorop wil gebruiken, dan kan ik dat niet op 16mm doen!

Review: Benro FH100M2 filterhouder - 10

Voor wie is deze houder geschikt?

Gebruik je nog helemaal geen 100x150mm en 100x100mm filters, dan is de nieuwe Benro FH100M2 een serieuze optie. Mede omdat de kunststof frames, die weliswaar een kleine prijs met zich meebrengen, filters van andere merken kunnen behuizen.

Ben je daarbij zoals ik wel eens wat ongecontroleerd in je motoriek en handen, dan is de extra hanteerbaarheid en de grip van de kunststof frames een uitkomst. Ben je een erg intensieve filter gebruiker, dan heb je de meest duurzame houder in het vizier die je filters het best kan beschermen.

Ben jij fan van long exposure fotografie? Dan is deze oplossing met filters in een frame al helemaal geen gekke keuze. Doordat de frames perfect op elkaar aansluiten komt er nauwelijks licht tussen de filters door en kun je ze dus perfect gebruiken zonder lichtlekkages te krijgen.

Wil je supersnel je filters erin en eruit kunnen halen, wat ik me niet kan voorstellen, dan is dit systeem wat minder geschikt. Het vraagt enig geduld en precisie, maar het is niet supersnel. Aan de andere kant: landschapsfotografie heeft weinig te doen met snelheid!

Handige accessoire

De vorige keer dat ik de Benro filters mocht reviewen, was ik kritisch op de filtertas. Dit keer heb ik maar 2 puntjes van kritiek op de bijbehorende tas. Mag er alsjeblieft een draagriempje bij, zodat je 'm makkelijk aan je statief kunt hangen? En waarom is de binnenzijde van kunststof in plaats van een zachtere materiaal? Door het kunststof glijden de filters, als je even niet oplet, me er net iets te gemakkelijk uit. Ook een paar lusjes / koordjes aan de rits zouden het werken ermee net wat makkelijker maken.

Review: Benro FH100M2 filterhouder - 11

Next level of niet?

Is deze filterhouder met kunststof frames next level of niet? Ik laat dat aan jullie eigen mening over. Voor mij is het vooral een duurzame, robuuste en nauwkeurige oplossing. Een manier die voor mij het werken met filters behoorlijk prettig maakt en perfect aansluit op mijn manier van rustig en nauwkeurig werken. En die de levensduur van de filters in mijn ogen ten goede komt, zeker als je de wat duurdere glazen filters gaat gebruiken.

Samengevat

  • Stoere, degelijk, goed uitziende houder
  • Nauwkeurige en precieze bediening
  • Vernuftig robuust klemsysteem van houder aan lensring
  • Het klemsysteem werkt vrij simpel als je deze erop zet of af haalt
  • Makkelijke plaatsing van het polarisatiefilter in de houder
  • Betaalbare set met verloopringen (82 en 77mm) en twee frames
  • Uitbreidbaar met extra frames en eigen filters (maximaal 2mm dik)
  • Geen last van lichtlekkages tussen de filters
  • Filters kunnen er niet zomaar uitvallen
  • 100x100mm filters zitten altijd perfect op hun plaats
  • Extra beschermrand en makkelijker filters schoon te houden
  • Geen vignettering op een 16mm fullframe lens

Auteur

Dave Zuuring

Dave Zuuring, ook bekend als nldazuu, is naast zijn fulltime baan en de tijd die hij met zijn gezin doorbrengt, een gepassioneerde fotograaf die fotografeert vanuit de gedachte "Make your memory today". Hij legt graag landschappen in de breedste zin van het woord, cityscapes, interieurs en reportages vast. Vooral cityscapes in het blauwe uur zijn een rode lijn door zijn fotografie belevingen.

Bekijk alle berichten

Stay in touch

Keep me up-to-date on the latest news, interesting blogs and deals.