Zo fotografeer je de Zonnedauw!

4 jaar geleden

De Zonnedauw is een kleurrijk, vleesetend plantje met een bijna buitenaardse uitstraling. Het is maar een klein plantje, het meet zo’n 5 tot 30 millimeter. Maar lang leve de macrolens! Met de juiste lens of met een paar tussenringen wordt het een blikvanger van jewelste...

Waar en wanneer vind je de Zonnedauw?

De bloeitijd is in juni, juli en augustus. Overal in Nederland kom je de Zonnedauw tegen, maar door het formaat valt de zonnedauw niet snel op. Je vindt de plantjes veel in blauwgraslanden, op natte heiden en in moerassen. Je kunt kijken op waarneming.nl of vragen bij lokale boswachters waar je het plantje kunt vinden. Hoewel het plantje sterk aan het afnemen is, kun je ze vaak ook vinden bij bloemisten. Zo hoef je niet ver te zoeken en kan je toch oefenen met fotograferen.

Wel of geen statief gebruiken?

De meeste macrofotografen gebruiken een statief, maar bij dit plantje raad ik aan het eens uit de hand te proberen. Het formaat van het plantje maakt het lastig om met een statief te werken, zeker als je van de zijkant wil fotograferen. Vaak vind je het plantje bij meerdere soortgenoten en kun je tussen de andere stengels door fotograferen voor een mooi effect. Werk je toch liever met een tripod? Dan heb je een statief nodig met een omkeerbare middenkolom of een statief dat extreem laag bij de grond kan.

Creëer zacht licht

Neem een witte paraplu mee om de Zonnedauw te fotograferen. Niet tegen de regen, maar je zult merken dat de plakkerige druppels op de bladeren snel uitgebeten worden door het felle licht. Een handige manier om dat te voorkomen is door een kleine, witte paraplu te gebruiken en deze boven het plantje te houden. Dit heeft een ander effect dan een reflectiescherm, waarmee je het licht meer stuurt en schaduwen kunt oplichten.

Speel met het diafragma

Probeer wat te spelen met je f-getal. Kijk eens wat je beeld doet op f/2.8, maar schiet ook eens op f/7.1 om te zien wat dat doet. Hoe kleiner het f-getal, hoe minder groot het scherptegebied is. Met een diafragma van f/2.8 zul je een prachtige bokeh achtergrond krijgen! Let wel op, want als je geen statief gebruikt moet je er voor zorgen dat je sluitertijd hoog genoeg blijft om uit de hand te kunnen fotograferen. Niet alle objectieven hebben namelijk beeldstabilisatie. Ik vind het mooi als er bij dit plantje zo veel mogelijk opstaat. Neem bijvoorbeeld wat meer afstand en centreer de Zonnedauw in je kader door de vele stengels te laten zien!

Neem een plastic zak mee

Het fotograferen van de Zonnedauw levert je gegarandeerd natte kleding op. Je zult languit op je buik moeten liggen om de zonnedauw vast te leggen. En het plantje is gek op natte ondergronden zoals moerrassen. Mijn tip? Neem een grote vuilniszak mee om je outfit zo droog mogelijk te houden. Bijkomend voordeel is dat je het dan minder snel koud zult hebben.

Bewerk je foto's

Om een extra hoog 'Alice in Wonderland' effect in je foto's te krijgen kun je proberen wat andere schuifjes in Adobe Photoshop Lightroom te gebruiken. Pas bijvoorbeeld de kleurtemperatuur aan, een kleine aanpassing die een groot effect kan hebben! Ook met een kleurtint in de schaduwen kun je een aparte sfeer creëren. Om een foto écht van het scherm af te laten spatten kun je de verzadiging en intensiteit van bepaalde kleuren net dat beetje extra kracht geven. En zijn de hooglichten toch wat uitgebeten? Haal die dan iets naar beneden. Speel met de schuifjes en kijk eens wat het allemaal doet.

Ga je op pad om de Zonnedauw te fotograferen? Dan wens ik je heel veel plezier!

Dit heb je nodig

Auteur

Patrick de Graaf

Patrick de Graaf is een natuurfotograaf op één van de mooiste plekken van Nederland, namelijk Texel. Hij is een natuurliefhebber pur sang en beheerst de fotografie-kneepjes tot in detail. Zijn veelzijdige werk wordt regelmatig gepubliceerd en hij deelt zijn foto's ook graag via sociale media. Patrick geeft workshops, schrijft blogs voor verschillende partijen en is ambassadeur van Sigma.

Bekijk alle berichten

Stay in touch

Keep me up-to-date on the latest news, interesting blogs and deals.