Welke camera past er bij mij?

Twijfel je welke camera je moet kopen? Het uitkiezen van een nieuwe camera kan behoorlijk lastig zijn. En daarom is het handig om te weten wat voor camera’s er bestaan. Hier staat uitgelegd welke verschillende soorten fotocamera’s er zijn:

Compact camera

Veel fotografen starten of zijn gestart met een compact camera. Dit soort camera's neem je makkelijk mee door het compacte formaat en het lage gewicht. Handig voor dagelijks gebruik en natuurlijk voor op vakantie. Compact camera's zijn eenvoudig te bedienen omdat ze vrijwel volledig automatisch zijn, maar er zijn ook 'high end' compact camera's op de markt voor fotografen die zelf meer controle over de instellingen willen.

Bekijk alle compact camera's | Bekijk alle onderwater compact camera's

Bridgecamera

Een bridgecamera is feitelijk een compact camera, maar onderscheid zich door het uiterlijk en het extreem grote zoombereik. Een bridgecamera heeft meer zoom én meer opties qua instellingen dan de gemiddelde compact camera. Ze zijn over algemeen wat forser van formaat en lijken door de toevoeging van een goede grip qua uiterlijk op een systeem- of spiegelreflexcamera. Door de sterke zoom worden bridgecamera’s ook wel superzoom camera's genoemd.

Bekijk alle superzoom compact camera's

Systeemcamera

Een systeemcamera bevat geen spiegelsysteem, iets wat een DSLR wel heeft. Hierdoor zijn de camerabody's wat compacter en lichter. Een systeemcamera doet qua mogelijkheden en beeldkwaliteit zeker niet onder voor een spiegelreflexcamera. Bovendien kun je van lens wisselen. Systeemcamera’s hebben een digitale zoeker. Dit is een groot voordeel bij het maken van foto's in een extreem lichte omgeving, maar het kan wat vertragend werken.

Bekijk alle systeemcamera’s

Spiegelreflexcamera

Met een spiegelreflexcamera zit je niet vast aan één lens en heb je heel veel instelmogelijkheden, ongeacht wat je fotografeert. Het beeld gaat zonder vertraging door de lens, via een spiegel, naar de zoeker toe waar jij doorheen kijkt. Als jij iets ziet en afdrukt, dan staat het er op! Een spiegelreflexcamera wordt vaak een 'DSLR' genoemd, dat staat voor 'Digital Single Lens Reflexcamera'.

Bekijk alle spiegelreflexcamera’s

360 graden camera

Met een 360 graden camera hoef je niet meer in één richting beelden te maken. Met een 360 graden fotocamera maak je, met één druk op de knop, een foto waarmee je het moment in alle richtingen vastlegt. Met de meeste 360° camera’s kun je fotograferen én filmen.

Bekijk alle 360 graden camera’s

Instant camera

Met een instant camera komt er direct een Polaroid of Instax afdruk uit de camera, na het maken van de foto! Eerst zie je niets, maar na een paar minuten zie je het beeld ontstaan. Met een instant camera kun je het beste niet bewegende onderwerpen fotograferen. Dit soort camera’s worden ook wel ‘Polaroid camera’ of ‘Instax camera’ genoemd.

Bekijk alle instant camera’s

Analoge camera’s

Er wordt nog door velen analoog gefotografeerd, oftewel ‘met een rolletje’. Door met een analoge camera te werken heb je echt dat gevoel van vroeger en kun je jezelf verdiepen in de kunst van het ontwikkelen en afdrukken van je eigen foto’s.

Bekijk analoge camera’s

Middenformaat camera

Een middenformaat camera wordt vanwege de extreem hoge beeldkwaliteit voornamelijk ingezet in professionele studio’s en voor commercieel gebruik zoals auto-, product- en modelfotografie. De eersteklas sensor van een medium formaat camera staat garant voor zeer gedetailleerde en scherpe beelden met een hoge resolutie. Bekende producenten van middenformaat camera’s zijn Hasselblad, Mamiya en Fujifilm.

Bekijk middenformaat camera’s

Twijfel je?

Ben je nog niet zeker van welke camera er bij jou past? Neem contact op met onze klantenservice voor advies op maat!

Meer lezen over camera's?

Compact of systeemcamera kopen?

Compact of systeemcamera kopen?

Wat zijn de voor- en nadelen van een compact camera of een systeemcamera? Vergelijk deze type camera's om je keuze makkelijker te maken.

> Lees verder

Spiegelreflex- of systeemcamera kopen?

Spiegelreflex- of systeemcamera?

Hier staan de voordelen en nadelen van DSLR's en systeemcamera's bij elkaar. Dit helpt je bij het kiezen tussen deze twee verschillende type camera's.

> Lees verder

Zopim
Heb je een vraag?