10 dingen die je kunt fotograferen in april

In de maand april is de natuur druk bezig. Verschillende bloemen komen in bloei en veel dieren laten hun jongen voor het eerst in de buitenlucht vrij. Er is dus genoeg te zien en te fotograferen deze maand. Op deze pagina staan tien onderwerpen die het zeker waard zijn om er voor op uit te gaan met je camera!

1: Jonge dieren

In de weilanden en bij boerderijen kun je je hart ophalen met het fotograferen van jonge dieren: lammetjes, kalfjes, veulens en natuurlijk zijn er knalgele, schattige kuikentjes. Woon je in de omgeving van een bos of natuurgebied? Misschien zijn er wilde zwijnen met jongen bij je in de buurt. Vanaf circa eind april komen jonge vosjes voor het eerst boven de grond kijken en het nieuwsgierige, speelse gedrag van de welpjes is een fantastisch schouwspel om te zien én vast te leggen.

Lees het blog van Henri van Vliet over hoe je jonge dieren kunt fotograferen

2: Bloesem

Niet alleen de bloembollen komen in het voorjaar tot bloei. De gele, witte of roze bloesem van de bomen in de wijken en parken is niet te missen. Eén van de bekendste plekken in Nederland is het Bloesempark in het Amsterdamse Bos. Met een macrolens kun je mooie detailfoto’s maken van de bloesem, maar het totaalplaatje is ook prachtig om te zien. Heb je geen speciale macrolens? Probeer dan eens foto’s te maken met je telelens!

Klik hier om alles te lezen over hoe je bloesem fotografeert

3: Adders

Reptielen genieten graag van het zonnetje, maar houden zich altijd wel een beetje verborgen. Adders zijn een beschermde diersoort en ze komen voor in de oostelijke helft van het land. In het begin van het voorjaar heb je op een windstille dag de beste kans om ze te fotograferen. De slangen zijn dan nog wat minder alert. Hoe warmer het wordt, hoe alerter ze zullen zijn en hoe eerder ze ervandoor gaan. Het is de enige giftige slangensoort die voorkomt in Nederland, dus wees voorzichtig en houd afstand.

4: Steenuilen

Steenuilen hebben een relatief klein leefgebied en broeden vaak in rustige hoekjes op boerenerven, in speciale nestkasten en knoestige bomen met holen. De broedtijd is van ongeveer half april tot half mei. Ongeveer een maand daarna verlaten de jongen het nest en dat is hét moment om ze te fotograferen, want de ouders blijven ze nog even verzorgen. Wist je al dat de steenuil een beschermde vogelsoort is?

Roofvogels en uilen fotograferen doe je zo!

10 dingen die je kunt fotograferen in april - 3

5: Frislingen

In het vroege voorjaar krijgen wilde zwijnen jongen, deze gestreepte biggetjes worden frislingen genoemd. Deze dieren proberen mensen te vermijden en zowel hun reuk als gehoor zijn zeer goed ontwikkeld. Je moet echt geluk hebben wil je ze tegenkomen én de kans hebben om foto’s te maken. Kijk tijdens het wandelen daarom uit naar pootafdrukken, veegplekken aan boomschors, modderpoelen en wroetsporen om te ontdekken of er wilde zwijnen in het gebied voorkomen.

6: Tulpenvelden

Het beste moment om tulpen te fotograferen is wanneer ze bijna of juist nét in volle bloei staan. De meeste tulpenvelden zijn te vinden in de omgeving van de Keukenhof in Lisse, in de Flevopolder en in de Noordoostpolder. Het mooiste licht is ‘s morgens vroeg of ‘s avonds rond zonsondergang. Je hebt alle tijd om met verschillende objectieven en het maken van composities te experimenteren, maar betreed de velden niet!

Ontdek hier hoe je de beste tulpenfoto's maakt

10 dingen die je kunt fotograferen in april - 4

7: Zandhagedissen

In de duinen, op sommige Waddeneilanden en op zandgronden zoals de Veluwe komen zandhagedissen voor! Ze zijn maximaal 20 centimeter lang en houden van hoger gelegen gebieden die warm en droog zijn. Vrouwtjes en jongen zijn bruin, maar mannetjes hebben sprekend groene accenten! Bij zonnig weer zijn ze erg actief en heb je dus de meeste kans om ze tegen te komen. Tijdens de paartijd van april tot mei zul je vooral veel mannetjes tegenkomen. Na die tijd zijn de vrouwtjes juist wat actiever.

8: Oranjetips

Deze dagvlinder komt in heel Nederland voor, maar de meeste waarnemingen worden gedaan in de oostelijke helft. De tekening aan de buitenzijde van de vleugels is prachtig om te zien en de mannetjes hebben vleugels met een oranje uiteinde. In de maanden april en mei heb je het meeste kans om deze soort te fotograferen.

Lees hier 9 tips om vlinders te fotograferen van Silvia Reiche

9: Kievitsbloemen

Kievitsbloemen hebben een bijzonder patroon op de paarse bladeren en de hangende vorm is heel herkenbaar. Het is een geliefde soort onder fotografen. De bloem is verspreid door Nederland te vinden, maar de meeste waarnemingen worden gedaan langs de oevers van de Overijsselse Vecht en het Zwarte Water bij Hasselt. Houd je ogen goed open!

10: IJsvogels

Wanneer de jongen van ijsvogels uit het ei zijn gekomen, heb je de meeste kans om ‘de blauwe flits’ te fotograferen. Er moeten tal van visjes worden gevangen en er is daardoor veel activiteit. Deze snelle vogels hebben een verenkleed met prachtige kleuren en het zijn ook nog eens uitstekende duikers. In het wild moet je echt geluk hebben wil je er zomaar eentje spotten. Maar er zijn voldoende vogelkijkhutten waar regelmatig ijsvogels worden gezien. Wel moet je heel snel zijn, voor je het weet is de vogel weer gevlogen...

Lees hier het blog van Jeroen Stel hoe je het beste ijsvogels kunt fotograferen

Handig om mee te nemen

Meer tips weten?

Wat heb je nodig?
Wat heb je nodig?
Een camera en de juiste lens zijn belangrijk, maar er zijn nog meer dingen die je helpen bij het maken van mooie macrofoto’s.
Lees meer
Zo fotografeer je bloesem
Zo fotografeer je bloesem
Bloesem is er kort, dus je moet snel je kans grijpen als je het wilt fotograferen. Houd je omgeving in de gaten en gebruik deze tips!
Lees meer