10 dingen die je kunt fotograferen in de lente

In de lente komt alles langzaamaan weer tot leven en voor fotografen is dit seizoen een uitgelezen kans om met je camera naar buiten te gaan! Je omgeving verandert van kaal naar kleurrijk en er vliegt, loopt en kruipt van alles rond. Wat kun je allemaal fotograferen in het voorjaar?

1: Bloemen

Overal schieten de bloemen uit de grond: krokussen, narcissen, anemonen, kievitsbloemen, daslook, pinksterbloemen, winterklokjes… Bloemen zijn heel erg leuk om te fotograferen en dat is niet voor niets. Je kunt echt hele mooie en subtiele foto’s maken! Let bij het fotograferen van bloemen altijd extra goed op de achtergrond en de compositie.

Bekijk het blog over bloemen fotograferen

2: Bloesem

Niet alleen de bloembollen komen in het voorjaar tot bloei. De gele, witte of roze bloesem van de bomen is niet te missen. Met een macrolens kun je mooie detailfoto’s maken van de bloesem, maar het totaalplaatje is ook prachtig om te zien. Zijn er geen bomen of struiken met bloesem bij jou in de buurt? Misschien mag je wel een keer foto’s komen maken bij een boomgaard!

Zo fotografeer je bloesem

3: Tulpenvelden

Door heel Nederland zijn er in het voorjaar tulpenvelden te vinden. Rijen en rijen aan gekleurde tulpen! Je kunt unieke en vrolijke landschapsfoto’s maken wanneer de tulpen in bloei staan. Met een telelens kun je de focus op één tulp leggen, maar ook met een macro objectief of een extreme groothoek kun je je uitleven op de tulpen. En wat dacht je van de gele kwikstaart die regelmatig in de tulpen te zien is?

Lees meer over het fotograferen van tulpen

10 dingen die je kunt fotograferen in de lente - 2

4: Portretten

Voor het maken van portretfoto’s kun je in de lente lekker naar buiten! De bomen vol met bloesem en de gekleurde bloemen in het veld geven extra vrolijkheid aan je foto’s. Door in te zoomen en een laag f-getal zoals f/2.8 te gebruiken, kun je de nadruk goed op de persoon leggen. De kleuren in de achtergrond trekken niet de aandacht weg, maar dragen wel bij aan de sfeer van het totaalplaatje. Het gouden uurtje is ook een mooi moment om portretfoto’s te maken.

5: Tuinvogels

Het voorjaar is een drukke periode voor de tuinvogels. Het is tijd om een nestje te bouwen en af en aan te vliegen met eten voor de nakomelingen. Hierdoor kan het in je tuin een drukte van jewelste zijn! Het is interessant om de vogels te observeren en het gedrag vast te leggen. Houd wel altijd afstand en gebruik een telelens om de vogels niet te storen.

Tips voor het fotograferen van vogels

6: Jonge dieren

In de weilanden en bij boerderijen kun je je hart ophalen met het fotograferen van jonge dieren: lammetjes, kalfjes, veulens en natuurlijk zijn er knalgele, schattige kuikentjes. Woon je in de omgeving van een bos of natuurgebied? Misschien zijn er wel wilde zwijnen met jongen! Vanaf circa eind april komen jonge vosjes voor het eerst boven de grond kijken en het nieuwsgierige, speelse gedrag van de welpjes is een fantastisch schouwspel om te zien én vast te leggen.

7: Kikkers en padden

De kikkers en padden worden in het voorjaar wakker uit hun winterslaap en trekken vanuit hun schuilplaats naar naar vijvers en poelen om voor nakomelingen te zorgen. De trek duurt tot ongeveer eind maart. Eenmaal in de vijver of sloot zijn ze natuurlijk ook heel goed te fotograferen! Misschien zie je zelfs wel een salamander.

8: Adders

Reptielen genieten graag van het zonnetje, maar houden zich altijd wel een beetje verborgen. Adders zijn een beschermde diersoort en ze komen voor in de oostelijke helft van het land. In het begin van het voorjaar heb je op een windstille dag de beste kans om ze te fotograferen. De slangen zijn dan nog wat minder alert. Hoe warmer het wordt, hoe alerter ze zullen zijn en hoe eerder ze ervandoor gaan. Houd zeker bij adders je afstand!

Adders en ringslangen fotografeer je zo

9: Insecten

Waar bloemen zijn, daar zijn insecten. Je zult in de lente steeds meer vlinders, juffers, kevertjes, bijen en andere insecten tevoorschijn zien komen. Kijk in de buurt van een vijver of bloemenstruik goed wat er voorbij loopt, kruipt of vliegt. Om de kleinste details op de foto te krijgen kun je bijvoorbeeld een macrolens, tussenringen en close-up filters gebruiken.

10: Mist en nevel

In het voorjaar laat de zon zich steeds vaker zien en het wordt warmer buiten. Toch kan het ‘s avonds en ‘s nachts nog behoorlijk afkoelen. Is het ‘s nachts koud geweest en is het windstil? Dan is er een grote kans op mist. Mist en nevel zijn een cadeautje voor landschapsfotografen door de mystieke sfeer die het geeft. Houd daarom altijd het weerbericht in de gaten als je foto’s wilt maken met deze omstandigheden!

Leer meer over landschapsfotografie in de mist

Gebruik dit als je op pad gaat

Meer lezen?

Zo fotografeer je bloesem
Zo fotografeer je bloesem
Bloesem is er kort, dus je moet snel je kans grijpen als je het wilt fotograferen. Houd je omgeving in de gaten en gebruik deze tips!
Lees meer
Hoe maak je mooie macrofoto's?
Hoe maak je mooie macrofoto's?
Er komt best veel kijken bij het maken van een goede macro-opname. Waar let je allemaal op bij het maken van macrofoto’s?
Lees meer