Het Beeldrecept van Marc Brouwer: De snuitkever

Cameranu
1 jaar geleden

In het Beeldrecept laten we elke keer een andere fotograaf aan het woord over één van zijn of haar favoriete foto’s. In dit Beeldrecept vertelt Marc Brouwer over hoe hij deze foto heeft gemaakt van een bijzonder beestje: de snuitkever!

Hoe heb je de snuitkever gevonden?

Een echte voorbereiding voor het maken van deze foto was er niet, maar mijn vriendin en ik wandelen regelmatig door de natuur om ons heen. Tijdens het wandelen scannen we vaak de omgeving, op zoek naar mooie dingen die we kunnen fotograferen. Op de plek waar ik deze snuitkever heb gevonden, hadden we in de herfst springstaartjes gevonden. Die moesten toen natuurlijk ook op de foto!

Omdat we wisten dat er vaker mooie beestjes zijn te vinden op die plek, gingen we even snel kijken toen we er langs kwamen. Een andere tijd van het jaar levert andere beestjes op en zo stuitten we in de lente op de snuitkevers. Er waren er genoeg te vinden in diverse soorten en maten. Het enige wat nog miste was een goed moment om met de camera op pad te gaan en de snuitkevertjes mooi vast te leggen. Op een redelijk windstille zondagmiddag ben ik een poging gaan wagen. Eerst was ik gefocust op een snuitkever soort van ongeveer een centimeter groot. Hierbij was het moeilijk om een rustige achtergrond te krijgen, dus ging ik verder kijken. In het gras spotte ik deze veel kleinere soort die, gezien de plek waar hij zat, veel mooier te fotograferen was.

Deze apparatuur heeft Marc gebruikt

De voordelen van de apparatuur die ik gebruik vind ik onder andere de snelheid, de compactheid, het gewicht en de elektronische zoeker. Daarnaast heeft een kleinere sensor bij macrofotografie als voordeel dat je meer scherp krijgt en dit ook makkelijker gaat bij extreme macrofotografie.

Welke instellingen heb je gebruikt?

Voor het maken van deze foto heb ik een diafragma van f/4.0, een sluitertijd van 1/125e seconde en ISO-waarde 200 gebruikt in combinatie met een invulflits.De snuitkever is voor het oog een heel klein beestje waardoor je met een open diafragma, ondanks de vergroting van de lens, al een aardig scherp beeld krijgt. Voor mij is het vaak al genoeg als het oog scherp is en een stukje van het lijf. De lage ISO-waarde is voor mij een makkelijke keuze, ik houd niet van ruis en probeer deze daarom zo laag mogelijk te houden. Dit was ook mogelijk omdat de flitser genoeg licht gaf.

De sluitertijd van 1/125e in combinatie met een diafragma van f/4.0, zorgde voor genoeg licht in de achtergrond. Door de invulflits werd de snuitkever nog een beetje bijgelicht, met een iets scherper en gedetailleerd beeld als resultaat. De flitser zorgt er namelijk voor dat je kleine details beter ziet en de foto dus scherper lijkt. Dit kun je met name terug zien bij de fijne haartjes en de facetten in de ogen.

Heb je nog ergens extra op gelet?

Ik vind het belangrijk dat ik een mooie en rustige achtergrond in mijn foto’s heb. Maar een te egale achtergrond vind ik dan minder mooi. Ik wilde niet dat mijn achtergrond een egaal groen vlak werd en daarom ging ik op zoek naar een mooi kleurverloop. Dit is me gelukt doordat ik iets meer omhoog, richting de lucht ging fotograferen. Vanaf dit standpunt werd de achtergrond wat lichter en was ik tevreden met wat ik op mijn beelden terugzag. Technisch gezien heb ik gelet op de balans tussen het flitslicht en het natuurlijke licht. Bij teveel flitslicht kan de achtergrond donker of zelfs zwart worden en dit wilde ik graag vermijden.

Heb je iets aan bewerking gedaan bij deze foto?

Veel aan bewerking heb ik niet gedaan bij deze foto. Hieronder zie je het origineel vergeleken met mijn uiteindelijke versie. Ik heb in de nabewerking de kleuren wat frisser en wat levendiger gemaakt, zodat het beeld lekker eruit springt.

Wat vind je zo mooi aan deze foto?

Zelf vind ik de foto mooi door de eenvoud. De snuitkever poseert leuk, staat er goed scherp op en verder is alles rustig waardoor de aandacht echt naar de snuitkever gaat. Het is een beestje dat velen over het hoofd zien, maar er van dichtbij bijzonder uitziet. De ronding in het gras zorgt voor een leuk effect en het kleurverloop in de achtergrond maakt dat het allemaal iets minder plat is. Al met al een geslaagde foto!

Heb je nog tips voor andere fotografen?

Toevallig heb ik een blog geschreven met tips voor macrofotografie. Hier geef ik mijn beste 10 tips voor als je macrofoto’s wilt maken. Aan dit blog zou ik nog wel één tip toe willen voegen, namelijk: probeer macrofotografie met een telelens.

Wil je graag vlinders en libellen fotograferen? Dan kan een telelens veel voordelen bieden. Je kunt met een telelens namelijk verder van je onderwerp zitten en toch een beeldvullend resultaat krijgen. De truc hier is om zo ver mogelijk in te zoomen en de scherptediepte zo dicht mogelijk naar je toe te trekken. Dat betekent dat je de scherpstelring van de lens niet richting oneindig moet draaien, maar zoveel mogelijk de andere kant op, naar jezelf. Op die manier haal je de maximale vergroting uit je telelens!

En niet te vergeten: heb plezier! Dat is wat het leuk maakt en niet alleen de resultaten. Én geduld, dat is ook onmisbaar. Je zult soms geduld moeten hebben om de foto te maken die je wilt maken. Misschien heb je pech en is er tijdens een wandeling niets moois te vinden of zijn de omstandigheden zo dat je niet het ideale plaatje kunt maken. Er zijn altijd momenten waarop het niet precies lukt zoals je zou willen. Door te blijven proberen zal het uiteindelijk wél lukken, je moet er alleen het geduld voor hebben.

Over Marc

Marc Brouwer is 28 jaar en gepassioneerd hobbyfotograaf. In 2007 is Marc begonnen met fotograferen en had meteen interesse in het vastleggen van insecten. Nu, 15 jaar later, gaat hij met net zoveel plezier de bosjes in op zoek naar insecten als toen hij begon, alleen wel met een stukje meer kennis en ook een iets betere camera dan toen. In het verleden heeft Marc macrofotografie workshops gegeven en momenteel houdt Marc zich bezig met microscopische opnames. Zijn microscopische werk kun je hier terugvinden. Bekijk zijn website of volg Marc op zijn Instagram account voor meer van zijn werk.

Handig voor macrofotografie

Auteur

Cameranu

Als dé community voor beeldmakers van de Benelux maken wij het creëren van mooie beelden voor iedereen toegankelijk!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.