5 tips voor het fotograferen van een storm

Mike Muizebelt
5 jaar geleden

Als er een storm aan komt dan word ik altijd onrustig. Juist omdat ik er in dat soort omstandigheden graag op uit ga. Aan de kust, maar zeker ook in het binnenland geeft dit vaak mogelijkheden voor het maken van unieke beelden. Ik geef je graag wat handige tips voor het fotograferen in de storm.

Tip 1: Bereid je goed voor

Ik begin altijd met het bekijken van de weer-apps op mijn telefoon: Weerplaza, MeteoEarth en Blitzortung (voor de bliksem monitoring) zijn mijn persoonlijke favorieten. Omdat ik graag het stormfront fotografeer plan ik wanneer ik vanuit huis moet vertrekken om op tijd te zijn. Uiteraard trek ik warme, wind- en regendichte kleding aan en neem ik wat te eten en drinken mee. Tijdens en na het fotograferen in deze barre omstandigheden gaat een kop warme thee er altijd wel in!

Tip 2: Bescherm je apparatuur tegen de storm

Tegenwoordig zijn veel camera's voorzien van een goede weathersealing. Vocht en stof zijn bij normaal gebruik dan geen probleem voor de werking van de apparatuur. Zelf werk ik met weathersealed apparatuur van Pentax, maar ook andere merken hebben vaak een (top)segment dat bestand is tegen extreme elementen van het weer. Wil je nog meer zekerheid? Koop dat een regenhoes voor je camera en lens waardoor fotograferen in de regen geen probleem meer hoeft te zijn.

Waterdruppels op de lens blijven altijd een probleem. Een grote zonnekap helpt bij het verminderen van druppels op je lens. Daarnaast heb ik altijd een set lensdoekjes bij me om ze regelmatig droog te kunnen wrijven. Let hierbij wel goed op zandkorrels! Zeker met harde wind bestaat er de kans dat er zand op je lens of het doekje is gekomen. Dit kan vervelende krassen veroorzaken.

Na het fotograferen laat ik mijn spullen altijd bij kamertemperatuur opdrogen en als er veel zoute zee-spray op de apparatuur is gekomen, maak ik mijn camera en statief goed schoon.

Tip 3: Belicht handmatig

De dreigende en donkere wolkenlucht laat ik tijdens de storm graag naar voren komen. Onze camera’s hebben helaas de eigenschap om deze dreigende luchten wat over te belichten. Ik schakel daarom vaak over naar een manuele belichting, zodat de wolken hun dreigende uitstraling behouden. Je kan ook kiezen om een stop onder te belichten. Vaak wisselen de lichtomstandigheden wel snel tijdens een storm. Je moet dus regelmatig controleren of de belichting nog klopt.

Tip 4: Gebruik een groothoeklens voor dreigende luchten

Ik heb zelf een uitgesproken voorkeur voor het werken met lichtsterke groothoeklenzen tijdens een storm. Het spektakel dat een storm met zich meebrengt komt daarmee vaak het beste tot zijn recht. Kies hierbij ook eens een standpunt dat afwijkt van onze reguliere kijkhoogte voor een verrassend beeld en effect.

Door het dichte wolkendek is er minder licht beschikbaar en moet je vaak met een hogere ISO-waarde werken. Zeker bij het fotograferen uit de hand in de harde wind komt een snellere sluitertijd van pas. Werk je toch vanaf je statief, verzwaar hem dan door een tas of iets dergelijks aan het haakje aan de onderkant te hangen voor extra stevigheid en stabiliteit. Een plekje zoeken in de (relatieve) luwte van de storm helpt natuurlijk ook al.

De langere lenzen comprimeren het beeld weer mooi en geven je de kans te focussen op specifieke elementen in de storm. Je kunt hiermee vaak vanuit de relatieve droge omstandigheden van je auto fotograferen. Zorg dus dat je beide opties bij je hebt als eropuit trekt.

Tip 5: Fotografeer ook eens met langere sluitertijden

De windvlagen zorgen voor veel beweging in onze composities. In plaats van het bevriezen van deze beweging kun je hier heerlijk creatief mee aan de gang gaan. Met name in een beboste omgeving vind je al snel een aantal mooie composities. Zwiepende takken, dansende varens en grillig bewegende boomtoppen. Het bos heeft volop mogelijkheden voor het fotograferen tijdens een storm.

Gebruik hiervoor je laagste ISO-waarde en zet het diafragma lekker dich. Vaak heb je dan de sluitertijd al zo ver verlaagd dat de dynamiek goed zichtbaar wordt. Een licht ND-filter voor de lens zetten geeft je natuurlijk wat meer flexibiliteit in je mogelijkheden. Let uiteraard altijd goed op je eigen veiligheid tijdens het fotograferen, want geen enkele foto is lichamelijk letsel waard!

Tips voor stormfotografie op een rijtje

  • Let op de voorspellingen en bereid je voor
  • Bescherm je apparatuur en neem droge lensdoekjes mee
  • Verzwaar je statief als je vanaf een statief werkt
  • Belicht handmatig voor een beter eindresultaat
  • Neem zowel een groothoek- als een telelens mee
  • Speel met het standpunt en langere sluitertijden
  • Gebruik de dynamiek die ontstaat door windvlagen
  • Laat je spullen bij thuiskomst goed opdrogen
  • Let altijd op je eigen veiligheid

Auteur

Mike Muizebelt

Mike Muizebelt is fulltime professioneel natuurfotograaf en ambassadeur voor Pentax en Sirui. Hij krijgt, zoals hij zelf zegt, een kick van creatief beeld en probeert met zijn fotografie zoveel mogelijk verwondering en verrassing bij de kijker teweeg te brengen. Zijn kracht ligt bij het maken van sterke, creatieve composities. Afgezien van workshops, organiseert hij verschillende fotoreizen naar zijn geliefde continent Afrika.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.