Product review: DJI Osmo Pocket

Frank Doorhof
4 jaar geleden

Er zijn flink wat mensen die mijn werk, reviews of adviezen volgen en dit is een enorme verantwoordelijkheid. In een review ben ik altijd eerlijk, want niemand heeft er iets aan als ik verwachtingen schep die niet waar zijn. Ik neem aan dat je al weet wat het product is, wat de specificaties zijn én dat je benieuwd bent naar mijn gebruikservaringen. Ik geef aan of iets van toepassing is voor mijzelf of de gemiddelde gebruiker. Op deze manier hoop ik een serieus en goed beeld te schetsen van wat jij van de DJI Osmo Pocket kunt verwachten!

Een fantastisch tijdperk

Als creatieveling leven we in fantastische tijden. Waar ik vroeger met mijn gitaar en een drumcomputer op mijn ouders zolderkamertje opnames maakte op een tape waarvan ik alleen actief track 1-2 hoorde lijkt nog niet zo lang geleden. Als ik nu kijk heb ik een Boss BR80 waarin ik niet alleen 64 sporen kan opnemen, maar waar ik ook nog eens een instrument op kan aansluiten en over verschillende effecten beschik waar ik toen letterlijk alleen van kon dromen, en als klap op de vuurpijl is het een locatie recorder en een e-band waar je heerlijk mee kan spelen….

Waarom begin ik een product review voor een video apparaat met een audio apparaat? Wel eigenlijk is die link niet zo vreemd. Creativiteit kan altijd toeslaan, je kunt op het toilet zitten en ineens een fantastisch idee krijgen (ja het kan echt), of je loopt buiten en ineens heb je die topper in je hoofd en moet je het opnemen want anders…, je snapt het wel. Waar muziek een absolute passie voor me is, zijn video en fotografie dat ook. Ik ben van mening dat het ten alle tijden om het beeld gaat en dat de techniek die er aan ten grondslag ligt eigenlijk meer een “gereedschap” is dan dat de hardware of software het beeld echt maakt. Toch wil je geen concessies doen. Als fotograaf ben ik gek op foto’s maken als we reizen en laten we eerlijk zijn, camera’s zijn kleiner en beter geworden. Wanneer ik foto’s maakte tijdens een trip deed ik dat toch liever met een Sony A7R III systeemcamera dan met mijn smartphone. Tot ik een andere telefoon aanschafte die 40 megapixel RAW-foto's maakt van goede kwaliteit...

Wat veel mensen misschien niet weten is dat in principe mijn passie begon met fotograferen en later naar video is verlegd. Het bewegende beeld was voor mij altijd al interessant. Je legt feitelijk “geschiedenis” vast en ik vind dat je dit altijd moet doen met de best mogelijke kwaliteit. Maar zoals een vriend van me altijd zegt: “Het is zo verdraait moeilijk een opname te maken als je geen camera bij je hebt”. En daar komt het. Met onze mobiele telefoons kunnen we enorm mooie foto’s maken. En ook video's opnemen gaat best goed. Maar video is veel meer dan een bewegend beeld. We willen dat het materiaal stabiel is en niet dat we bij elke beweging zeeziek worden. En dit is toch wel vaak het probleem met telefoons. Maar, de beste camera is de camera die je bij je hebt. Als je meer wilt doen dan prive video’s maken dan is het toch wel zaak om aan dingen te gaan denken zoals beeldstabilisatie en de kwaliteit bij minder licht.

Wat doe ik met video?

Door de jaren heen kwam steeds meer de vraag of we misschien ook een soort van vlog wilden doen. Het stond me eerst niet zo aan, maar het is wel leuk als je op reis gaat en het interessanter kunt maken met tips over de locatie, foto- en videotips en wat leuke dronebeelden. Alles was lekker compact, behalve de hoofdcamera voor het vloggen. Ik begon met een smartphone, daarna met een combinatie van mijn camera op een gimbal en toen de Sony RX100 compact camera. Maar daar miste ik de externe audio mogelijkheden. Natuurlijk kun je een recorder mee laten lopen, maar ik heb al zoveel bij me. En om nu overal op te moeten drukken voor ik wat spontaans kon opnemen was niet echt mijn ding én de kwaliteit was ook niet super bij donkere opnamen. Dus stapte ik over op de D6500. Geniaal, echt een absolute aanrader. Met een microfoon ben je letterlijk van alle markten thuis. Voor de behind the scenes video's kwam er een gimbal bij voor een perfect beeld, maar ik zag nog steeds niet wat ik deed of wat er tijdens het filmen in de achtergrond gebeurde.

En ineens zag ik een kleine gimbal met een camera en een display op een beurs. Met 4K-video en een super stabiel beeld, maar als je goed keek dan zag je ook ruis bij beelden die overdag zijn gemaakt. Jammer dan, maar het idee bleef wel continue in mijn hoofd spelen. Want dit was gewoon geniaal...

Wat vind ik van De DJI Osmo Pocket?

En toen kwam DJI met de Osmo Pocket. Ik sprong een gat in de lucht: eindelijk een fabrikant die luisterde naar wat de gebruikers willen. En eigenlijk is het ook niet zo moeilijk. Je pakt de camera van een drone, maak er een handvat aan en een klein display en voila…. Wel niet helemaal. Laten we eerst eens kijken wat ik zo mooi vind aan de Pocket

Pluspunten

Ten eerste is daar natuurlijk het formaat. Je kunt de Osmo Pocket letterlijk en figuurlijk in je zak doen. Ik zou het zelf niet doen in een broek omdat ik dat toch wel eng vind, maar in mijn jas zak verdwijnt hij zo ongeveer. Dat is ideaal voor als je een dagje weg of op reis gaat. Sterker: er is nog geen camera in huis geweest die zoveel gebruikt is door het hele gezin. Het geeft aan hoe makkelijk de Pocket werkt. Aanzetten en gaan met die camera. En zo hoort het ook, want vloggen is vaak snel momenten pakken en je mist die als je eerst een camera moet pakken en die aan moet zetten. De Osmo Pocket heb je in handbereik en start bliksemsnel op.

Ten tweede is er de monitor. Ik heb mensen horen klagen dat hij zo klein is… Tja, wat wil je dan? Ik denk dat je je goed moet realiseren dat die monitor puur en alleen gebruikt word voor je compositie en daar werkt hij perfect voor. Zelfs in zonlicht is het allemaal nog goed te zien. Kun je zien of je scherp in beeld bent? Nou nee, dat niet echt. Maar je ziet wel een blokje om je hoofd in bepaalde modi, dus je mag er vanuit gaan dat het goed gaat. Het is een beperking een kleine monitor, maar het is oh zo handig!

Ik kan kort zijn over de beeldkwaliteit. Als je lekker wilt opnemen en verder niets, komt er een fantastisch beeld uit. Ik ben best een 'tweaker', maar als het goed is dan is het goed. En ik gebruik eigenlijk standaard het profiel van de Pocket omdat het er gewoon goed uitziet! Het is wel iets te kleurrijk en contrastrijk voor mijn persoonlijke smaak, maar dit is wat 99% van de mensen mooi vind dus ik voegde dat vaak al zelf toe als ik wel in Log mode had opgenomen op de Sony’s of de drone. Dus eigenlijk is het beeld uit de camera meteen bruikbaar (en ik ben best kritisch). Daarnaast vind ik de beeldhoek perfect voor een vlog opname, het is geen extreme groothoek en op armslengte afstand heb ik precies het beeld wat ik graag wil hebben wanneer ik tegen de camera spreek.

Accuduur

Accu’s zijn altijd te zwak.. Ik heb nu een telefoon die ik gelukkig zowat nooit hoef op te laden (behalve 's nachts) maar ook dan denk ik “Waarom niet een hele week?”. Mijn camera laadt zichzelf op terwijl ik tethered schiet en met een accupack kan ik twee dagen op straat schieten, maar waarom niet een hele vakantie? Ofwel het is nooit genoeg.

Wat dan belangrijk is, hoe snel laadt hij op? Op reis is dit vooral belangrijk, helemaal wanneer je niet altijd stroom hebt. Gelukkig kan de Pocket redelijk snel opgeladen worden en hij kan ook aan een externe accupack worden aangesloten. Dat dekt alles netjes af. Dit is wel iets waar ik de laatste tijd meer op let. Ik heb liever een camera met interne accu die je snel en overal kunt opladen, dan een camera met een accupack waar je een aparte lader voor moet meenemen. Wederom: we nemen al zoveel mee.

Accessoires

En als laatste: je kunt allerlei accessoires aansluiten aan de DJI Osmo Pocket. Daarnaast kun je ook je telefoon aansluiten en in dat geval is het argument van een te kleine monitor meteen opgelost. Want je hebt de beschikking over de telefoon als monitor. Qua accessoires kun je denken aan een controle wiel en filters zoals een grijsfilter en polarisatiefilters.

Maar is het allemaal wow?

Nee, niet alles is waanzinnig. Laat ik met de deur in huis vallen, DJI maakt dezelfde grove fout als Sony met de RX100. Bij de release was er geen enkele optie voor externe audio. Aan de andere kant gebiedt de ervaring me te vertellen dat de interne microfoons wel extreem goed zijn. De vlogs met de Pocket zijn meer dan oké met audio, maar in een lawaaiige omgeving wordt dat heel anders en moet je echt goede audio hebben. Inmiddels is er een DJI Osmo Pocket 3.5mm Adapter beschikbaar.

Statiefaansluiting?

Kom op DJI. Hoeveel moeite is het om een tripod aansluiting te maken, of een USB-C adapter mee te leveren met een tripod aansluiting? Dit is een puntje van kritiek, natuurlijk komt er een accessoire met wifi en een stand optie, maar ik zou het stijlvol vinden als de pocket van zichzelf netjes op een statief gemonteerd kan worden, vooral gezien de mooie timelapse opties. Nu gebruik ik een platypod met wat klittenband. De Osmo Pocket is zo licht dat hij zeker niet zal omvallen, maargoed…. Waarom niet, toch?

Weinig licht

Voor mij valt of staat een camera bij de opnamekwaliteit bij laag licht. Bij een drone is dit absoluut niet belangrijk, maar voor mijn “vlogcamera” is het vitaal. We filmen veel gedurende workshops en er is niet veel licht in de studio aanwezig. Je ziet dat dit staat in het kopje van de minpunten, maar ik moet dat wel nuanceren. De Osmo Pocket is een camera die met redelijk tot goed licht echt een extreem mooi beeld neerzet, ronduit fantastisch en wow. Zodra het licht wat minder word is het allemaal nog wel oké en zeker bruikbaar als je niet teveel rommelt achteraf. Zodra we in de studio gaan filmen gedurende de workshops dan is het beeld bruikbaar als we niets veranderen, je ziet wel ruis (maar dat is logisch). Ik mag absoluut niet gaan draaien aan de knoppen want dan valt het beeld uit elkaar.

Laten we dat wel even in perspectief zetten. Mijn D6500 heeft absoluut geen problemen met de studioverlichting. De AX100 van Sony heeft er “absoluut” geen problemen mee. De AX33 van Sony (ook geen goedkope jongen) valt door de mand in de studio, het beeld is grof en gruizig en mis alle kleur. De iPhone en alle andere smartphones die we geprobeerd hebben leveren beelden op die we kunnen bestempelen als totaal onbruikbaar tot “wel je kunt zien wat er gebeurt”. De Osmo Pocket zit er een beetje tussenin. De beelden zijn zeer bruikbaar, maar je ziet wel dat we hier de camera echt pushen tot de limiet. En in alle eerlijkheid, ik denk dat er heel weinig mensen zijn die in dit soort situaties filmen, maar als ik een review doe dan hou ik er wel van om volledig eerlijk te zijn en alle facetten te benoemen.

Extra's

Wat we merken sinds we de Osmo Pocket gebruiken is dat er veel creatiever wordt omgegaan met standpunten en slides. Bij de normale camera’s gaf ik toch vaak de opdracht om vooral niet te bewegen en nu geef ik iemand de camera en zeg ik “druk op die knop en begin maar” het komt goed.

De Pocket kan filmen op 4K 50/60hz (verwar dit niet met sluitertijden). Wat je wel merkt is dat mensen toch erg snel in de war raken van de swipes over het display. Ik raad aan om dit een tijdje te oefenen, na tien minuten moet je toch wel alles snappen. Het is namelijk niet moeilijk, maar de Pocket is wat verraderlijk door het gemak waarmee je filmt. Er zijn veel meer mogelijkheden zoals volg modes, timelapse en fotografie én als je per ongeluk naar verkeerde swiped kan je ineens in een modus zitten waar je niet weet uit te komen, tenminste dat gebeurt hier regelmatig bij mensen die ik de Pocket even geef. Vooral de gimbal naar beneden en boven laten gaan gaat zeer moeilijk de eerste keer aangezien het een zeer klein randje van het al kleine display is. Maar na een paar minuten oefenen was het al nagenoeg tweede natuur. En als het niet wil, of je gebruikt dit vaak dan kun je een externe dial kopen.

Verder ben ik eigenlijk alleen maar super enthousiast over de Osmo pocket, DJI heeft echt een apparaat neergezet waar ik van droomde. Perfectie is het natuurlijk nooit, maar dit is wel op dit moment onze vaste vlog camera (en dat zegt heel erg veel). Zou een eventuele opvolger nog beter presteren met weinig licht dan zou DJI wel eens de perfecte vlogcamera uitgevonden kunnen hebben. En nogmaals, als ik praat over weinig licht dan zijn dat echt situaties waar een “normaal” iemand absoluut niet zo snel zal filmen. In een gemiddelde bar is meer licht bijvoorbeeld, onze studio is echt behoorlijk donker.

De extra modes van de Pocket zijn fantastisch maar ik beken eerlijk dat ik ze eigenlijk nooit gebruik, behalve de follow functies, aangezien ik natuurlijk in selfie mode wel altijd in beeld wil zijn en ik wil ook degene die ik film in het midden houden. Hier merk je trouwens dat dit buiten feilloos werkt en in de studio werkt het wel, maar heeft de camera er wat moeite mee. Modes als hyperlapse en timelapse zijn erg leuk om mee te spelen en vooral timelapses waar je een begin en eind kunt instellen zijn subliem.

Mijn conclusie?

DJI begint meer en meer mijn merk te worden. Mijn eerste DJI drone was een Mavic en later heb ik de DJI Mavic Pro 2 gekocht, maar ook mijn mobiele tefoon gimbal is een DJI en nu heb ik dus de Pocket. Je kunt zeggen wat je wilt van andere merken, maar DJI heeft het goed voor elkaar. Er zijn absoluut alternatieven, maar door de combinatie van beeldkwaliteit, gebruikersgemak en de apps vind ik DJI fantastisch.

Over de Pocket kan ik eigenlijk heel kort zijn: absoluut naar de winkel rennen en er eentje kopen! Je zult met geen enkele andere camera meer plezier beleven dan met de DJI Osmo Pocket. Het is letterlijk een verademing om er mee te werken. Dit is een camera die voor 99% van de mensen aan alle eisen zal voldoen. Zoals gezegd ben ik enorm kritisch en hoewel ik absoluut weet dat de D6500 veel betere video's produceert, ga ik niet meer met een grotere camera en gimbal slepen als ik de Osmo Pocket gewoon in mijn zak kan stoppen en altijd bij me heb!

Bekijk de DJI Osmo Pocket

Auteur

Frank Doorhof

Frank Doorhof is een Emmeloordse fashion en celebrity fotograaf die de liefde voor het vak mee graag van zijn grootouders. Frank deelt zijn kennis door het geven van workshops, instructievideo’s en via zijn eigen youtube-kanaal. Daarnaast heeft Frank twee bestsellers achter zijn naam staan: "De Magie van de kleine flitser" (NL) en “Mastering the model shoot” (ENG), hiervoor werkt hij o.a. samen met Scott Kelby.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.