Het Beeldrecept van Remko de Waal: Europees Kampioenschap Drag in Rotterdam

Cameranu
2 weken geleden

In dit Beeldrecept ontdek je hoe een bijzondere foto tot stand is gekomen. Denk aan welke camera-instellingen, de nodige voorbereidingen en welke apparatuur je nodig hebt. Fotograaf Remko de Waal deelt in dit Beeldrecept het verhaal achter de totstandkoming van deze bijzondere afbeelding.

Luister de podcast

Welke voorbereidingen heb je getroffen?

De redactie van het Algemeen Nederlands Persbureau had mij benaderd met de vraag of ik het Europees Kampioenschap Drag, dat plaatsvond in Rotterdam, wou fotograferen. Waarbij negen dragqueens strijden om de titel Queen of the North-Continental. De winnaar vertegenwoordigt Europa voor de Miss Continental titel in Chicago. Omdat ik niet weet wat voor klussen ik per week tegen kan komen, heb ik altijd een variatie aan lenzen in mijn auto liggen. Hierdoor heb ik voor elke klus de geschikte apparatuur bij me. Voor deze klus heb ik verder geen speciale voorbereidingen getroffen.

Welke apparatuur en accessoires heb je gebruikt?

Voor het vastleggen van dit beeld en voor 90% van mijn werk, maak ik gebruik van een combinatie van apparatuur. In dit geval had ik twee Canon EOS R3 systeemcamera’s bij me. Eén daarvan was uitgerust met een Canon RF 70-200mm f/2.8L IS USM objectief en de andere was voorzien van een Canon RF 24-70mm f/2.8L IS USM objectief. Deze duo-setup biedt me de flexibiliteit om zowel close-up details als bredere composities vast te leggen, waardoor ik in verschillende situaties optimaal kan presteren.

Wat zijn de instellingen die je hebt gebruikt?

Zoals ook op de foto is te zien, was het een vrij donkere ruimte. Daarom heb ik de ISO-waarde ingesteld op 5000 en gewerkt met een sluitertijd van 1/160e van een seconde, met een diafragma van f/2.8. Met deze instelling heb ik ervoor gezorgd dat ik een goed belicht beeld heb en geen bewegingsonscherpte.

Heb je nog ergens extra op gelet tijdens het fotograferen?

Ik heb de camera volledig op stil gezet, waardoor ik niet opviel tijdens het fotograferen en ik onopvallend kon bewegen. Het was erg fijn om zonder het duidelijke geklik van een spiegelreflexcamera, waar ik afgelopen jaren veel mee heb gewerkt, rond te kunnen lopen. Hierdoor kon ik ongehinderd werken en vastleggen wat ik voor ogen had.

Wat heb je bij deze foto aan bewerking gedaan?

Voor deze foto heb ik enkele aspecten bewerkt om de sfeer te versterken. Ik heb het contrast aangepast om ervoor te zorgen dat de details zo goed mogelijk naar voren komen. Door het fine-tunen van de levels worden schaduwen en hooglichten op een natuurlijke manier weergegeven en dit zorgt voor een gebalanceerde belichting. Ook heb ik de witbalans afgestemd om de juiste kleurtemperatuur te bereiken.

Waarom vind je juist deze foto zo mooi?

Wat ik zelf mooi vind aan deze foto is de compositie en de blik van de dragqueen, wat een krachtige focus is. Ook vind ik het contrast tussen de opgedofte drag en de formele, zakelijke setting van de studio waar de drag verkiezing plaatsvindt, boeiend.

Heb je nog handige tips voor andere fotografen?

Zelf fotografeer ik voornamelijk landelijk nieuws, de grotere nieuwsonderwerpen die de volgende dag in de krant staan. Dit onderwerp was geen nieuws en heeft daarom amper in de kranten gestaan. Als je echt geïnteresseerd bent in journalistieke of documentaire fotografie, raad ik je aan om aandacht te richten op bijzondere evenementen in je omgeving. Probeer te kijken naar wat voor bijzondere mensen er in je buurt wonen en ga daar fotograferen. Vaak bieden dit soort plekken je de mogelijkheid om meer en mooiere foto’s te maken dan wanneer je je alleen op de grotere landelijke gebeurtenissen richt. In een lokale omgeving liggen vaak echte pareltjes van fotografie verborgen.

Over Remko

Remko de Waal, een 34-jarige fotograaf uit Haarlem, volgde zijn hart na zijn studie weg- en waterbouwkunde en koos voor een carrière als fotograaf. Tijdens zijn studie trok Remko er regelmatig op uit om nieuwsonderwerpen te fotograferen zonder dat het überhaupt werd geplaatst. Na het winnen van een talentenwedstrijd van het Algemeen Nederlands Persbureau, ging Remko bij het bedrijf aan de slag als stagiair. Inmiddels werkt Remko al bijna tien jaar voor dit persbureau.

“In mijn rol als fotograaf voor het ANP zie je Nederland in al zijn facetten, van het Torentje van Mark Rutte tot aan de Intensive Care tijdens corona, van Max Verstappen die voor het eerst wereldkampioen F1 werd tot aan de boerenprotesten op het Malieveld. Op al deze momenten wordt er van je verwacht dat je die gebeurtenissen zo goed mogelijk in beeld brengt, en daarbij mag je ook echt creatief te werk gaan. Mijn werk zorgt ervoor dat ik elke dag met energie in de auto stap, want je weet nooit waar je die dag weer in terecht zult komen”.

Remko fotografeert eigenlijk al het nieuws wat er in je nieuwsapp verschijnt: nieuws, politiek en sport. Volgens Remko zijn daarom onbegrensde nieuwsgierigheid en effectieve communicatie met je omgeving echt onmisbaar voor een journalistiek fotograaf.

Voor als je op pad gaat

Auteur

Cameranu

Als dé community voor beeldmakers van de Benelux maken wij het creëren van mooie beelden voor iedereen toegankelijk!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.