Review: DJI Osmo Mobile 4 (OM4)

Michael Jessurun
2 jaar geleden

Als film- en documentairemaker maak ik gebruik van professionele apparatuur zoals de Black Magic Ursa en de Sony A7R III systeemcamera. Juist daarom vind ik het leuk om vakanties en avonturen vast te leggen met mijn smartphone. Op die manier ervaar ik geen druk om een professionele video te maken, maar kan ik de herinneringen wel voor altijd afspelen. Het testen van de DJI Osmo Mobile 4 was een mooie kans om te ontdekken of ik zonder te veel moeite, mijn ‘vakantievlogs’ naar een hoger niveau kan tillen.

Bekijk de DJI Osmo Mobile 4

Mijn eerste indruk

Ik ben een groot fan van DJI. Inmiddels heb ik de DJI Mavic Pro 2, de DJI Ronin-M en de DJI Ronin-S in mijn bezit. Het openmaken van de doos was een feestje. De folie verwijderen en het strakke design van de doos, ik houd ervan. Mijn oog viel direct op de kleur; lichtgrijs. Persoonlijk zou ik voor zwart kiezen, het oogt dan minder ‘goedkoop’.

Review DJI Osmo Mobile 4 - 1

Op reis zijn er niet overal stopcontacten aanwezig en ik wil niet overbodig veel apparatuur meenemen. Daarom zijn gebruiksvriendelijkheid, gewicht, grootte en accuduur voor mij van belang bij dit soort apparatuur. De DJI OM 4 voelt wat goedkoop aan omdat het product van kunststof is gemaakt. Maar dat zorgt er wel voor dat het apparaat licht van gewicht is. Dit is ideaal als je ermee op pad gaat!

De stabilisator

De DJI OM 4 is niet alleen licht en opvouwbaar, maar ook over de fysieke knoppen is goed nagedacht. Met de joystick kun je je camera laten bewegen: omhoog, omlaag, van links naar rechts en andersom. De zoom knop laat je met een simpele beweging in- en uitzoomen. En met één druk op de knop kun je schakelen tussen foto en video.

Review DJI Osmo Mobile 4 - 2

Aan de achterkant van de DJI OM 4 zit een knop waarmee je je smartphone laat schakelen tussen horizontaal en verticaal. Dit is ideaal als je snel opnames wil maken in verschillende formaten. Een mooie toevoeging zou een knop zijn waarmee je kunt afwisselen tussen de effecten, dan hoef je je telefoon niet aan te raken. Grip is een ander belangrijk onderdeel. De stabilisator ligt prettig in de hand en heeft een goede grip. Dit is fijn als je bijvoorbeeld vanaf een fiets filmt.

Review DJI Osmo Mobile 4 - 3

Je telefoon bevestigen

Tijd om de DJI Osmo Mobile 4 te installeren! Mijn telefoon zit binnen een fractie van een seconde op het apparaat. Dit komt door de nieuwe magnetische smartphoneklem. De handleiding had ik hier niet eens voor nodig. Zowel de DJI OM 4 als de bijbehorende app, spreken voor zich. Het verbinden van mijn telefoon met de app gaat verrassend snel. Iedere keer als je de DJI OM 4 wilt gebruiken is de app automatisch verbonden. Je kan hierdoor direct van start, een enorm pluspunt!

Review DJI Osmo Mobile 4 - 4

Tal van mogelijkheden

Op mijn Super73 fiets gingen mijn vriendin en ik op weg naar het hotel, in hoog tempo door de straten van Amsterdam. De steile bruggetjes, de mooie panden aan de hobbelige grachten, de oude kerken, alles vloog voorbij toen ik achter op de fiets filmde. De ultieme test om te kijken hoe goed de DJI Osmo Mobile 4 werkt met 35 kilometer per uur en een harde wind. Het verbaasde mij hoe stabiel hij bleef onder deze omstandigheden.

De DJI OM 4 is opvouwbaar en past perfect in de binnenzak van mijn jas. Gedurende het weekend heb ik de stabilisator niet hoeven op te laden, en voorlopig is dat nog niet nodig. Met één druk op de knop verandert het beeld van horizontaal naar verticaal of andersom. Voor contentmakers is dit ideaal als je opnames maakt voor stories op social media.

Review DJI Osmo Mobile 4 - 5

De app stimuleert creativiteit

Eenmaal aangekomen in het hotel ging ik wat experimenteren met de DJI Osmo Mobile 4 en de bijbehorende DJI Mimo app. De applicatie is gebruiksvriendelijk en spreekt voor zich. Vanuit de app kan je de DJI OM 4 verbinden en vervolgens start het beeld automatisch. Het is tof om te zien hoe de app je creativiteit stimuleert. Bij het maken van een timelapse, kun je een bijvoorbeeld een pad instellen waardoor je er beweging in creëert.

De effecten zijn eenvoudig in gebruik en het wisselen tussen de effecten gaat vloeiend. Alleen de DynamicZoom optie vergt meer oefening, je moet hiervoor heel stabiel naar achteren lopen. Met de DynamicZoom optie loop je zelf weg van het onderwerp, terwijl de DJI Mimo app automatisch inzoomt. Het duurde bij mij zes keer voordat de opname was gelukt. Maar dat is een leuke uitdaging!

Review DJI Osmo Mobile 4 - 6

Met de zogeheten ‘active tracking’ optie, film je een object vanuit verschillende hoeken. Het object blijft altijd in het midden van het beeld. De ActiveTrack 3.0 werkt goed als je een object volgt, zonder dat er andere dingen in beeld komen. Als er andere voorwerpen voor het object langsgaan, kan de app wat moeite hebben om het object te blijven volgen. Daarentegen heeft de DJI OM 4 geen enkele moeite met het volgen van een gezicht.

Review DJI Osmo Mobile 4 - 7

Wat is mijn conclusie?

Nu het filmen met een smartphone steeds populairder is geworden, en de kwaliteit van smartphonecamera’s steeds beter wordt, is de DJI Osmo Mobile 4 een mooie toevoeging. Ondanks dat de uitstraling van de stabilisator niet helemaal mijn ding is, doet hij goed zijn werk. Zowel de app als het apparaat op zich, werken goed en het tilt de kwaliteit van je video gemakkelijk naar een hoger niveau. De DJI OM 4 vergroot je creativiteit en de mogelijkheden zijn eindeloos!

Bekijk de DJI Osmo Mobile 4

Review DJI Osmo Mobile 4 - 8

Auteur

Michael Jessurun

Michael Jessurun is een jonge film- en documentairemaker die de hele wereld over reist. Inmiddels heeft hij voor zijn werk meer dan 40 landen bezocht. Van vluchtelingenkampen in Oeganda, tot diep in de jungle van Cambodja. Door de tijd te nemen om mensen te leren kennen en zich op hun gemak te laten voelen, weet hij de verhalen uit de mensen te halen.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.