Review Sony ZV-1 Mark II vlogcamera

Eva Rose
10 maanden geleden

Eindelijk is íe er: de allernieuwste vlogcamera van Sony: De Sony ZV-1 ll! Ik was onwijs benieuwd naar wat voor nieuwe functies de Sony ZV1- II zou hebben. Het is een compact camera die perfect is voor vloggen en videocontent maken. Voor het maken van mijn YouTube-video's vind ik een compact camera top, het is lekker snel en gemakkelijk in gebruik. Laten we ‘m gaan testen!

Bekijk de Sony ZV-1 ll

Wat heb je nodig om YouTube video's te maken?

Voor mijn YouTube-kanaal werk ik sowieso al met compact camera’s, omdat je er snel mee kunt werken. Je zet de camera aan en de instellingen zijn meteen goed. Een belangrijk punt vind ik dat het scherpstellen snel gaat en dat je zelf geen tijd kwijt bent aan het instellen.

Vooral bij het maken van een vlog is dit belangrijk. Hier pak je vaak de camera even snel om een beeld te maken. Dan is het fijn als het scherpstellen automatisch en snel gaat. Mijn video’s bestaan vaak uit verschillende dagen en settings, daarom is het fijn dat als ik van de ene naar de andere setting ga, de instellingen meteen goed zijn.

Daarnaast vind ik het heel belangrijk dat de camera van zichzelf een goede stabilisatie heeft. In mijn video’s maak ik vaak sfeerbeelden tussendoor, bijvoorbeeld van de natuur. Als ik film terwijl ik wandel, is het wel zo fijn dat het beeld goed stabiel blijft.

Mijn verwachtingen van de Sony ZV-1 ll

De vorige versie van dit product, de Sony ZV-1, heb ik zelf een tijd gebruikt. Daarom ben ik heel benieuwd wat voor verbeterde functies de ZV-1 II heeft in vergelijking met de ZV-1.

Wat onder andere nieuw is aan deze camera, is de cinematic functie. Een functie waarbij je een bioscoop look zou kunnen creëren. Ik heb nog nooit een compact camera gehad waarbij dit mogelijk was, ik ben heel benieuwd hoe zoiets uitpakt. Daarnaast begreep ik dat er een lens effect in de camera zit, dat ervoor zorgt dat het beeld wat verder is uitgezoomd. Precies een verbetering die in mijn opzicht nodig was, aangezien ik de vorige versie te veel ingezoomd vond.

Mijn eerste indruk van de camera

Ik ontving de Sony ZV-1 II vlogcamera nog voordat hij officieel uit was, dus ik had nog nergens een review gezien. Wel wist ik al wat van de specificaties. Toen ik het pakketje binnenkreeg en ‘m uitpakte, was ik heel benieuwd!

Ik pakte de camera op en wat ik meteen merkte is dat hij erg licht is. Met een gewicht van 292 gram is het gemakkelijk de camera overal mee naar toe te nemen. De camera is vrij klein en past hij gemakkelijk in je tas of in je jaszak: het is natuurlijk niet voor niets een compact camera. Wel zo handig als je op spontane momenten wilt gaan filmen.

Het product ziet er vrij minimalistisch uit, het lijkt op de vorige versie qua uiterlijk. Het schermpje is uitklapbaar, zodat je jezelf kunt zien tijdens een opname. Het schermpje klapt uit naar rechts en is voorzien van een goed touchscreen. In principe zou je de knopjes op de camera niet eens hoeven te gebruiken, aangezien bijna alle functies ook te vinden zijn op het schermpje zelf. Zelfs het filmen kun je starten via het schermpje. Ik ben tevreden met hoe het touchscreen werkt, erg snel.

Het lijkt misschien iets kleins, maar wat mij opviel is dat het schroefje waar je het statief in kunt doen helemaal rechts bevestigd is. Als je in een opname je statief perfect hebt geïnstalleerd en de batterij is leeg, hoeft dus niet de hele camera eraf, maar kun je de batterij vervangen terwijl die op het statief staat. Dat is ontzettend handig. Daarnaast kun je ervoor kiezen om de camera op te laden met een USB-C kabel.

De ZV-1 II vlogcamera in gebruik

De camera ziet er dus goed uit, qua looks wat kleine verbeteringen en details die verschillen met de vorige versie. Ik zet de camera aan en stel wat kleine dingen in zoals tijd en datum. Daarna is het tijd om te filmen. Omdat ik al vaker met compact camera’s werk, weet ik de functies overal vrij snel te vinden. Maar ik denk dat het ook goed te gebruiken is voor als je voor het eerst met zo’n camera te werk gaat.

Op het schermpje staat duidelijk wat voor functies je aan kunt zetten tijdens het filmen met een korte uitleg wat het inhoudt. In principe zijn de instellingen al goed als je de camera aan zet, dus je hoeft er niet veel aandacht aan te besteden als je daar geen behoefte aan hebt.

Wat me meteen opviel is dat het beeld inderdaad een stuk meer uitgezoomd is vergeleken met de vorige versie.Dit komt door de 18-50mm f/1.8-4.0 lens die op de camera zit. Erg fijn, want zo zie je meer van de omgeving als je een vlog of video maakt en ben je zelf niet veel te dicht bij het scherm. Wel kun je er natuurlijk voor kiezen om wat in te zoomen, dit kan zowel via het schermpje als via het schuifje op de camera zelf.

Dan even over de cinematic functie, want wauw, dit is leuk! Het geeft je video’s meteen een hele andere look en het is heel leuk voor de afwisseling. Het geeft een soort bioscoop-effect door de twee zwarte balken boven en onder het scherm. Je kunt de look instellen die op dat moment het beste past bij je beeld. Bijvoorbeeld voorinstellingen voor in het bos en bij de oceaan, zo zijn de kleuren aangepast op die omgeving.

Nog een fijn punt aan de camera: er zit een knopje op waarmee je de scherpte van de achtergrond tijdens het filmen (of ervoor, wat je fijn vindt) aan kunt passen. Dus wil je zelf in beeld op de voorgrond met een wazige achtergrond, dan kun je dat aanzetten wanneer je dat wilt. Als je een product goed in close-up in beeld wilt brengen is deze functie ideaal, het werkt meteen.

Dan even over het geluid, hier heeft de camera een upgrade gekregen. Met één druk op de knop (of eigenlijk het schermpje) stel je in waar je wilt dat het geluid vandaan opgenomen wordt. Dus ben je een vlog aan het maken, dan wil je dat je het geluid van jouw stem hoort en niet van de rest van de omgeving. Met een druk op de knop zorgt deze functie ervoor dat jij goed verstaanbaar bent en het achtergrondgeluid wegvaagt. Ik ben zelf verbaasd over de geluidskwaliteit, hier ben ik echt tevreden mee. Deze nieuwe functie geeft de geluidskwaliteit echt een boost. Daarnaast kun je ervoor kiezen om op de camera een windjammer te schuiven, dit had de vorige versie van de camera ook. Alsnog erg handig voor opnamen buiten met veel wind, dat wordt door de windjammer goed weggevaagd.

De stabilisatie van de Sony ZV-1 ll is prima, maar kan beter naar mijn idee. Ik vind het ongeveer vergelijkbaar met die van mijn iPhone (12 Pro Max). De beelden van de camera zijn vloeiend, dus echt prima voor een compact camera en het maken van kwalitatieve beelden. Wel is het vergelijkbaar met de vorige versie van de camera, dus de stabilisatie heeft naar mijn idee geen upgrade gehad. Een punt dat ik wel belangrijk vind in het filmen van beelden onderweg, naar mijn mening had dit nog wel nét iets beter gekund.

Ik gebruik de camera voor het maken van mijn YouTube-video’s, maar je kunt heel fijn verticaal filmen met deze Sony. Zo kun je voor TikTok of Instagram reels ook kwalitatieve content maken. De camera detecteert het als je verticaal filmt, zo kun je het met het exporteren naar je telefoon of laptop meteen makkelijk editen zonder dat je het beeld nog handmatig hoeft om te draaien. Is iets kleins, wel tijdbesparend. Je kunt ook foto’s maken met de camera als je dat wilt, dit heb ik zelf nog niet geprobeerd omdat ik de focus echt leg op video’s. Maar compact camera’s maken over het algemeen wel echt kwalitatieve foto’s, dus ik ga dit zeker proberen!

Conclusie Sony ZV-1 Mark II

Aan mijn verwachtingen voldoet de camera tot nu toe zeker. De camera is gemakkelijk in gebruik en heeft upgrades gekregen die het nodig had vergeleken met de vorige versie. Leuk vind ik de ingebouwde cinematic functie die net even een leuke twist aan je video kan geven.

Deze compact camera is eigenlijk alles wat je wilt: snel, makkelijk en goede kwaliteit. Ik zou deze dan zeker aanraden als je een content maker bent die een compact camera zoekt die makkelijk in gebruik is en echt goede kwaliteit heeft. Of je dus maar net begint of al langer bezig bent met maken van video’s: deze camera vind ik een aanrader. Ik heb heel veel zin om hier de komende video’s mooie beelden mee te maken!

Bekijk de Sony ZV-1 II vlogcamera

Auteur

Eva Rose

Eva Roos is 20 jaar en woont vlakbij Rotterdam. Sinds 2016 maakt ze al YouTube video’s en heeft inmiddels iets meer dan 100K abonnees. Elke zondag plaatst ze een video. Haar passie zit ‘m in het inspireren van de kijker.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.