Dit zijn de 5 do's en don'ts voor trouwfotografen

Roy van der Wens
2 jaar geleden

Er bestaan tientallen regels binnen de fotografie zoals ‘de regel van derden’, ‘geen ledematen afsnijden’ en zo kan ik nog wel even doorgaan... Die regels zijn buigzaam en kunnen als richtlijnen worden beschouwd, want om goed te communiceren via beeld moet je de kijkers prikkelen. En die prikkel is bijna altijd dominant over regels. Maar bestaat er een soort handboek waarin staat wat trouwfotografen wel en niet mogen doen? Nee. In dit blog heb ik het daarom over wat de 5 do's en don’ts zijn voor trouwfotografie.

De 5 do's van bruidsfotografie

1: Zorg dat je van te voren je beelden hebt uitgewerkt

Creativiteit is geen knopje dat je omzet. Het kan ineens opkomen als je wakker wordt, als je op het toilet zit of met vrienden aan het drinken bent. In de hectiek van een trouwdag moet je met veel dingen rekening houden. Als je daarnaast nog super creatief moet denken over fotomomenten is er een grote kans dat dit niet lukt. Bereid je daarom voor door van te voren een concept te maken specifiek voor je bruidspaar. Deel het bijvoorbeeld in op momenten en wat voor foto’s je wilt schieten. Gedurende de dag kun je spieken op je telefoon wat je bedacht had en vaak slingert dat het idee in je hoofd weer aan.

2: Wees beleefd, je bent een gast

Het lijkt ontzettend logisch, maar toch is het iets waar regelmatig over geklaagd wordt door bruidsparen: je hebt als fotograaf dan wel speciale privileges, je blijft altijd een gast. We kennen allemaal die oom of tante die “fotograaf” is en zich bemoeit met je werk. ‘Kijk, daar moet je snel een foto van maken’ of ‘Je mist iets, snel daarheen’. Ja, het is irritant als die oom of tante die zelf de camera op automaat heeft staan, jou gaat vertellen wat je moet doen. Het is aan jou om hier mee om te gaan. Reageer dus niet geïrriteerd, maar draai even om en klik een keer. Zij vinden jou een geweldige fotograaf en je hebt geen nare situaties. Gedraag je niet bazig wanneer het niet opschiet tijdens het maken van de groepsfoto’s. Je mag laten weten dat je er bent, maar houd er rekening mee dat mensen misschien al wat gedronken hebben en in een feeststemming zijn.

3: Verplaats je in het bruidspaar

Het komt regelmatig voor dat een bruid of bruidegom al van jongs af aan droomt over trouwen. Daardoor hebben ze vaak een beeld in hun hoofd over hoe een trouwdag eruit moet komen te zien. Heb hier begrip voor en probeer mee te denken. Als iets niet gaat kun je aangeven dat iets bijvoorbeeld door technische beperkingen niet mogelijk is. Probeer op voorhand zoveel mogelijk informatie van het bruidspaar te krijgen - en dit hoort ook bij de eerste do.

4: Luister naar de BABS tijdens de ceremonie

Waarom zou ik luisteren naar die BABS? Dat verhaal heb ik toch al tig keer gehoord?! Nee, dit is het verhaal van het bruidspaar waar jij de dag voor moet vastleggen. Vaak hoor je of er emotionele momenten aan komen, dus camera klaar en schieten maar! Op deze wijze word je meer in deze dag getrokken en wordt je werk echt beter.

5: Leer de gasten kennen

De gasten zijn belangrijk voor het bruidspaar, dus ook voor jou. Door met de aanwezige gasten te communiceren breek je de barrière af tussen de camera en het onderwerp. Hierdoor kun je de gasten veel persoonlijker en makkelijker fotograferen.


De 5 don’ts van bruidsfotografie

1: Je eigen fotodag ervan maken

Op een trouwdag fotografeer je een bruidspaar dat graag mooie foto’s van hun dag wil hebben. Het bruidspaar is niet gewend om continu gefotografeerd te worden, dus heb hier begrip voor. Wanneer je de hele dag door aan het bruidspaar trekt om elke foto perfect te maken, gaat het bruidspaar zich irriteren. Dat geldt ook voor het klimmen in bomen of het liggen in de struiken. Het perspectief van een struik of boom draagt niet bij aan een goede foto omdat het een onmenselijk standpunt is. Voor dronepiloten is het weer een ander verhaal, zij gaan vaak voor een foto die puur op vorm is gebaseerd.

2: Online klagen over bruidsparen

Je gaat vroeg of laat een vervelende situatie meemaken met een bruidspaar. Zij hebben niet goed je algemene voorwaarden gelezen of jij bent op voorhand niet duidelijk geweest en zo zijn er genoeg situaties te bedenken. Uit dit niet online, het bruidspaar kan het lezen. En dat kan als gevolg hebben dat er een groter conflict ontstaat of dat ze je een slechte review geven. Probeer in een dergelijk geval te overleggen met een collega fotograaf en vraag wat hij of zij zou doen om het op te lossen. Wees begripvol en duidelijk naar je bruidspaar en geef aan dat je het samen wilt oplossen.

3: Deel geen awkward momenten online

Het aantrekken van of het naar het toilet gaan met een bruidsjurk kan soms best grappig zijn. Die jurken zijn niet altijd even praktisch om in of uit te komen. Ongetwijfeld komt er een punt dat je hier foto’s van gaat maken en dat is over het algemeen prima. Maar hoe grappig het ook is, zet zulke foto’s niet online. Marketing les één voor fotografen: je verkoopt wat je laat zien. Denk jij dat je veel aanvragen gaat krijgen van bruiden die erop zitten te wachten dat ze zo online staan? Ook al geeft de bruid toestemming, het gaat je niets opleveren. Een bruiloft is romantisch en de liefde wordt gevierd, het is geen humoristische theatershow.

4: Voorkom te lange fotoshoots

Deze don’t spreekt eigenlijk voor zichzelf. Probeer fotoshoots kort te houden, dan behoud je de aandacht van je bruidspaar. Hoe doe je dat? Bekijk de eerste ‘do’ van dit blog!

5: Kleding met de verkeerde kleur

Hoe leuk een filter ook is, zorg altijd dat de jurk wit blijft en het pak de juiste kleur is. Een jurk is meestal wit, zorg dat de jurk die frisse witte look behoudt. Mannen dragen vaak een groen of blauw pak of een kleur daar tussenin. Als jij standaard je groene of blauw tinten een lage saturatie geeft moet je rekening houden met de kleur. Mocht het op het randje zitten, stuur dan eerst een voorbeeld naar het bruidspaar zodat je niet alles opnieuw hoeft te bewerken.

Wil je toch een dramatische nabewerking toepassen, dan is dat geen probleem. Maak bijvoorbeeld een virtuele kopie van de foto in Adobe Lightroom en bewerk deze kopie zoals je wilt. Zodoende heeft het bruidspaar de keuze. Onthoud dat jij als professionele creatieveling een andere kijk hebt op beelden dan een leek.

De 5 do's in het kort

  1. Zorg dat je van te voren je beelden hebt uitgewerkt
  2. Beleefd zijn, je bent een gast
  3. Verplaats je in het bruidspaar
  4. Luister naar de BABS tijdens de ceremonie
  5. Leer de gasten kennen

De 5 don'ts in het kort

  1. Je eigen foto dag ervan maken
  2. Online klagen over bruidsparen
  3. Deel geen awkward momenten online
  4. Te lange fotoshoots
  5. Kleding met de verkeerde kleur

Wat willen je klanten?

Ik heb in dit blog in de breedste zin voorbeelden gegeven van mijn ervaringen met trouwfotografie. Deze do's en don’ts zijn niet heilig en zoals ik in de inleiding al zei: regels zijn buigzaam en soms een richtlijn. Sommige dingen leer je alleen door het zelf eerst fout te doen. Misschien is de grootste les uit dit blog wel om jezelf eens te beoordelen vanuit de positie van je toekomstige klant en wat zij graag willen zien. Succes!

Auteur

Roy van der Wens

Roy van der Wens is een trouwfoto- en videograaf die in 2019 is uitgeroepen tot de beste trouwfotograaf van Nederland. Met zijn Brabantse gezelligheid stelt hij bruidsparen op hun gemak. Door zijn jarenlange ervaring als fashionfotograaf werkt hij snel en op een kwalitatief hoog niveau.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.