De rol van het water in de landschapsfoto's van Bas Meelker

Cameranu
1 maand geleden

Als Nederlandse landschapsfotograaf ontkom je bijna niet aan water. Nederland, waterland, toch? Onze meren en kust bieden een oneindige bron aan inspiratie. Ik ben altijd een watermens geweest. Toen ik landschapsfotografie ontdekte, was het niet meer dan logisch dat water een belangrijk en vaak terugkerend thema in mijn foto’s zou worden. Water doet prachtige dingen met het licht, de kleuren en reflecties in je foto's. Alle clichés over wat water, zeeën en meren met ons doen zijn wat mij betreft waar. Het geeft rust, kalmeert, inspireert en laat je interne accu op.

Weerman of fotograaf?

Als landschapsfotograaf ben ik meer weerman dan fotograaf; de weersverwachting bepaalt altijd waar ik naartoe ga en wat ik daar ga doen. Gelukkig biedt de Hollandse kust altijd een uitgebreide speeltuin voor een landschapsfotograaf. Zolang je een moment kiest waarop de zonsondergang samenvalt met laag water of terugtrekkend tij, krijg je prachtige structuren op het strand en poelen met water die achterblijven. Dat biedt ideale mogelijkheden voor mooie composities. Natuurlijk moest ik ook rekening houden met de stand van de zon bij zonsondergang. Deze locatie zou minder geschikt zijn in de zomer, omdat de zon dan meer naar het noordwesten ondergaat.

Meer dan alleen de foto

Een mooie, kalme zonsondergang bij Zoutelande in Zeeland. Na een westerstorm keert de rust terug. De laatste zonnestralen kleuren de wolken, terwijl het natte zand symmetrie creëert. Het moment van de foto is slechts een deel van de ervaring. Het is het genieten van de reis ernaartoe, het wachten, luisteren naar de golven, en de zoute zeelucht opsnuiven. Het hele proces, van zoeken naar foto's tot het inpakken en teruglopen in het donker, is prachtig. De foto maken is mooi, maar de hele ervaring is nog mooier.

Het bepalen van mijn compositie

Qua composities heb je op dit soort locaties altijd voldoende keuze, maar het is wel belangrijk om in dit soort situaties verschillende opties te proberen. Zo kan je standpunt enorme effecten hebben op de reflecties op het zand. Als ik een foto met een laag standpunt maak. Dan is de reflectie misschien goed te zien, maar je vlakt het landschap erg af waardoor je de zee op de achtergrond niet meer ziet. Als ik de foto vanaf een hoger standpunt maak dan is het landschap beter te zien in je foto, maar de reflectie van het licht op het zand zwakt dan wel af. De juiste balans vinden tussen beide effecten is dus belangrijk. De enige manier is om met je camera in je hand te kijken wat een hoger of lager standpunt voor effect heeft in je foto.

Zo creëer ik pastelkleuren

Technisch is deze foto niet moeilijk om te maken, maar er zijn wel een paar dingen die belangrijk zijn om op te letten. Ik gebruik in deze situatie liever grijsverloopfilters dan dat ik twee foto's met verschillende belichtingen maak. Beide technieken zijn natuurlijk bedoeld om in situaties met een lichte lucht en een donkere voorgrond toch beide onderdelen goed te kunnen belichten. Het voordeel van een grijsverloopfilter zorgt in zulke situaties ervoor dat ik een histogram creëer waarmee ik zoveel mogelijk data naar rechts kan verplaatsen. De rechts belichte techniek in combinatie met zoveel mogelijk data aan de rechter kant van je histogram zorgt ervoor dat je zoveel mogelijk kleurinformatie vastlegt en contrast verlaagt in je foto. En precies dat zorgt voor die pastelachtige kleuren in mijn foto.

Het verborgen juweeltje

Voor een geslaagde landschapsfoto is het altijd het licht dat het verschil maakt. Licht kan een foto maken of breken. Een goede compositie en mooi licht zijn eigenlijk alles wat je nodig hebt. Op dit soort plekken is er altijd een overvloed aan composities om uit te kiezen. Toch was deze foto voor mij een verrassing. Tijdens het maken ervan sprong hij er niet meteen uit, maar soms gebeurt dat. Achteraf, wanneer je je foto's bekijkt, realiseer je je plotseling dat er een verborgen juweeltje tussen zit. Wat deze foto voor mij bijzonder maakt, zijn de kleuren en het licht. Ik ben dol op die zachte pasteltinten, de combinaties van warme en koele kleuren, en foto's die rust en kalmte uitstralen. Dat samen met een eenvoudige symmetrische compositie, maakt de foto voor mij helemaal af.

Over Bas

Bas Meelker is een bekende Nederlandse landschapsfotograaf uit Groningen. In zijn stijl van fotograferen weerklinkt zijn voorliefde voor de natuur en de landschappen om ons heen. Kenmerkend voor zijn werk zijn de haarscherpe composities en het gebruik van warme, contrastrijke kleuren. In elke foto legt Bas zijn eigen bewondering voor zijn onderwerpen vast. Passie loopt daarbij als een rode draad door zijn werk. Zijn werk is regelmatig te zien in boeken, tijdschriften, kranten en vakmedia. Bas is geïnterviewd door bijna elke Nederlandse natuur -en fotografie-tijdschrift evenals diverse internationale media en bekend als gastfotograaf in het televisieprogramma ‘Het Perfecte Plaatje’ van RTL4.

Bekijk handig producten

Auteur

Cameranu

Als dé community voor beeldmakers van de Benelux maken wij het creëren van mooie beelden voor iedereen toegankelijk!

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.