Ik ga op reis en neem mee...

Alexander Koenders
6 jaar geleden

Ik vind zelf niets leuker dan in andere gebieden of landen op zoek te gaan naar momenten, onderwerpen en/of cultuur die aanspreekt. Gewoon omdat het anders is en niet hier om de hoek ligt waar zoveel anderen ook al mee bezig zijn geweest. Nu is het ondertussen wel zo dat een beetje fotograaf ook zeer reislustig is en ook de weg naar dat andere probeert te vinden waardoor het ineens weer druk wordt op plekken waar tot voor kort de rust het enige was waar je last van had...

Bepalen wat je mee wilt nemen

Wat ook veranderd is, is wat je mee mag nemen in het vliegtuig. Was vroeger een kilo of twintig weliswaar niet toegestaan maar niet echt een probleem. Tegenwoordig is twaalf kilo veelal de max. Met dat gegeven wordt het dan ook relevanter wat je wel of niet meeneemt. En wat doe ik in de koffer of in de rugtas? Nu ben ik zelf een fotograaf die al geruime tijd zeer in mijn nopjes is met systeemcamera’s en toebehoren. Dit niet in de laatste plaats omdat alles lekker licht is maar vooral ook omdat het tegenwoordig gelijk of soms zelfs iets beter is dan de ouderwetse en zware DSLR. De keuze voor mij om te bepalen wat ik meeneem is dus eenvoudiger dan die van veel anderen.

Waarom is het belangrijk te weten wat je gaat doen?

Wat belangrijk is, is te weten wat je gaat doen op de plek van je bestemming. Wordt het telewerk of juist groothoek? Of een combinatie van beiden? Als fotograaf wil je alles meenemen maar verstandig is dat niet gelet op wat mag. Kies er in ieder geval voor om datgene wat je zéker gebruiken wilt in je handbagage zit. De body’s (het liefst twee), de batterijen en opladers en uiteraard de objectieven die je het meest gaat gebruiken. Waarom? Omdat het heel vervelend is als je aankomt en blijkt dat je koffer niet is meegekomen. Dit gebeurt niet vaak maar áls het gebeurt is het meer dan vervelend en zeker als het een dure fotoreis betreft. Kijk vooraf of er nog mensen meegaan die hetzelfde merk gebruiken. Dan kun je misschien gebruik maken van elkaars opladers en lenzen. En dit bespaart weer gewicht.

Opslagmedia meenemen op reis

Ook je laptop en je opslagmedia zijn belangrijk om bij je te hebben. Zorg ervoor dat die goed ingepakt worden. Desnoods in een separaat stuk handbagage. Daar wordt meestal niet moeilijk over gedaan. Een te veel kan in een overmaatse jas met diepe zakken worden meegenomen. Het statief neem ik meestal in de koffer mee evenals eventuele omvormers waarmee ik in de auto één en ander kan opladen.

Ik ga op reis en neem mee - 1

Voorbereidend inpakken

Dan nog de vraag waar de reis naar toe gaat. Wordt het een koude plek? Gematigd? Of juist droog en stoffig? De eerste en de laatste gebieden kennen hun eigen “problemen” en zaken die je vooraf moet meewegen in wat mee te nemen. Ga je naar gebieden waar het erg koud is, zal het beschikbaar hebben van wat meer accu’s en batterijen prettig zijn. Koude ontneemt snelle energie en dus gaan ze minder lang mee. Je batterijen op je lichaam bewaren tot aan gebruik is meestal ook een goed idee.

Acclimatiseren en schoonmaken

Je spullen even laten acclimatiseren voordat je ze na een fotoshoot binnen uit de tas haalt en opendraait, voorkomt condensvorming in de te koude body en objectieven. Als je naar een woestijn gaat, neem dan zakken mee waarin je gevoelige materialen stofvrij kunt vervoeren. Prettig is om vooraf de gewenste lenzen al op de body’s te hebben zodat er geen stof kan binnen dringen. Wissel in een stoffige omgeving het liefst zo weinig mogelijk en schoonmaken als je weer thuis bent is een must. Genieten doe je volop als alles naar behoren werkt en je alles ook bij je hebt. Werk met een checklist. Zo voorkom je dat je zaken vergeet.

Inpakken met een checklist

Tijdens het schrijven van dit blog ben ik in Ierland. Wat heb ik deze reis allemaal meegenomen? Om te beginnen pak ik mijn kleine rugzak van Olympus, mijn Olympus Tough TG-850 compact camera, twee Olympus E-M5 Mark II systeemcamera's en een berg lenzen: 7-14mm, 12-40mm, 60mm macro, de 40-150mm, de 300mm en een 1.4x converter. Om dat aan te vullen neem ik verschillende filters, een filterhouder, verloopringen voor de filterhouder, een afstandsbediening met kabel, lensdoekjes, klein gereedschap, een statief van Benro en een zaklamp mee. Verder heb ik vier reserve batterijen, twee batterij opladers, twee 500GB harde schijven, een laptop en een verlengsnoer met een Engelse stekker mee. En natuurlijk zijn een paraplu, een regenjas, een regenbroek, goede wandelschoenen, een grote dosis humor en goede zin de laatste dingen die je nodig hebt!

Auteur

Alexander Koenders

Alexander Koenders is fotograaf, schrijver en Olympus-ambassadeur met een enorme liefde voor de natuur. Naast zijn passie voor fotografie is Alexander betrokken bij uiteenlopende mileugerelateerde vraagstukken en wil hij veel meer mensen liefde voor de natuur laten beleven.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.