Tips voor het fotograferen van landschappen in de zomer

Dave Zuuring
6 jaar geleden

Vraag menig fotograaf naar zijn favoriete fotoseizoen en velen zullen de herfst of het voorjaar noemen. De zomer is een periode waarin velen hoogstens hun vakantiekiekjes maken en mede vanwege het harde licht de camera minder frequent gebruiken. Maar de zomer is ook de periode waarin velen meer tijd hebben voor hun fotografiehobby. In deze blog hoop ik je te inspireren om de zomer te benutten, je portfolio uit te breiden en misschien zelfs wel om het perfecte plaatje te schieten.

Landschapsfotografie in de zomer - 1

Langer licht

Met de langste dag op 21 juni is het voor deze datum en erna tot ver in augustus, langer licht. Gebruik dit in je voordeel. Zo kun je eerst thuis gezellig met je gezin, vrienden of familie eten om er daarna nog even op uit te trekken. Vooral het gouden uur kan interessant zijn wanneer het landschap er net even anders uitziet door de warme kleuren. Of denk aan de bloeiende akkervelden in combinatie met de soms spectaculaire zonsondergangen.

Landschapsfotografie in de zomer - 2

Het blauwe uur kun je perfect uitproberen. Bedenk dan wel dat bij bepaalde gebouwen soms vanwege energiebesparing de verlichting ‘s avonds rond elf uur uitgaat. Dit overkwam me vorige week nog toen ik bij de fraaie brug De Oversteek in Nijmegen stond te fotograferen. Ook de verlichting in kantoren is vaak uit en strepen trekken van rijdend verkeer zal moeizamer gaan vanwege de rust op de weg op dit late tijdstip. Anderzijds zijn de terrassen goed verlicht en zijn er vast wel zomerkermissen waar je je naar hartenlust kunt storten op je hobby.

Slecht weer in de zomer, een weeromslag is fotokans nummer één

Vaak na een periode van zomers weer kan er een weersomslag plaatsvinden. Deze weerswisseling kan in je voordeel werken voor zomerse landschappen. Denk daarbij niet alleen aan het fotograferen van onweer, maar vooral van buienluchten in combinatie met wuivende graslanden. Dit in combinatie met het gouden uur biedt soms unieke kansen om te fotograferen. Het gebruiken van een filter, zoals een reversed of hard grijsverloopfilter, kan je landschap net wat meer pit geven.

Landschapsfotografie in de zomer - 3

Ook ontstaan er soms van die unieke momenten dat er prachtige stapelwolken zijn. Denk er dan aan om je polarisatiefilter te gebruiken. In combinatie met de typische molens van Kinderdijk maakt dit een ongekend typisch Nederlands zomerlandschap.

Landschapsfotografie in de zomer - 4

Daarnaast kun je nieuwe technieken uitproberen door samen met een fotobuddy de melkweg te gaan fotograferen of een startrail te maken. Samen met fotobuddy Sander Grefte stonden we vorig jaar zomer in het holst van de nacht de sterren te fotograferen. Dit is zijn foto die hij op een ander moment op het Rozendaalse Veld maakte.

Landschapsfotografie in de zomer - 5

Zomerse zeelandschappen

Nederland kent een uitgestrekte kust. Ben je een strand- en zeeliefhebber besluit dan eens om wat later naar zee te gaan. Geniet overdag van zon, zee en strand en sluit de middag af met een heerlijk hapje eten bij een van de vele strandtenten om vervolgens zoals velen de zon te zien ondergaan. Dat is het moment als fotograaf waarop je moet hebben afgerekend, je spullen moet pakken en moet gaan fotograferen. Een tip die ik van bevriende fotografen Erik van Lent en Aline van Weert kreeg: "Denk er op het strand aan om drie cd-roms of houten plankjes in je tas te hebben als je dicht bij de branding wilt fotograferen". Deze leg je onder de statiefpoten, zodat je statief stevig blijft staan. Dit levert je niet alleen vlijmscherpe foto’s op, maar in combinatie met het langere licht ook nadat de zon is ondergegaan, kom je met de mooiste opnames thuis. Let maar op, het strand is leeg zodra de zon onder is en vaak ontstaan dan de mooiste condities. Bijkomend voordeel: geen files meer als je naar huis gaat. En als het de dag erna minder weer is, heb jij lekker wat foto’s te ontwikkelen.

Landschapsfotografie in de zomer - 6

Ochtendsfeer

Oké, langer licht betekent laat naar bed, maar kan ook betekenen vroeg op. Want het is in de ochtend al schemerig, of "blue hour", vanaf half vier in juni of kwart over vijf aan het eind van augustus. Da’s serieus vroeg opstaan! Zeker als het na een warme dag ’s avonds flink afkoelt, ontstaan er ’s ochtends ongekende condities, al dan niet met mist. Zelf schoot ik deze foto nog geen twee weken geleden voor dag en dauw aan het Lauwersmeer bij Oostmahorn. Bijna windstil en dankzij de lange sluitertijd unieke kleuren en sfeer.

Landschapsfotografie in de zomer - 7
Landschapsfotografie in de zomer - 8

Belangrijke tip voor de vroege vogels die het eens willen proberen: zorg dat je alles klaar hebt liggen, thermoskan met koffie of thee, brood gesmeerd en weet waar je moet zijn. Ook je kennis van camera en apparatuur komt dan van pas. Vergeet niet de avond ervoor op tijd je rust te pakken. Vroeg opstaan kan dan nog steeds pittig zijn, maar - geloof me - het geeft een enorme kick als de nevel boven het veld hangt, er schitterende kleuren in de lucht zichtbaar zijn en de natuur zich op haar mooist laat zien.

Landschapsfotografie in de zomer - 9

Steekvliegen

Als laatste tip: besef als je gaat fotograferen bij het water, of dit nu ’s avonds of ’s ochtends is, dat je zorgt voor voldoende bedekkende kleding. Want in de natuur ben je nooit alleen. Steekvliegen, muggen, dazen of andere prikkende insecten weten je blindelings te vinden! In je korte broek en T-shirt staan is heerlijk na een warme dag, maar besef dat je niet lang comfortabel staat als insecten trek krijgen en je dus niet rustig de foto kunt maken die je in gedachten hebt.

Als je gaat en je hebt je moment goed gekozen voor een zomerse landschapsopname, vergeet dan niet te genieten van het kleurrijke spektakel waar jij en wellicht maar een paar anderen in Nederland ooggetuigen van zijn. Ook als je in drukke toeristencentra bent, zul je versteld staan dat je die oogstrelende plekjes in de vroege ochtend vaak helemaal voor jezelf zult hebben. Kortom: zomer en landschappen, gewoon doen.

Landschapsfotografie in de zomer - 10
  • Benut de app Golden Hour (Apple) en fotografeer tijdens dit mooie moment, geniet zo langer van het terras en je bent altijd op tijd voor de mooiste kleuren
  • Probeer eens later op de avond een blue hour in een stadje of op een kermis
  • Kleed je goed aan, bedek je, zodat steekvliegen geen kans maken
  • Ga later naar het strand, relax en sta vooraan tijdens de sunset
  • Neem cd-roms of houten plankjes mee om onder je statief te plaatsen en zo aan de branding te fotograferen
  • Blijf tot ver na zonsondergang, geniet van de fraaie avondkleuren en rijd zonder files naar huis
  • Zet je wekker en geniet van de lange zomerse dag
  • Als je vroeg opstaat, onthoud dan dat een goede voorbereiding het halve werk is
  • Besluit je overdag te fotograferen, benut dan je polarisatiefilter

Handig voor landschapsfotografie

Auteur

Dave Zuuring

Dave Zuuring, ook bekend als nldazuu, is naast zijn fulltime baan en de tijd die hij met zijn gezin doorbrengt, een gepassioneerde fotograaf die fotografeert vanuit de gedachte "Make your memory today". Hij legt graag landschappen in de breedste zin van het woord, cityscapes, interieurs en reportages vast. Vooral cityscapes in het blauwe uur zijn een rode lijn door zijn fotografie belevingen.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.