Tips voor foodfotografie

Cees Kramer
6 jaar geleden

Hoe maak je de mooiste foto’s van eten? Food fotografie is hot! Op Instagram en Facebook wordt je lekker gemaakt met foto’s van heerlijke gerechten, langs de snelweg zie je perfecte hamburgers op reclameborden en de folders van supermarkten staan er vol mee. Maar hoe maak je dan zelf mooie foto’s van het eten?

Goede voorbereiding is het halve werk

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg er voor dat je vóór het bereiden van het eten alles qua camera apparatuur en de opstelling al klaar hebt staan. Het gerecht is namelijk op z’n mooist als je het direct na het opdienen kunt fotograferen. Wacht je te lang, dan zie je dat ook terug op de foto. Controleer daarom je opstelling, compositie en belichting zodat je direct kunt beginnen als het eten klaar is.

Licht, licht en nog meer licht

Bij elke manier van fotograferen is het licht belangrijk. Ook bij food photography zorgt het juiste licht voor de mooiste plaatjes. Daglicht laat je eten er smakelijk uit zien. Zorg daarom voor voldoende licht door bijvoorbeeld naast een raam te fotograferen of door daglichtlampen te gebruiken. Het liefst wil je mooi, zacht licht. Maak daarom geen gebruik van je interne flitser op de camera en reflecteer het aanwezige licht op om schaduwen op te lichten. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een reflectiescherm. Heb je deze niet bij de hand, pak dan een stuk aluminiumfolie, een zilveren bakplaat of gewoon een wit vel papier.

Het kerstdiner fotograferen - 1

Compositie

Net als een model heeft het eten ook een 'beste kant'. Fotografeer het eten vanuit verschillende hoeken en kijk welke kant er het beste uit komt. Probeer een mooi opgemaakt bord eens van (bijna) recht boven te fotograferen. Ook het fotograferen van de zijkant levert vaak mooie foto’s op. Kijk goed naar je onderwerp en ga op zoek naar de beste compositie.

Het kerstdiner fotograferen - 2

Scherptediepte

Fotografeer je van de zijkant? Kies dan voor de juiste scherptediepte. Door op de juiste plek scherp te stellen kun je de nadruk leggen op ingrediënten en wordt de foto nóg smakelijker om naar te kijken. Maar een té kleine scherptediepte zorgt er voor dat het totale gerecht onherkenbaar wordt. Begin daarom op een diafragma van f/5.6 en controleer of dit te groot of te klein is.

Het kerstdiner fotograferen - 3

Ondergrond en props

Een mooie ondergrond speelt een belangrijke rol en maakt de foto helemaal af. Kies een mooie contrasterende ondergrond of juist één met de tinten van het eten. Denk aan een houten plank, wit bord, rustieke tafel of natuurstenen tegel. Ook de opmaak van de tafel is belangrijk. Dek je tafel met bestek en glaswerk, gebruik servetten, leg wat losse ingrediënten uit het gerecht op of rond het bord en maak het tot één geheel.

Het kerstdiner fotograferen - 4

Garnering en bordopmaak

Een mooi opgemaakt gerecht zorgt al snel voor een mooiere foto. Gebruik de onderstaande tips om je bord mooi op te maken:

  • Denk van te voren na over het ontwerp van je bord
  • Leg ingrediënten op elkaar, niet naast elkaar
  • Creëer hoogte en diepte
  • Gebruik garnering voor de finishing touch
  • Less is more, volgeschepte borden zien er al snel minder stijlvol uit
  • Snijd vlees aan voor een extra smakelijk effect
Het kerstdiner fotograferen - 5

Werk met kleur en contrast

Speel met kleuren in je foto. Contrasterende kleuren zorgen er voor dat het gerecht echt uit de foto springt. Kleur kun je toevoegen in de onder- en achtergrond maar ook in de gerechten. Gebruik groene kruiden, felrode tomaatjes en versgemalen peper. Kook de groenten niet te ver door maar maak ze 'beet gaar' zodat ze hun kleur mooi behouden.

Het kerstdiner fotograferen - 6

Fotografeer tijdens de voorbereiding

Vergeet niet te fotograferen tijdens de voorbereiding. Maak bijvoorbeeld foto’s van de losse ingrediënten, iemand de een limoen raspt of gebruikte pannen en messen.

Nabewerking

Met de nabewerking kun je het geheel helemaal afmaken. Is de foto nog iets te donker? Maak hem dan wat lichter. Voeg daarnaast wat extra contrast en saturatie toe. Dit kun je bijvoorbeeld doen in Adobe Photoshop of Lightroom.

Het kerstdiner fotograferen - 7

Handig voor foodfotografie

Auteur

Cees Kramer

Cees is chef-kok en eigenaar van Restaurant de Boet op Urk en hij fotografeert vaak ingrediënten en gerechten in zijn eigen restaurant. Ook doet hij dit in opdracht. Hij heeft veel servies en attributen tot zijn beschikking voor het neerzetten van de sfeer. Cees werkt veel met natuurlijk licht maar gebruikt ook wel een flitsset of continue licht.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.