Nieuws

Sail 2015

Jacco van de Kuilen 6 jaar geleden

SAIL 2015

Met fijne weergoden en een arsenaal aan Canon-apparatuur bezochten we per boot SAIL 2015. Deelnemers van de workshop konden vrijelijk gebruikmaken van fish-eye's tot en met het indrukwekkende 600mm-geschut. Met deze varende snoepwinkel voeren we langs de machtige Tall Ships en honderden pleziervaartuigen over Het IJ. De Canon-liefhebbers konden rondom onze schuit volop hun fotografische hart ophalen. Menigeen besteeg het trappetje van de boeg en anderen klommen zonder vrees op de stuurhut voor een optimale positie.

Gezellig drukte

De sfeer zat er goed in en dat hebben de deelnemers eveneens vast kunnen leggen. Eigenlijk kwamen we ogen tekort. De liefhebbers van teleobjectieven konden haarscherp bepaalde scenery’s eruit pikken. Anderen gaven de voorkeur aan een groothoek of fish-eye om de overzichtelijke drukte te vereeuwigen. Er was zoveel te zien of in beeld te brengen; van pal naast onze boot tot en met de stroom aan vaartuigen op honderden meters afstand. Zeilboten, motorboten, sloepen, jachten, rubberboten, marineschepen. Jong en oud varend publiek. Vaak feestelijk uitgedost en onder het genot van goed gezelschap. Alles werd dan ook in beeld gebracht onder het geratel van minstens 25 Canonsluiters.

Kennis in de praktijk

Deining werd niet alleen veroorzaakt door het vaarwater, maar ook door de dansende mensen. Menig band bracht zijn kwaliteiten ten gehore. Muziek werd op de waterspiegel soms overtroffen door een aanstekelijk collectief van scheepshoorns. Ik was blij met de vragen die door menig deelnemer werden gesteld, waarna de uitleg gelijk in praktijk kon worden gebracht. De fotografie hiermee begrijpelijker makend, bracht dit meerdere glimlachen op de gezichten. Adviezen, uitleg en input: daar ging het mij om als creatieve en (beeld)technische stuurman op deze succesvolle dag!

Sail 2015 - 1
Sail 2015 - 2
Sail 2015 - 3

Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L USM IS Type II

Zelf kon ik tijdens deze dag mijn nieuwe Canon 100-400mm f/4.5-5.6 IS II voor het eerst proberen. Via een goede kennis had ik al vernomen dat het resultaat voor hem meer dan bevredigend was. Met voldoende doopwater om ons heen was dit dé gelegenheid om het objectief zelf te testen. Zelf ben ik een groot voorstander van een telebereik vanaf 300 mm, omdat dit het grafisch beeldperspectief zo mooi in elkaar drukt en de opname body geeft. Hoogteverschillen komen er namelijk prachtig mee tot uiting, al dan niet in combinatie met het juiste diafragma. De eerste opnames kon ik ad hoc beoordelen op het scherm van de camera. En die indruk was goed, maar toch zeker niet bepalend voor mijn eindconclusie. Die zou pas ’s avonds plaatsvinden achter een groot scherm onder het genot van een kop koffie – of iets sterkers als het resultaat tegen zou vallen.

Persoonlijke uitdaging

Mijn persoonlijke opdracht was ook om de drukte en massaliteit van het evenement vast te leggen. En dat lukte uitstekend door de 100-400mm naar zijn uiterste bereik te zoomen, waardoor je als fotograaf in de drukte wordt getrokken. Afstanden tussen de boten leken hierdoor haast tien keer kleiner. De grote schepen staken in hoogte goed af bij de kleinere. M’n oog was in de verte steeds op zoek naar een wand van masten, bezoekers, touwen en scheepsrompen. Dat was op de SAIL dus geen probleem. Daarna thuis alle beelden ingeladen. Toen verscheen er een enorme grijns op mijn eigen scheepsboeg. Mijn verwachtingen waren ruimschoots overtroffen. De abstractie, kleurweergave en scherpte zijn namelijk verbluffend goed. Eindelijk een zoom-objectief met een wenselijk zoombereik in m’n assortiment. Mijn twijfel over de lichtsterkte is ruimschoots gecompenseerd door het resultaat. Voor de (semi-)professionele fotograaf een absolute aanrader in handigheid en bereik. Via dit objectief zullen nog heel veel fraaie opnames volgen!

Bewerking

De opnames met het objectief leverden een grillig decor van kleuren op die beeldtechnisch totaal geen samenhang hadden. Daarom koos ik er voor om de opnames naar zwart-wit om te zetten. Zelfs een tikkeltje softfocus toegepast en een heel klein beetje rood in de opnames laten zitten. Zo werd het meer een geheel in beeld en onderlinge samenhang. Rust in de drukte. De opnames kregen hierdoor meer karakter, expressie en werden ook prettiger om naar te kijken.

Sail 2015 - 4
Sail 2015 - 5
Sail 2015 - 6

Auteur

Jacco van de Kuilen

Professioneel fotograaf Jacco van de Kuilen heeft inmiddels bijna 20 jaar ervaring als auto- en motorsportfotograaf. Zijn werk wordt geplaatst in topmagazines zoals AutoWeek, Moto73, MotoPlus en het Mercedes Benz Magazine. Jacco is ambassadeur voor Canon en CameraNU.nl.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.