Tips en inspiratie

Foodfotografie voor een blog

Nelleke Adema 4 jaar geleden

Bestaat er iets leukers dan recepten bedenken, fotograferen en na al dat harde werken genieten (als je geluk hebt) van je zelfgebakken creatie? Voor mijn website Proeven met Liefde doe ik precies dat. Laat ik voorop stellen dat ik absoluut geen professionele fotograaf ben. Ik heb geen cursussen gevolgd, weinig verstand van de instellingen op mijn camera en fotografeer op mijn gevoel. Fotografie is voor mij iets wat ik leer door het veel te doen. Ik ga op deze plek geen tips geven over welke instellingen je het beste kunt gebruiken, ik probeer vooral te voelen en te ervaren wat het mooist werkt, maar na vier jaar elke week recepten fotograferen heb ik wel ideeën die je kunt gebruiken om er iets moois van te maken.

Wat gebruik ik?

Allereerst is het handig om te vermelden met welke camera en lenzen ik werk. Ik gebruik een Canon EOS 5D, met afwisselend een Canon EF 17-40mm f/4.0L USM groothoekobjectief, een Carl Zeiss Planar T 50mm f/1.4 ZE en een Planar T 85mm f/1.4 ZE van Carl Zeiss. De camera is van mijzelf, de drie objectieven leen ik van mijn vriend die fotografeert als hobby. Ik gebruik altijd een wit reflectiescherm om de schaduwen wat op te kunnen lichten. Soms gebruik ik een statief, vooral van bovenaf fotograferen werkt voor mij beter als ik een statief gebruik.

Licht

Na verschillende plekken geprobeerd te hebben, heb ik de plek gevonden die voor mij het beste werkt. Dat is voor onze openslaande terrasdeuren aan de zuidzijde van ons huis. Het licht wat naar binnen komt is ontzettend welkom en zonder dit licht kan ik een mooie foto wel op mijn buik schrijven. Het natuurlijke licht aan de ene kant en een reflectiescherm aan de andere kant zorgen voor een mooie balans en het reflectiescherm haalt schaduwen weg. Wanneer het zonlicht te fel is, doe ik de iets doorschijnende gordijnen dicht, zodat het licht gefilterd wordt. Het tijdstip van fotograferen is op dit moment het fijnst rond de middag, tussen twee en drie uur. Wanneer de zon over haar hoogtepunt heen is en het langzaam iets minder fel wordt.

"Laat ik voorop stellen dat ik absoluut geen professionele fotograaf ben. Ik heb geen cursussen gevolgd, weinig verstand van de instellingen op mijn camera en fotografeer op mijn gevoel. Fotografie is voor mij iets wat ik leer door het veel te doen."

Ondergronden gebruiken

Ooit kreeg ik van mijn vader op Sinterklaasavond een paneel gemaakt van hun oude keukenvloer. Het is mijn favoriete item bij het fotograferen van mijn gerechten. Ik gebruik het als ondergrond en achtergrond en heb inmiddels een stuk of vijf panelen in verschillende kleuren. Voor elke sfeer een ander paneel. Op bijvoorbeeld een site als Pinterest vind je heel veel goede ideeën om je eigen panelen te maken. Niet moeilijk en leuk om te doen! Het paneel wat je op de foto ziet is voorzien van vilt op de onderkant, zodat je het makkelijk op een tafel kunt leggen zonder dat je de tafel beschadigt.

Sfeer in een beeld brengen

Sfeer in mijn foto's creëer ik op verschillende manieren, afhankelijk van het gerecht en wat ik ermee wil uitstralen. Ik heb een kast vol verschillende schotels, koppen, borden en bestek. Stofjes, stukjes jute en rietjes in verschillende kleuren zijn ook dingen die niet ontbreken. Ik bewaar ze in een grote kist in de keuken. Het is niet moeilijk om een verjaardagscadeau voor mij te verzinnen, want ik ben gek op dit soort accessoires. Ik hou van materialen met een rustige uitstraling. Vaak wordt een foto te druk wanneer ik ook servies gebruik met een drukke print en bovendien leidt het ook af van waar het om gaat, het gerecht. Ik gebruik vaak een stofje onder mijn bord om een sfeer neer te zetten. Soms stapel ik twee borden op elkaar. Het is wederom gewoon uitproberen wat het beste past.

Compositie

Hier heb ik geen vaste werkwijze voor. Ik houd niet van te drukke foto's, tijdens het fotograferen kom ik er meestal achter wat het beste werkt, dus schuif ik ondertussen met van alles. Waar ik op let, is dat mijn gerecht de aandacht trekt en niet hetgeen wat ik als accessoire erbij gebruik. Een foto van een detail is leuk en gebruik ik ook zeker, maar ik wil mijn gerecht goed neerzetten. Op de achtergrond laat ik vaak accessoires zien, maar ook dit mag niet afleiden van het onderwerp. Ik fotografeer van verschillende standpunten. Van bovenaf kun je hele mooie overzichtsfoto's maken, die vaak mooi zijn voor de uitgelichte foto in mijn blogpost. Deze verschijnt met een kleine samenvatting op de voorpagina van mijn site. Ik merk dat ik de meeste foto's vanaf het zijaanzicht neem, iets van bovenaf. Ik probeer in mijn blog de foto's vanaf verschillende standpunten te laten zien en ervoor te zorgen dat niet alle foto's op elkaar lijken. En dat is niet altijd makkelijk.

Ga lekker zelf op onderzoek uit en experimenteer! Mijn foto's bewerk ik ietsje na. Heb ik je nieuwsgierig gemaakt? Of ben je benieuwd naar nog meer recepten? Op Proeven met Liefde vind je me terug. Hopelijk tot ziens!

Nabewerking

Mijn foto's bewerk ik ietsje na in Adobe Photoshop. Ik pas meestal de scherpte iets aan en maak de foto wat lichter. Ook breng ik vaak een beetje contrast aan in mijn foto's. Soms kan een kleine aanpassing al een groot verschil maken. Door de kwaliteit van de objectieven is een plaatje vaak meteen wel geslaagd, maar ik maak altijd wel een uitsnede. Dat kan zijn van een klein detail in de foto of om grote vlakken achter- of ondergrond weg te halen. Hierbij let ik erop dat niet alle onderwerpen in mijn foto op dezelfde hoogte staan, maar dat er ook een vlakverdeling is. In Photoshop zie je een mooi raster tijdens het uitsnijden wat je daarbij kan helpen. De foto's sla ik op in webformaat. Op deze manier zijn ze kleiner en makkelijker te laden, waardoor mijn website snel blijft. Ik heb ook gewerkt met Gimp, een prima programma, maar ik merk dat ik met Photoshop net iets meer kan en wat subtielere details kan aanbrengen.

Tips

In het boek van Simone van den Berg 'Digitale fotografie: FOOD' vind je veel goede tips voor het fotograferen van je gerechten. Op Pinterest vind je ook ontzettend veel mooie foto's van gerechten. Ik sneup hier vaak even rond om inspiratie op te doen voor de sfeer die ik wil bereiken met een foto. Hetzelfde geldt voor Foodgawker. Maar de allerbelangrijkste tip die ik zou willen meegeven; ga lekker zelf op onderzoek uit en experimenteer! Het is een leerproces, als ik nu foto's van 4 jaar geleden vergelijk met die van nu zie ik een heel verschil. En soms kijk ik foto's van nu terug en denk ik; mwa, dat is het toch nét niet. Fotograferen leer je door te doen en dat is geweldig!

Chocolade kersttaart

En omdat het bijna kerst is en ik het allerliefst blog over eten, wil ik jullie dit heerlijke kersttaartje niet onthouden. En voor degene die helemaal los wil gaan op deze taart; voeg stukjes chocola aan het roomkaasmengsel toe. Of gehakte hazelnoten. Super lekker! Of vervang de roomkaas voor mascarpone, ook super lekker!

Werkwijze

 • Verwarm de oven voor op 180 graden
 • Splits 3 eieren en klop de eiwitten stijf in pieken
 • Klop de dooiers met 100 gr amandelmeel, 2 el cacao en 1 el honing tot het romig is
 • Meng het amandelmengsel rustig met de eiwitten
 • Doe het geheel in een ingevette springvorm en zet 20 minuten in de oven en laat afkoelen. Wanneer je cake is afgekoeld herhaal je stap 2 t/m 5 nog een keer, zodat je twee cakes hebt.
 • Meng de roomkaas met de vanille, sinaasappelrasp en sap, slagroom en 2 el ahornsiroop.
 • Het opbouwen van het taartje werkte bij mij het beste in de springvorm, zodat de vulling goed op kan stijven en er niet uitlekt. Schep 2/3e van het roomkaasmengsel op het eerste biscuit. Verdeel gelijkmatig. Leg voorzichtig het tweede biscuit er bovenop en verdeel de rest van de roomkaas eroverheen. Bestrooi eventueel met een beetje cacao en laat twee uren in de koelkast staan.
 • Smelt ondertussen de chocola au bain marie en verzamel een stuk of 12 mooie blaadjes. Wrijf de blaadjes schoon met een stukje keukenpapier, maar geen water! Dip de achterkant van de blaadjes in de chocola en laat 20 minuten (of tot wanneer je taartje mooi is opgesteven) afkoelen in de vriezer. Haal de blaadjes van de chocola en plak de chocoladeblaadjes met de nervenkant naar voren langs de zijkant van het taartje.
 • Geniet!

Dit recept is voor zes personen. Tijd: 60 minuten + 2 uren opstijven in de koelkast. Benodigd: een springvorm van 18cm doorsnede.

Ingrediënten

Voor het biscuitdeeg:

Je hebt twee biscuits nodig, dat is per biscuit:

 • 3 eieren
 • 100 gr. amandelmeel
 • 2 el cacao
 • 1 el honing

Voor de vulling:

 • 0.5 tl vanillepoeder
 • 2 kleine pakjes monchou
 • rasp + sap van een halve sinaasappel
 • 200 ml (zelf) geklopte slagroom
 • 100 gr. 70% pure chocola
 • 2 el ahornsiroop
Foodfotografie voor een blog - 1

Auteur

Nelleke Adema

Foodblogger Nelleke Adema blogt op haar site Proeven met Liefde over de lekkerste recepten zonder pakjes en zakjes maar mét heel veel liefde. Foodfotografie is waar zij zich op richt en waar ze erg enthousiast van wordt. Of dat nu een tomaatje uit de eigen kas is of een cake met alles erop en eraan; in alles ziet ze iets moois en probeert dat vast te leggen op beeld.

Bekijk alle berichten

Blijf op de hoogte

Houd mij op de hoogte van laatste nieuwtjes, interessante blogs en aanbiedingen.